Ech tas artėjantis pavasaris… Na jau verkiant akys prašo žalumos, organizmas maldauja  šviežių salotų, daržovių, kurios turi skonį, bet ne vien išvaizdą… Kaip kokiame maratone, sunkiausia ištverti paskutinius distancijos kilometrus, taip ir man nekantru, kada gi gamta pradės busti. Bet kol ji bunda, mėginu rasti būdų, kuo pakeisti skaisčią saulę danguje ir kartu pradžiugint namiškius naujais kulinariniais eksperimentais.

Šį receptą pamačiau viename savo skaitomų blog’ų „love & olive oil„. Užkabino du dalykai – spalvos ir paprasti salotų ingredientai. Padažo receptą teko pakoreguoti, o jo kiekis toks, kad pakaks dar vienai tokių pačių arba kitokių salotų serijai:) Padažą laikykite šaldytuve, sandariai uždarytame inde, iki 2 savaičių.

Sveikos salotos
Sveikos salotos
Perlinės krupos, burokai ir riešutai - tobulas skonių ir tekstūrų derinys
Perlinės krupos, burokai ir riešutai – tobulas skonių ir tekstūrų derinys
Keptų burokų ir perlinių kruopų salotos su citrusinių vaisių padažu ir karamelizuotais riešutais
Porcijos 4
Komentuoti
Spausdinti
Ingredientai
  1. 2 dideli burokai
  2. 1/2 stiklinės perlinių kruopų (geriausia, nuplautų ir pamerktų šaltame vandenyje prieš porą valandų arba pernakt, kad išbringtų)
  3. 4 saujos žalumynų: rukolų, sultenių ar kitokių šviežių salotų
  4. gabalėlis Parmezano arba kietojo Džiugo sūrio
Citrusinių vaisių padažui
  1. 1 apelsinas - sultys ir nutarkuota žievelė
  2. 1 cintrina - sultys ir nutarkuota žievelė
  3. 3 česnako skiltelės, susmulkintos
  4. 1 šaukštas Dijon garstyčių
  5. 2 šaukštau skysto medaus
  6. Žiupsnis druskos
  7. 1/2 stiklinės aliejaus (geriausia - alyvuogių)
Karemelizuoti riešutai
  1. 1/2 stiklinės graikiškų, karijų arba pistacijų riešutų
  2. 1 šaukštas klevų sirupo
  3. 2 šaukštai baltojo cukraus
Instrukcijos
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180C, nuplautus burokus įvyniokite į aliuminio foliją ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 1 valandą, arba kol burokai bus minkšti. Šiek tiek atvėsinkite burokus, nulupkite ir palikite atvėsti visiškai. Supjaustykite stambokais gabalėliais.
  2. Perlines kruopas išvirkite pasūdytame vandenyje, kol kruopos taps minkštos. Nupilkite skystį (jei jo liko) ir palikite kruopas visiškai atvėsti. Kruopas išvirti galite iš anksto, prieš kelias dienas, ir laikyti šaldytuve.
  3. Pasigaminkite karamelizuotus riešutus: jei naudojate graikiškus arba karijų riešutus, sulaužykite juos mažesniais gabalėliais. Jei naudojate pistacijas (nesūdytas, nekeptas), palikite visas. Pašlakstykite riešutus klevų sirupu, pamaišykite, kad jie visi pasidengtų sirupu. Pabarstykite cukrumi ir vėl pamaišykite, kas cukrus priliptų prie riešutų. Suberkite ant pergamentinio popieriaus viena eile ir kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 135C 20 minučių, kol taps traškūs.
  4. Visus padažui skirtus ingredientus, išskyrus aliejų, gerai sumaišykite elektriniu plakikliu. Pabaigoje maža srovle pilkite aliejų, nuolat plakdami, kol gausite tirštą padažą.
  5. Serviravimo lėkštėje sudėkite perlines kruopas, ant jų - supjaustytus burokus, ant viršaus sudėkite žalumynus, pabarstykite karamelizuotais riešutais ir prieš pat patiekiant pašlakstykite citrusinių vaisių padažu. Likusį padažą padėkite ant stalo, kad svečiai galėtų papildomai jo užsipilti ant salotų.
Nidos receptai https://nidosreceptai.lt/

Vienas komentaras apie straipsnį "Keptų burokų ir perlinių kruopų salotos su citrusinių vaisių padažu ir karamelizuotais riešutais"

  1. Ilma:

    vis ruošiausi išbandyti šias salotas, išbandžiau – didelė porcija dingo greitai nuo stalo ir vis kas nors paklausdavo, gal dar yra? Puikios, ačiū. Tikrai vertos pagyrimo, skoniai puikiai dera!

