Iki Advento liko vos kelios valandos… Kai kam Adventas asocijuojasi su vaikiškais saldžiais Advento Kalendoriais, kai kam – su pasiruošimo šventėms pasiutpolke, kai kam – su ramybe ir susikaupimu, o dar kitiems – su vienokiais ar kitokiais „susilaikymais”, dėl kurių žmonės patys su savimi susitaria. Dažnai tie „susilaikymai” būna alkoholio nevartojimas, neretai – saldumynų nevalgymas, kartais – mėsos atsisakymas. 

Pati pasninko idėja man visai patinka! Tik beprotiškai išsiilgęs mėgstamų dalykų, kurių sąmoningai kurį laiką nelieti, gali iš širdies mėgautis tada, kai išmuša valanda juos ir vėl ragauti!.. Gaila, nesu tokia stipri (o gal dar nesubrendau?) kad nusibrėžčiau tokias griežtas linijas savo valgiaraštyje, tačiau bent jau 2-3 dienas savaitėje maitintis vien vegetariškais patiekalais man tikrai neturėtų būti sudėtinga. Juolab, kad yra begalė receptų, kurie tik ir laukia mano pabandymo ir pasidalinimo su jumis:)

Tad jei ir jūs sugalvosite Advento metu užuot ragavę mėsiškus patiekalus, vieną ar kitą dieną per savaitę apsiriboti vien vegetariškais patiekalais, – pamėginsiu jums padėti būti kūrybiškais savo virtuvėse:) 

Šįkart siūlau greitai ir nesudėtingai paruošiamas karštas salotas su keptais moliūgais, speltom, keptu halloumi sūriu bei granatais, kurie šiuo metu pačiame derliaus įkarštyje. Čia gausite progą išbandyti (jei dar nesate bandę) vienas seniausių pasaukyje – speltų kruopas: jomis dažnai gardinu sriubas (pvz., agurkinę), arba keičiu ryžius ir pastą kai noriu sveikesnių patiekalų. Išvirę speltų kruopos savo konsistencija primena perlines kruopas, tačiau turi savitą, riešutus primenantį skonį. Kad speltos greičiau išvirtų, galite jas kelioms valandoms (arba per naktį) mirkyti šaltame vandenyje.

Šiam patiekalui prireiks ir granatų sirupo, kurio tikrai rasite specializuotose maisto parduotuvėse (pvz., Assorti, Eastanbul). Granatų sirupas – nepamainomas pagardas salotų padažams, desertų užpilams (aš ypač mėgstu paskaninti ledus), ir visur, kur reikia malonios rūgštelės. Be granatų sirupo kažin ar savaitę ištvertų Izraelio arba arabų šalių šeimininkės… Jei dar nesate jo atradę – lai šis patiekalas būna pretekstu jam nusipirkti:) 

Šiltos salotos pilnai atstos pagrindinį patiekalą
Jei dar nesate ragavę, būtinai išmėginkite speltas!

Keptų moliūgų ir speltų salotos su granatais ir halloumi sūriu

4 asm.

  • 1kg moliūgo, supjaustyto riekelėmis
  • 2 raudonieji svogūnai, nulupti ir supjaustyti ketvirčiais
  • 4 šaukštai (60ml) alyvuogių aliejaus
  • 2 šaukštai granatų sirupo
  • 1/2 šaukšto rūkytos paprikos
  • 1 šaukštelis čili dribsnių
  • Druskos, grūstų juodųjų pipirų
  • 2 stiklinės speltų kruopų 
  • 1 pakelis Halloumi sūrio, supjaustyto riekelėmis
  • 1 granato sėklos
  • Žalumynų patiekimui (mėtų, raudonėlio, žiobrelių…

Padažui:

  • 4 šaukštai (60ml) alyvuogių aliejaus 
  • 1 šaukštas granatų sirupo
  • 1 šaukštelis klevų sirupo
  • 1 česnako skiltelė, susmulkinta
  • Druskos, pipirų

Išvirkite speltų kruopas: užpilkite jas pasūdytu vandeniu ir virkite uždengtame puode apie 20 minučių, arba kol suminkštės. Išjunkite ugnį ir palikite pabrinkti vandenyje, kuriame virė, uždengtame puode. 

Įkaitinkite orkaitę iki 200C. Kepimo skardą išklokite pergamentiniu popieriumi. Dubenėlyje sumaišykite 3 šaukštus aliejaus, granatų sultis, papriką, čili, druską ir pipirus. Šiuo mišiniu aptepkite iš abiejų pusių moliūgo skilteles ir dėkite į skardą, taip pat gerai aptepkite svogūno ketvirčius ir taip pat dėkite į skardą. Kepkite 30 min., kol daržovės gražiai apskrus. 

Tame pačiame dubenėlyje, kuriame maištėte mišinį kepimui, sumaišykite visus padažo ingredientus, atidėkite į šalį.

Įkaitinkite keptuvėje 1 šaukštą aliejaus ir jame apkepinkite halloumi sūrio riekeles iš abiejų pusių. 

Nukoškite speltas, padalinkite į 4 lėkštes. Sudėkite ant kruopų keptus moliūgus ir svogūnus, sūrio gabalėlius, pabvarstykite žalumynais ir pašlakstykite padažu. Patiekite salotas šiltas. 

Prie progos primenu, kad vyksta neregėta knygų išpardavimo akcija – visos knygos už vieną kainą mano parduotuvėje!

Kaledinis knygu ispardavimas

Komentarų apie "Keptų moliūgų ir speltų salotos su granatais ir halloumi sūriu": 4

  1. Nida:

    Ramune, kaip džiugu girdėti! Ir superiniai jūsų patobulinimai (proceso pagreitinimai) – labai už juos dėkoju!

  2. Ramunė:

    Miela Nida, valgom kas antrą savaitgalį jau gal metus. Atradau, kad moliūgus ir svogūnus labai faina užsimarinuoti iš vakaro – ryte tik pašauni į orkaitę. O ir speltos kruopas labai gerai iš vakaro užsimerkti – ryte tik perplauti ir užvirinti belieka. Sūris tinka ir fetos (tik nekepti tada, žinoma), ir baltas lietuviškas (tada kepti!). Valgom ir širdis dainuoja – restorano pusryčiai… Ačiū, ačiū ir dar kartą ačiū!

  3. Nida:

    Gita, visiškai sutinku!! Kai tokie patiekalai, mėsos gali ir nebūti!! O dėl kruopų – tikrai taip, tinka bet kas, kas po ranka: perlinės, miešinės, burgulas….

  4. Gita:

    Vienas iš tu patiekalu, kuriuos valgydama galvoju “ir kodel aš anksciau neatsisakiau mėsos”? Tiesiog tobulas. Ir nors nesu moliūgo mėgėja, jis čia toks skaniai karamelizuotas, kad kepsiu ji taip ir kaip garnyrą Pvz prie žuvies. Beje, speltu pirkti neradau, todėl keičiau jas stambiu bulguru.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *