Sako, kad jei patiekalas, kurį valgome, turi daug skirtingų konsistencijų, mums pavalgius lieka didesnė satsfakcija, ne tik sotumo jausmas. Tokios teorijos laikosi japonai – jie visuomet stengiasi pasirūpinti, kad lėkštėje būtų kažkas traškaus, kažkas virto, kažkas skrudinto, kažkas minkšto, sultingo… 

Nors ši „kugelio“ versija neturi nieko bendro su Japonija, bent jau šiuo aspektu patiekalas visai turėtų japonams patikti! Traškutėlis bulvių „blynas“, kreminis jogurto padažas, prigardintas kaparėliais, citrinomis ir krapais, sultinga rūkyta žuvis ir gaivūs rukolų lapai… 

Per pastaruosius tris mėnesius nesuskaičiuojamą kartų valgiau vietnamietiškus, japoniškus, malajų, tajų kinų patiekalus, tačiau tik paragavusi šio bulvių „blyno“ supratau, kaip buvau išsiilgusi lietuviško skonio… Tai tikrai nebus tradicinis plokštainis, kokį visi jūs garantuotai kepate savo virtuvėse, bet gal smalsu bus išmėginti štai tokią, kitokią versiją?:) Man rodos, šis „kugelis“ lengvesnis, mažiau riebus ir krakmolingas, prigardintas ne tik prieskoninėmis žolelėmis, bet ir chia sėklomis:) Be to, pagaminamas vienoje keptuvėje, todėl indų plauti po brunch’o ar vakarienės beveik nereikia. 

Aš patiekiau šį „kugelį“ su karštai rūkyta lašiša, tačiau tikrai tiks bet kokia kitokia rūkyta žuvis, ir net silkė! Išbandykite su karštai rūkytu upėtakiu arba skumbre, manau turėtų būti labai gerai! 

bulviu plokstainis su jogurto padazu ir rukyta zuvimi
Traškus bulvių „blynas“ su jogurtiniu padažu ir rūkyta žuvimi
bulviu kugelis apvalus su padazu ir rukyta lasisa
Vienoje keptuvėje iškeptas „kugelis“ – lengvai paruošiamas patiekalas
Print Recipe
Kitoks "kugelis" - keptas keptuvėje, su cirtininiu jogurtu ir rūkyta žuvimi
Nesudėtingas bulvinis patiekalas, keptas keptuvėje. Patiekite su jogurtiniu padažu ir rūkyta žuvimi.
bulviu blynas su padazu ir rukyta zuvimi
Pasiruošimas 15 min
Laikas 30 min
Porcijos
asm
Ingredientai
Kugeliui
Padažui
Patiekkti
Pasiruošimas 15 min
Laikas 30 min
Porcijos
asm
Ingredientai
Kugeliui
Padažui
Patiekkti
bulviu blynas su padazu ir rukyta zuvimi
Procesas
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 220C. Bulves ir svogūną sutarkuokite burokine tarka. Tada nuspauskite kuo daugiaus skysčio (ir išpilkite), o tarkius dar nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, kad kuo daugiau drėgmės pašalintumėte.
  2. Bulves ir svogūnus sumaišykite su kiaušiniais, chia sėklomis, smulkintais krapais ir rozmarinais, įberkite druskos ir pipirų. Viską sumaišykite.
  3. Gerai įkaitinkite keptuvę (kurią galėsite pašauti į orkaitę - geriausia, jei turite špižinę 20cm skersmens). Įpilkite aliejį, leiskite pusę minutės jam labai gerai įkaisti, tada sudėkite visą bulvių masę ir gerai išlyginkite paviršių, paspausdami visą masę link keptuvės dugno ir kraštų. Pakepkite ant didelės ugnies apie 2 minutes, tada pašlakstykite visą paviršių dar trupučiu aliejaus ir pašaukite į orkaitę. Kepkite orkaitėje apie 15-20 min., arba kol pamatyst, kad krašteliai gražiai apskrudo. Tada įjunkite orkaitės grilio funkciją (temperatūra turėtų būti apie 240-250C, priklausomai nuo orkaitės tipo) ir leiskite kugelio viršui gerai apskrusti, apie 5 minutes.
  4. Kol kugelis kepa, pasiruoškite jogurto padažą - sumaišykite visus ingredientus. Patiekite kugelį karštą, su padažu, rukolom ir rūkyta žuvimi bei citrinos riekelėmis kiekvienam pasišlakstyti pagal poreikius.
Pastabos

Recepto idėja ir šaltinis - Donna Hay, One Pot Perfect

  1. Nida:

    Vaje, Daiva, kokia jūs pastabi!!!! AČIŪŪŪŪ!!! Šitiek laiko kabėjo su klaida, niekas nepastebėjo (arba buvo mandagūs ir neparašė), o kad aš klaidų nepastebiu, tai jau net nesistebiu…. AČIŪ pats didžiausias, būtinai praneškite apie klaidas jei tik pamatysit, nes per skubėjimą tikrai pridarau spausdinimo klaidų, kurių pati nepastebiu,,, 🙂