  2. kita Nida:

    Na, tikrai išbandysiu. Praėjusią vasarą tikru atradimu man buvo šeivamedis. Net nežinojau, kad iš tų baltų skėtinių žiedynų verdamas sirupas. Pavyko nuostabiai.

  3. Nida:

    Aušra, dėkui kad pasidalinai tokia įdomia informacija. Žinojau, kad kanadietiškasis klevų sirupas besąlygiškai ypatingas, ir turi visas išskirtinumą garantuojančias IP apsaugas, ir kad jo kaina – ne iš piršto laužta, bet nežinojau detalių KODĖL. Bet idėja pasigaminti lietuvišką klevų (arba beržų!!) sirupą man atrodo superinė. Labai bus įdomu išgirsti kitos Nidos pasiekimus ir įspūdžius, jei imsis tą sirupą gaminti….

  4. Ausra:

    Nida, improvizacijai ir fantazijai ribu nera; beda tik ta, kad skonis tarp to, kuris pagamintas kaitinant cukriniu klevu sula dideliuose plieniniuose keliu simtu litru talpos loviuose virs malkomis kurenamos ugnies, ir to, kuris pagamintas virinant cukru su lapeliais, puode ant dujines plyteles, bus kaip diena ir naktis; ne veltui tas klevu sirupas ir kainuoja tiek, kiek jis kainuoja;

  5. kita Nida:

    Ačiū, Aušra. Tikrojo Kanados klevų sirupo technologija yra sudėtinga. Ar tas, kurį kartais perku Lietuvoje taip ir gaminamas, nesu tikra. Bet privačioje virtuvėje visada yra erdvės improvizacijai ir fantazijai.

  6. Ausra:

    kita Nida, ideja gaminti sirupa aisku sveikintina, tik pradekit ne nuo lapeliu, o nuo sulos; ir ne visi klevai tinka, o tik taip vadinami sugar maples (tokio klevo lapas nupiestas ant Kanados veliavos; ne atsitiktinai tas lapas ten nupiestas, nes tie klevai auga daugmaz tik siaures Amerikoj: Kanadoj, JAV (Vermont, New Hampshire, New York), ir viskas); tai va, sula renkama tik tam tikru metu, kai dienomis temperatura uzkyla siek tiek auksciau 0oC, o naktimis dar buna salnos; sulos rinkimo sezonas labai trumpas, gal kokios 2-3 savaites; paskui is tos sulos verdamas sirupas; is 40-50 kibiru sulos paprastai gaunasi vienas kibirelis sirupo; o proceso iliustravimui rekomenduoju paziureti paveiksliuku; jeigu nutarsit virti, labai noreciau suzinoti kaip sekesi; SEKMES!!
    https://images.search.yahoo.com/yhs/search;_ylt=A0LEVu.IY.9UKlkAwKQnnIlQ;_ylu=X3oDMTBsa3ZzMnBvBHNlYwNzYwRjb2xvA2JmMQR2dGlkAw–?_adv_prop=image&fr=yhs-mozilla-001&sz=all&va=making+maple+syrup&hspart=mozilla&hsimp=yhs-001

  7. kita Nida:

    Kilo idėja, pabandyti išsivirti klevų sirupą iš jaunų klevų lapelių. Vieną pavasarį dalyvavau renginyje, kur žolininkė virė sirupą iš jaunų beržų lapelių. Virė ant laužo, naudojo šaltinio vandenį. Gavosi gintarinės rudos spalvos, malonaus skonio ir kvapo tąsus sirupas.(Gaila, kad nėra kaip įkelti nuotrauką) Gal kas bandėte virti klevų sirupą?

  8. Nida:

    Iveta, klevų sirupo galima nusipirkti didžiuosiuose prekybcentriuose. Tikrai kelis kartus esu jo pirkusi Rimi. Pagal idėją turėtų jo būti ir Asorti. Rimi kaina aukštoka, jei turite laiko, nuvažiuokite į indų didmeninę parduotuvę „Sangaida” (joje ne tik didmenininkams apsipirkti galima:)), ten tikrai yra ir klevų sirupo, ir kitokių gėrybių už kur kas žemesnę kainą…

  9. Nida:

    Kita Nida, ir aš kažkodėl apelsinų sultis pamiršusi buvau – nors tikrai esu naudojusi padažui. Šis skaisčiai geltonas padažas išties superinis, tiks ne vien šioms, bet ir bet kokioms kitoms žalioms salotoms! Skanaus:)

  10. kita Nida:

    Atrodo, nemažai eksperimentuoju virtuvėje, bet vis dar yra kas neišbandyta. Dažniausiai padažui naudoju balzamiko ar kitą actą, citrinos sultis, o apelsinų sultis vis pamirštu. Ir dar nutarkuota aromatinga žievelė…Puikios salotos, viliojantis padažas, būtinai pasigaminsiu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *