Per dvejus su puse metų, kol gyvenu Australijoje, aš jau, galima sakyti, ne tik pripratau prie tam tikro (kitokio) gyvenimo ritmo, bet net ir jį pamėgau! Tik pagalvokite: kadangi Australija nuo viso pasaulio atsiplėšusi minimum 7-9 valandomis (nuo Japonijos mažiau, tačiau su Japonija reikalų turiu nedaug), tai atsikėlus ryte, kol visa Europa miega, aš kasdien turiu sočiai laiko sportui, per naktį sukritusiems emailams atrašyti, apsipirkimui dalykų be eilių ir kamščių, kavos susitikimams ir ramiems pietums. Po pietų, tiesa, prabudus Europai, prasideda darbymetis, skambučiai, emailai, kartais viskas užsitęsia ir iki vidurnakčio….
Panašiai su sezonais: kol Europa stingsta šaltyje, mes Australijoje tepamės kilogramus SPF kremų ir maudomės intensyviausios visoje planetoje saulės spinduliuose, ir besimėgaujant šiluma aš ruošiu vasariškų valgių receptus, kuriuos saugiai kraunu į krūvą ir laikau lietuviškai vasarai. Taip pat, atėjus gegužei ir birželiui, aš iš spintos traukiu savo kailinius UGGsus, apsitūtaloju megztiniais, mano namai kvepia obuolių pyragais, moliūgų sriuba ir mėsos troškiniais, aš turiu marias laiko surašyti maistingų valgių receptus, kuriuos ir vėl dedu saugiai į lentyną, kad paskelbčiau tada, kai orai pabjurs Lietuvoje.
Su tokiu iš pažiūros keistu ritmu aš jau buvau kažkada gyvenime susidūrusi – esu jums minėjusi, jog bene 10 metų prenumeravau australišką spaudą, kulinarinius žurnalus. Keliaudavo tie žurnalai iš Australijos mėnesių mėnesiais, tačiau nė kiek dėl to nesisielojau – vasariniai numeriai visvien ateidavo lietuviškai vasarai dar neprasidėjus, kaip ir žieminiai – vėlyvą rudenį. Aš turėdavau labai daug laiko susidėlioti mintis ir planus, ką gaminsiu, kuo nustebinsiu ir savo šeimą ir savo blog’o skaitytojus:)
Šis patiekalas, beje, – išimtis. Aš ne vasarą jį paruošiau, bet šiandien (pas mus nuo vakar oficialiai prasidėjo žiema). Ogi nuvažiavau apžiūrėti kątik atsidariusio naujojo Kanberos turgaus. Žinojau, kad jis bus didelis, bet kad toooooooks didelis, nesitikėjau… Daržovių ir vaisių gausa mane tiesiog pritrenkė, ten tai jau tikrai gali užsimiršti, koks šiuo metu sezonas, mat lentynose yra VISKO, iš viso Žemės Rutulio klimatinių zonų ir tirkai iš visų sezonų.
Pagalvojau, jog toks užkandis – kuskuso ir paskrudintų šakninių daržovių su citrininiu čermula padažu – yra universalus, jis tinka tiek svilinančiai vasarai, tiek ir žiemos stalui. Daržoves čia keiskite tokiomis, kokias mėgstate ir turite, arba kokioms šiuo metu geriausias sezonas: taip ruošti galite baklažanus, cukinijas, moliūgus, bulves, kalafijorus, pastarnokus… Gaivus čermula padažas labai pagyvins skrudintų daržovių skonį, kaip ir ryškių skonių bei tekstūrų pagardai: kaparėliai, sūdytos citrinos, alyvuogės, pakepinti riešutai…
Tai dar vienas „Ottolengiškas” patiekalas, kuriuos aš labai mėgstu, kai į svečius prisikviečiu didesnį būrį svečių – lėkštė tokio gėrio bus ir garnyras mėsos ar žuvies mėgėjams, ir pagrindinis patiekalas vegetarams.
