Kai prasidėjus antram karantinui prisižadėjau visiems savo blog’o skaitytojams, kad neleisiu jiems nuobodžiauti ir vešiuosi juos (video formatu:)) į vis kitą kelionę, nežinojau, kad tos kelionės taps tokios populiarios! Ir tokios įtraukiančios mane pačią:) Nes vos „grįžuso” iš vienos, jau planuoju kitą:)
Šio savaitės kulinarinis maršrutas vedė pro Jeruzalę į Londoną:) O kelionės gide ir palydove buvo Rūta Paulauskienė, privati šefė, ne vieną savaitę dirbusi garsiame Londono restorane NOPI. Tas restoranas priklauso tikrai garsiam šefui – Yotam Ottolenghi. Rūta dievina šio šefo virtuvę, iš jo mokosi, jo patiekalus gamina, tad ir jai smagu mus visus pavedžioti po Y. Ottolenghi restorano užkulisius:)
Mudvi su Rūta gaminom tris patiekalus, seniai tapusius hit’ais pačios Rūtos repertuare:) Šiuos patiekalus įvertino ne vienas ragautojas, kuriems Rūta ruošė šventes! Visą video transliacijos įrašą galite pamatyti mano FB puslapyje ČIA, arba portalo 15min puslapyje, kuris retransliavo mūsų gyvą valandinę „laidą”. Tuo tarpu šiame įraše dalinuosi vienu iš trijų receptų – keptų moliūgų ir karamelizuotų pomidorų užkandžiu.
Pasiruošimas | 20 min |
Laikas | 2 val |
Porcijos |
asm
|
- 1 moliūgas* (vidutinio dydžio)
- 45 ml Alyvuogių aliejaus
- druskos
- 500 g pomidorų (šviežių, vidutinio dydžio)
- 25 g imbiero šaknies smulkiai sutarkuotos
- 1 čili pipiras susmulkintas
- 2 česnako skiltelės sutrintos
- 30 g rudojo ckraus (geriausia - muscovado)
- ¼ šaukštelio druskos
- 120 g gaikiško jogurto
- ½ laimo nutarkuotos žievelės ir sulčių
- ¼ šaukštelio malto kardamono
- ½ šaukštelio druskos
- 30 g anakardžių riešutų paskrudintų ir pasmulkintų
- 20 g skrudintų svogūnų**
- kalendrų šviežių, lapelių
Ingredientai
Moliūgams
Karamelizuotiems pomidorams
Jogurtiniam padažui
Patiekimui
|
|
- Moliūgą perpjaukite perpus, nulupkite ir supjaustykite pusmėnulio formos riekutėmis. Įkaitinkite orkaitę iki 200C . Moliūgą sumaišykite su 2 šaukštais aliejaus, pagardinkite 2 šaukšteliais druskos ir žiupsneliu juodųjų pipirų. Į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi, sudėkite moliūgo skilteles. Kepkite apie 35-40 min., kol suminkštės, bet neišteš. Išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite.
- Sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 150C. Pomidorus perpjaukite pusiau, pašalinkite kietesnę dalį (kotelio vietą). Blenderiu sutrinkite imbierą, čili, česnaką, įmaišykite cukrų ir druską. Į dubenį sudėkite pomidorų puseles ir sumaišykite su pasigaminta pasta. Kepimo popieriumi išklokite kepimo skardą ir sudėkite pomidorų skiltelės žievele žemyn, sutepdami ant jų visą prieskonių pastą iš dubenėlio. Kepkite apie 1.5 val. kol karamelizuosis.
- Padažui sumaišykite visus ingredientus su ½ šaukštelio druskos bei žiupsneliu juodųjų pipirų. Padažą palaikykite šaldytuve.
- Ant lėkštės sudėkite kepto moliūgo skilteles, ant viršaus sudėkite karamelizuotus pomidorus, apibarstykite riešutais, kalendros lapeliais bei pašlakstykite jogurtiniu padažu. Likusį padažą patiekite atskirame indelyje, kad kiekvienas užsidėtų tiek, kiek patinka.
*labiausiai tiks sviestinis arba Hokaido moliūgas
**skrudintų svogūnų ieškokite pekybos centruose, Azijos produktų skyriuje
Pingback: Cukinijų paplotėliai su aromatingu padažu pagal Ottolenghi – Nidos receptai
Rasa, labai miela girdėti:) Aš tuos pomidorus šiek tiek ilgiau pakepinau, nes mačiau, kad jiems dar trūksta, reikėjo labiau apskrudinti. Tai čia reikia kūdybiškai pažiūrėti, nes ir orkaitės skirtingos, ir pomidorai skirtingi… Sezono metu vienaip, po sezono – kitaip. Bet jie ir vieni labai skanūs, verta daryt iškart iš dviejų ar net daugiau porcijų, kiek liks galima užpilti aliejumi ir pasidėti į šaldytuvą. Oi kaip sueis su kokia paskrudinta balta duona….
Simona, kas lieka pakepus pomidorus 1,5 valandos matote nuotraukoje. Jie karamelizuojasi. Todėl skonio juose labai daug. O tą laiką nereikia stovėt prie viryklės, tik įjungt ir išjungt:)
1,5 val. kepti pomidorus! Iš jų kas nors dar lieka? Labai „skaniai” atrodo receptas, noriu pabandyti. Tik kaip visada, kadangi dirbu ir grįžtu vėlai, nusiteikusi kuo mažiau laiko praleisti virtuvėje…
Nida, tikrai dėka Jūsų tapau moliūgų gerbėja, o taip pat ir baklažanai pagal Jūsų receptus tikras atradimas. Pomidorų skonis- lyg būtų medum tepti ( dėl karamelizacijos?), tačiau manieji toli gražu ne taip gražiai karamelizavosi- gal reikėjo arčiau kaitros, ar vėjelio? Ačiū už keliones virtuvėje:)