Kad ir kokio ilgumo būtų meniu kiniškuose restoranuose, yra keletas patiekalų, kurie, bent man, yra pagrindiniai (kitaip sakant, aš juos labiausiai mėgstu rinktis :)). Vienas iš tokių „pagrindinių” yra jautienos ir brokolių stir fry, o pasigaminti jį namuose yra vieni juokai.

Vasaromis aš apskritai labai mėgstu Azijos virtuvės patiekalus, labiausiai dėl to, kad juos ypatingai paprasta ir greita paruošti, nereikia kaitinti visos virtuvės šiluma, sklindančia iš orkaitės ar kunkuliuojančių puodų… Tiesa, ruošiant kiniškus patiekalus visada visus ingredientus reikia susipjaustyti ir pasiruošti iš anksto, nes kai jau įjungi kaitlentę ir uždedi wok’ą, nėra laiko varstyti spintelių ir ieškoti kur kokio padažo buteliukas padėtas….:)

Keletas patarimų, kad šis patiekalas jums pasisektų:

  1. Mėsa. Rinkitės geros kokybės jautieną. Pasiteisinęs variantas – steiko kepsniui naudojama mėsa. Tokia mėsa iškeps per akimirką, nereikės jaudintis, kad ji pernelyg kieta. Kadangi mėsą reikia supjaustyti kuo plonesnėmis juostelėmis, aš kokiam pusvalandžiui prieš pjaustant mėsą įdedu į šaldymo kamerą – ji sukietėja, ir plonai supjaustyti būna kur kas lengviau. 
  2. Marinatas. Patariu supjaustytą mėsą išmaudyti marinate ir palikti pasimarinuoti pernakt šaldytuve. Marinatui naudojami ingredientai dar labiau suminkštins jautieną, tad patiekalas bus dar skanesnis. Nepamirškite marinuotos mėsos ištraukti iš šaldytuvo šiek tiek anksčiau, kad prieš kepant ji pasiektų kambario temperatūrą. Tačiau jei skubate, pakaks marinuoti ir 10-15 minučių kambario temperatūroje. 
  3. Brokolius aš patariu pradžioje 1 minutę apvirinti. Jei paragautumėte tokių brokolių, jie vis dar būtų labai kieti, tačiau nepamirškite, kad daržovės toliau „virs” ir minkštės, jas ištraukus iš verdančio vandens ir sudėjus į lėkštę, tad kietumas jau paruoštame patiekale bus toks, kokio reikia. 
  4. Shaoxing vynas. Tai tradicinis Kinijos virtuvės ingredientas, išraiškingo skonio, fermentuotų ypatingai krakmolingų ryžių vynas. Panašiai kaip japoniška sakė, Shaoxing vynai būna dviejų rūšių – vieni skirti virimui (jie pigūs, žemesnės kokybės), kiti – gėrimui – brangūs ir aukštesnės kokybės. Anksčiau Shaoxing vyną aš atsiveždavau, kai keliaudavau ten, kur Azijos virtuvės ingredientų pasirinkimas didesnis nei Lietuvoje. Tačiau pastaruoju metu asortimentas gerėja ir Lietuvos parduotuvėse, todėl siūlau paieškoti. Tačiau jei nerasite, keiskite Shaoxing japoniška sake arba sausu vynu (dry sherry). 
stir fry in a wok
Stir fry patiekalams naudokite didelę wok keptuvę
Chinese stir fry broccoli and beef
Kiniški stir fry patiekalai – bene greičiausiai paruošiama vakarienė
kiniskas maistas
Jautienos ir brokolių stir fry austrių padaže – kinų restorane ragautas patiekalas, kurį paprasta pasigaminti namuose
Spausdinti
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Beef and broccoli stir fry

Jautienos ir brokolių stir fry


5 žvaigždės 4 žvaigždės 3 žvaigždės 2 žvaigždės 1 žvaigždė

Atsiliepimų nėra

  • Autorius: Nida Degutienė
  • Kiekis: 4 porc 1x

Aprašymas

Kaip ir daugelį Azijos virtuvės patiekalų – šį pasigaminsite per keletą minučių. Svarbiausia – itin plonai supjaustyta jautiena


Ingredientai

 

Stir fry

  • 500 g jautienos ((rinkitės steikui tinkamą mėsą), supjaustytos labai plonomis juostelėmis)
  • 3 šaukštai augalinio aliejaus
  • 2 stiklinės brokolių
  • 3 riekelės imbiero šaknies
  • 3 česnako skiltelės (supjaustytos)
  • 1 svogūnas ((mažas), supjaustytas plunksnelėmis)

Padažui

  • 4 šaukštai austrių padažo ((oyster sauce))
  • 1 šaukštas sojų padžo
  • 3 šaukštai vandens
  • ½ šaukštelio cukraus
  • 1 šaukštelis krakmolo

Marinatui

  • 1 šaukštas sojų padažo
  • 1 šaukštelis Shaoxing vyno ((pakeiskite sake arba Dry Sherry vynu)
  • 1 šaukštelis skrudintų sezamų aliejaus
  • ½ šaukštelio krakmolo
  • žiupsnelis maltų baltųjų pipirų

Instrukcijos

  1. Sumaišykite visus marinato ingredientus ir sudėkite supjaustytą jautieną. Palikite pasimarinuoti bent 15 minučių (geriausia – pernkakt).
    Mažame dubenėlyje sumaišykite visus padažo ingredientus.
  2. Wok’e (arba didelėje gilioje keptuvėje) užvirinkite apie 2 stiklines vandens, įpilkite 1 šaukštelį aliejaus. Sudėkite brokolius ir pavirinkite apie 1 min., kol brokoliai taps skaisčiai žali ir truputį suminkštės. Išgriebkite iš vandens, atidėkite į šalį, vandenį išpilkite, o wok’ą uždėkite ant didelės kaitros ir palaukite, kol pilnai išdžius.
  3. Įpilkite likusį aliejų į wok’ą, suberkite imbierus, po kelių sekundžių – česnakus, galiausia – svogūnus. Po minutės išgriebkit viską kiaurasamčiu ir atidėkit į šalį kartu su brokoliais. Į keptuvę sudėkite mėsą (dalimis, neperkraunant keptuvės, ir jei trūksta, įpilkite šiek tiek aliejaus papildomai) ir greitai apkepinkite, kol mėsa patamsės, truputį apskrus.
    Sudėkite visus ingredientus atgal į wok’ą. Supilkite sumaišytą padažo mišinį ir maišydami kepkite, kol visi ingredientai pasidengs padažu ir padažas tinkamai sutirtštės.
    Patiekite su virtais ryžiais ir čili pipirais, jei norisi aštriau.

Pastabos

Recepto šaltinis – Adam Liaw, Asian cookery school

  • Kategorija: Main Dish
  • Virtuvė: Kinijos

Komentarų apie "Kiniškas stir fry: jautiena ir brokoliai": 2

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Recepto reitingas 5 žvaigždės 4 žvaigždės 3 žvaigždės 2 žvaigždės 1 žvaigždė