Vis dažniau sau pagalvoju – kas gi yra tradicinis Australijos maistas? Be nuostabios ėrienos, be garsiojo Pavlovos torto, be kultiniu tapusio avokado ir skrudintos duonos sumuštinio, riekelės bananų duonos, vargu ar surasčiau kokį nors tipinį tik šiam regionui būdiną patiekalą. Užtai ko gausu šiame žemyne – tai maistų, kuriuos gamina emigrantai.
Australijoje ant kiekvieno kampo galima gauti išties autentiškų įvairiausių regionų patiekalų, kuriuos ruošia čia gyvenantys svetimšaliai. Ar susimąstėte kada, jog ryžiai ir vištiena yra bene kiekvienos tautos virtuvėje egzistuojantys ingredientai? Vištieną ir ryžius valgo visoje Azijoje, Lotynų Amerikoje, Afrikoje ir Europoje. Vienas populiaresnių vištienos ir ryžių valgių Australijoje – iš Hainano (Pietryčių Kinijos) regiono kilęs patiekalas, kuris ilgainiui tapo pačiu populiariausiu Singapūre ir Malaizijoje.
Visikas čia labai paprasta – tereikia šviežios paukštienos, labai koncentruoto sultinio, tame sultinyje išvirtų ryžių su keletu tipiškų Azijos virtuvėms prieskinių, sojų padažo pagardinti bei čili pipirų gomuriui pakutenti. Kinai sako, jog Hainano vištiena turi gydomųjų galių. Nesistebiu – juk ir žydiškas vištienos sultinys naudojamas ligonių savijautai pagerinti.
Aš šiandien jums siūlau labai supaprastintą Hainano vištienos ir ryžių patiekalą. Tai vienos keptuvės valgis, kuris labiausiai tiks savaitės dienos vakarienei, kai likučiai ypač paklausūs būna ir rytojaus dieną:)
Porcijos |
asm
|
- 2 šaukštai aliejaus
- 4 česnako skiltelės susmulkintos
- ½ žalio čili pipiro susmulkinto (arba pagal skonį) plius dar patiekimui
- 6 imbiero šaknies riekelės (labai plonos)
- 2 svogūno laiškai (supjaustyti)
- 1 stiklinė ryžių (nuplautų ir nusausintų)
- 1,5 stiklinės vištienos sultinio (idealu, jei turite naminio)
- 0,5 stiklinės vandens
- 1-2 šaukštai sojų padažo (plius dar patiekimui)
- 4 gabalėliai vištienos blauzdelių mėsos (be kaulo, be odos, kiekvienas apie 150g)
- 150 g cukrinių žirnelių ankščių (mange tout), supjaustytų
- kalendrų patiekimui
Ingredientai
|
|
- Įkaitinkite didelę keptuvę, įpilkite aliejaus ir trumpai apkepinkite česnakus, čili pipirus, imbierus ir svogūno laiškus, tada suberkite ryžius ir viską kepinkite apie 4 minutes maišydami, kol ryžiai šiek tiek apskrus.
- Į keptuvę supilkite vištienos sultinį, vandenį ir sojų padažą (priklausomai kokio sūrumo jūsų sultinys, sojos padažo gali prireikti ir daugiau), viską išmaišykite. Sudėliokite ant viršaus vištienos gabalėlius, paspauskite juos truputį giliau į ryžius. Palaukite kol skystis užvirs, tada uždenkite keptuvę (jei neturite dangčio - uždenkite sandariai aliuminio folija), sumažinkite kaitrą iki vidutinės, ir troškinkite 20 minučių. Nuimkite nuo kaitros.
- Greitai, kad neišleistumėt karščio, atidenkite keptuvės dangtį ir suberkite cukrinių žirnelių ankštis, ir iškart uždenkite dangtį. Palikite pastovėti 10 minučių (per tiek laiko ankštys suminkštės).
- Patiekite su sojų padažu, žaliųjų čili pipirų griežinėliais ir kalendromis.
Recepto šaltinis - Donna Hay, One Pan Perfect