Pasiruošimas | 10 min |
Laikas | 30 min |
Porcijos |
porc
|
- 80 ml Alyvuogių aliejaus
- 2 ryšulėliai jaunų morkų (nuvalytų), lapus nukirpkite pakidami apie 10cm
- 400 g saldžių bulvių (supjaustytų pailgomis riekelėmis)
- 2 raudonieji svogūnai (supjaustyti stambiomis riekelėmis)
- 250 g kuskuso
- 1 šaukštas Alyvuogių aliejaus
- ¼ šaukštelio druskos
- 250 ml verdančio vandens
- saujelė šviežių kalendrų (susmulkintų) plius dar patiekti
- ½ citrinos (geriausia organiškos, nes naudosite ir žievelę)
- 1 česnako skitlelė (pasmulkinta)
- 2 šaukštai Alyvuogių aliejaus
- saujelė šviežių kalendrų (pasmulkintų), stiebų ir lapų
- saujelė šviežių petražolių (pasmulkintų), stiebų ir lapų
- 1 šaukštelis maltų ciberžolių
- 1 šaukštelis saldžiosios rūkytos paprikos
- 1 šaukštelis maltų kuminų
- 1 šaukštelis druskos dribsnių
- 1 šaukštas sūdytų kaparėlių (praskalautų)
- 40 g žaliųjų alyvuogių (be kauliukų), pasmulkintų
- ½ sūdytos citrinos (susmulkintos)
- 80 g migdolų (pakepintų ir pasmulkintų)
Ingredientai
Skrudintoms daržovėms
Kuskusui
Čermula padažui
Patiekti
|
|
- Įkaitinkite orkaitę iki 200C. Į didelę kepimo skardą įpilkite aliejų ir sudėkite morkas, saldžias bulves ir svogūnus. Sumaišykite, kad kiekviena daržovė pasidengtų aliejumi. Pašaukite į orkaitę ir kepkite (karkartėmis apversdami ir pamaišydami, kad daržovės skrustų tolygiai), kol gražiai apskrus (apie 25-45 min, priklauso nuo daržovių dydžio ir jaunumo)
- Kol daržovės kepa, pasigaminkite čermula padažą: daržovių skustuku plonai nulupkite citrinos žievelę ir ją susmulkinkite. Aštriu peiliu nupjaukite baltą sluoksnį tarp citrinos žievelės ir minkštimo, išmeskite. Citrinos skilteles išpjaukite taip, kad liktų tik minkštimas, be membranų (membranas išmeskite). Citrinų minkštimą, susmulkintas žieveles, aliejų ir česnaką sudėkite į nedidelį elektrinį smulkintuvą ir susmulkinkite. Dalimis sudėkite kalendras ir petražoles ir vėl smulkinkite, kol gausite vienalytę tyrelę. Įmaišykite visus prieskonius ir druską ir atidėkite į šalį.
- Kuskusą suberkite į karščiui atsparų dubenį. Įpilkite aliejų, įberkite druską ir pamaišykite šakute, kad kuskuso grūdeliai pasidengtų aliejumi. Supilkite verdantį vandenį ir uždenkite dubenį lėkštele arba puodo dangčiu. Palikite pabringti 10 min. Tada pakedenkite šakute ir įmaišykite smulkintas kalendras.
- Kai daržovės iškeps, sumaišykite ¼ stiklinės čermulos padažo su 2 šaukštais aliejaus. Išėmę iš orkaitės daržoves iškart, kol karštos, apliekite jas čermula mišiniu ir sumaišykite, kad pasidengtų padažu.
- Ant didelės lėkštės dugno paskleiskite sluoksnį kuskuso. Ant jo sudėliokite apkepintas daržoves. Pabarstykite kaparėliais, smulkintomis alyvuogėmis, sūdytomis citrinomis ir pakepintais riešutais, papuoškite kalendromis. P.S. likusį čermulos padažą panaudokite mėsos ar žuvies marinatui arba įmaišykite į šviežių salotų padažą.