Na štai, pirmasis mano blog’o įrašas iš Australijos:) Spėliojote tikriausiai, koks bus tas pirmasis receptas, kuriuo pasidalinsiu:) Aš ir pati nežinojau, mat dvi savaites atskridus turėjau sėdėti uždaryta karantine, viešbutyje, be jokios virtuvės, kur maistas (labai skanus, beje!) kasdien būdavo prie durų paliekamas vienkartiniuose indeliuose:) Visą savo karantino patirtį kasdien sąžiningai rašiau karantino dienoraštyje, kurį talpinau FB, tikiu, daugelis jį skaitė, tad įspūdių jau nekartosiu.
Na bet mes jau trečia diena, kaip Kanberoje, Australijos sostinėje. Įsikūrimo darbų sąrašas ilgutėlis, reikia priprasti prie naujos vietos, išmokti vairuoti kitoje gatvės pusėje, susitvarkyti banko sąskaitas, telefono korteles ir visokius kitokius reikalus, kurie būtini gyvenant svečioje šalyje. O kur dar namų nuomai paieška?… Atrodo, laukia ilgas procesas, mat laikas būsto nuomai nėra parankus, tuoj pat metų pabaiga ir visuotinės australų atostogos… be to, šiame mieste visi nuomai skirti objektai išgaruoja iš rinkos stebėtinu greičiu:)
Todėl kol kas mes gyvename viešbučio apartamentuose, labai gražiame žaliame rajone (šiaip tai visa Kanbera yra vienas milžiniškas parkas su ežerais, medžiais, pievomis, gėlynais ir ypatingai grynu oru!), ir su labai minimalia virtuve… Todėl šį bei tą nesudėtingo ir greito galiu pati pagaliau ir pati pasigaminti! Spėjau apibėgti pagrindines miesto vietas, kuriose nuo šiol pirksiu maisto produktus. Galiu pasakyti tik tiek, kad Australija, kaip ir tikėjausi, yra maisto rojus, o švieži ingredientai čia ranka pasiekiami kiaurus metus, vietoje užauginti ir sunokinti, arba pagauti visus iki vieno krantus skalaujančiuose vandenynuose:)
Šį receptą, kurį tuoj pat jums pristatysiu, mačiau vienoje Australijos TV laidoje, kuomet prie viryklės susitinka šefas ir maisto gaminimo mėgėjas. Laidos vedėjas atidengia gaubtą, po kuriuo – tos laidos maisto produktas, arba, kitaip sakant, tema kulinarinėms improvizacijoms. Štai iš šio produkto abu svečiai turi pagaminti po kokį nors patiekalą. Toje mano (per karantiną) matytoje laidoje po gaubti buvo visas kalnas jūros gėrybių, o laidoje dalyvavo viešnia iš Tasmanijos salos (profesionali šefė). Tad ji pasirinko gaminti patiekalą, kuris man kažkaip įstrigo savo paprastumu. Todėl ėmiausi šiandien jo atkartojimo, ir pavyko puikiai! Mums, lietuviams, gal pradžioje pasirodys neįprastas ingredientų derinys, bet patikinu jus, kad vakarienė buvo greita ir labai skani, ir ją tikrai nekart pakartosiu!
Dar viena pastaba – šiame recepte padažui naudosite miso pastą (japonišką sojų pupelių fermentuotą pastą, kurios tikrai rasite Assorti arba didesnėse Rimi, rinkitės shiro miso, nes ji švelniausia), nepamirškite, kad miso pasta yra sūri, todėl čia tas atvejis, kai žuvies prieš kepant išvis nereikia sūdyti! Sūrumo tikrai pakaks iš miso pastos, kai patieksite. Kita pastaba – agurkai. Juos patariu rinktis marinuotus ir kuo labiau saldžiarūgščius (ne tuos lietuviškus, sūriai raugintus!), mat agurkai čia atstos citrinos sultis, kuriomis paprastai šlakstome žuvį. Be to, traškūs agurkų gabalėliai suteiks malonią konsistenciją prie sultingos minkštos žuvies.
Aš savo patiekalui naudojau svogūnų laiškus (nes čia, Australijoje, pavasaris!) tačiau jūs drąsiai naudokite šalotinius svogūnus!
Na o jei norite sekti mano kasdienį gyvenimą Australijoje, susiraskite Nidos Receptus instagrame (spauskite ČIA), nes ten talpinu kasdienes istorijas ir visokias įdomybes:)
Pasiruošimas | 10 min |
Laikas | 15 min |
Porcijos |
porc
|
- 2 plekšnės (po 300-400g)
- 100 g sviesto
- 1 šaukštas miso pastos (rinkitės kuo šviesesnį miso, geriausia shiro miso)
- 2 šalotiniai svogūnai susmulkinti (arba svogūno laiškų)
- 3 skiltelės česnakų, sutrintų
- 2 marinuoti agurkai supjaustyti maždaug 0,5cm kubeliais
- grūstų juodųjų pipirų
Ingredientai
|
|
- Įkaitinkite keptuvėje apie 2-3 šaukštus sviesto (greičiausiai prireiks dviejų keptuvių, kad iškeptumėte abi plekšnes kartu, nes į vieną keptuvę kažin ar sutilps. Arba, kepkite vieną, paskui kitą, tačiau tą pirmąją liškeptą aikykite pašildytoje orkaitėje 60C temperatrūroje, kad neatšaltų). Dėkite į keptuvę nuplautą ir nusausintą plekšnę (nesūdytą!) tamsia puse į apačią, ir kepkite apie 4-5 minutes, kil gražiai apksrus. Tada apverskite kita puse, ir kepkite tiek pat kitą pusę. Iškepus išimkite plekšnę iš keptuvės ir įdėję į lėkštę laikykite šiltai.
- Kai plekšnė iškeps, į tą pačią keptuvę sudėkite likusį sviestą ir pakaitinkite, kol jis ištirps, tada sudėkite miso pastą ir sumaišykite. Suberkite šalotinius svogūnus ir česnakus ir kepinkite maišydami, tik kol svogūnai suminkštės. Galiausia suberkite marinuotus agurkus ir pamaišę pakepinkite tik tol, kol agurkai sušils. Pagardinkite grūstais juodaisiais pipirais. Kuo daugiau dėsite sviesto, tuo padažas bus sotesnis, ir skystesnis!
- Gautu padažu (kuris bus su gabaliukais:)) palaistykite plekšnes ir patiekite iškart. Valgant sūrus padažas subalansus nesūdytos žuvies skonį.
*parašiau čia originaliame recepte naudotą kiekį. Tačiau aš naudojau perpus mažiau, tad mano padažas nebuvo skystas, veikiau "miso pabarstai":) jei norite stipresnio patiekalo, dėkite pilną kiekį sviesto, patiekite žuvį su padažu su bulvių koše arba šviežia balta duona, kad būtų kuo padažą sudažyti!