  2. Daiva:

    Miela Nida, kaip visada puikus receptas, belieka ištaisyti klaidelę pavadinime, bet tai skoniui įtakos neturi 🙂

  3. Nida:

    Kristina, dėkui už klausimus, išties visai būtų naudinga turbūt tokį apibendrinamąjį straipsnį parašyt iš savo praktikos (turiu ir Le Creuset, ir Zepter kaip tyčia:)). Kaip tik ir pati galvoju pasikoreguoti savo puodų arsenalą, tai bus proga labiau pasinagrinėti rinką 🙂

  4. Kristina:

    Miela Nida, vis pateikiate vienos keptuvės receptų. Gal kada galėtumėte padaryti mini apžvalgä puodų? Kä pati manote apie Le creuset indus? ar tai indai kasdienai? o gal pati turite mėgiamä brandä? Žmonės giria Zepter, kaina nemaža, aišku. Bet gal geri? būsiu baisiai dėkinga už Jūsų įžvalgas (:

  5. Nida:

    Man tai labai smagu matyti, kokie visgi mes esam bulvių fanai ir žinovai!! Mums visos versijos yra priimtinos ir skanios:) Labai labai faina!

  6. Anonimas:

    Mano Tetis panašų kepdavo. Tai būdavo pats skaniausias kugelis! Ačiū už priminimą!

  7. Margarita:

    Taip viskas vyksta ant viryklės, nereikia bulvių nusunkti, tik reikia palaukti, kad kepant tolygiai apskrustų apačia, tada bulvės sulimpa į vieną blyną ir galima visą apversti. Jei grožio nereikia tai galima ir dalimis apversti. Tik neturi būti storas kepamas blynas, bet ir ne per plonas. Manau pajausite kokio storio daryti. Man labai skanu, nes atsiskleidžia bulvės skonis ir jokie kiti ingredientai jo nemaskuoja. Labai skanu su lietuvišku kefyru, galima ir su jogurtu, padažu ir t.t.

  8. Anonimas:

    Taip viskas vyksta ant viryklės, nereikia bulvių nusunkti, tik reikia palaukti, kad kepant tolygiai apskrustų apačia, tada bulvės sulimpa į vieną blyną ir galima visą apversti. Jei grožio nereikia tai galima ir dalimis apversti. Tik neturi būti storas kepamas blynas, bet ir ne per plonas. Manau pajausite kokio storio daryti. Man labai skanu, nes atsiskleidžia bulvės skonis ir jokie kiti ingredientai jo nemaskuoja. Labai skanu su lietuvišku kefyru, galima ir su jogurtu, padažu ir t.t.

  9. Nida:

    Margarita, tikrai kad super paprastas jūsiškis variantas!! Visai su malonumu ir aš tokį „blyną“ išmėginsiu. Kaip suprantu, viskas vyksta ant viryklės, ne orkaitėje?

  10. Nida:

    Aušra, su rozmarinu ir aš atsargiai elgiuosi:) Išskyrus kepdama bulves orkaitėje, kai rozmarino tikrai nepagailiu, kitur jį naudoju saikingai. Šiame recepte naudojau šviežią (šviežias aštresnio skonio nei džiovintas), ir tikrai jokio nervinančio poskonio rozmarinas nedavė, puikiai susiliejo su visuma. Tiesą pasakius, šiek tiek buvau nustebusi, tikėjausi didesnio dominavimo (nežinia ar būtų patikę:)). Džiovinto dėkite bent jau tiek pat, kiek dėtumėte šviežio (arba truputį daugiau), net jūsų atveju, jei tikrai nedrąsu, verčiau įdėkit mažiau, nei per daug…:)

  11. Nida:

    Gerbiamasis Vytautai, vegetarams niekas nedraudžia žuvies ant šio patiekalo nedėti!

  12. Margarita:

    darau, dar paprastesnį variantą: sutarkuoju bulves burokine tarka, įpilu į keptuvę alyvuogių aliejaus (daug nereikia), paskleidžiu sutarkuotas bulves, pabarstau kokybiškos rupios druskos, naudoju Atlanto vandenyno Ile de Re druską (esu pamišusi dėl geros druskos, iš visur vežuosi) ir kepu būtinai atidengtą kol gražiai paskrunda, tada su mentele visą apverčiu, galima dar truputį aliejaus įpilti. Apskrudo ir Voila 🙂 Galima valgyti kaip kugelį, kaip bulves prie pagrindinio patiekalo. Skanaus 🙂

  13. Aušra:

    Seilė tysta skaitant. Sakykite rozmariną šviežų dėjote? Jei tarkim džiovintą dėčiau, kiek jo dėti. Aš su rozmarinu labai atsargiai, kažkas man buvo nepavykę, tai nžn.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.