Kol vasara lepina gerais orais ir gausiu daržovių derliumi, reikia nepraleisti progos prisivalgyti jų iki soties.

Kai kuriose šalyse retai pasitaiko proga būti pakviestam į namus, paprastai žmonės švenčia šventes ir bendrauja su draugais neutralioje aplinkoje – bare ar restorane. Tik ne Australijoje! Čia įprasta bičiulių vakarėlius rengti namuose, o dar geriau – žaliuojančiais augalais apsodintoje saulėtoje namų terasoje. Erdvių namų virtuvės suplanuotos taip, kad kuo daugiau žmonių tilptų prie darbastalio, kur patys galėtų priruošti nesudėtingų užkandžių arba būtų galima juos patiekti tarsi savitarnos bufete. Neseniai tokį vakarėlį ruošiau ir aš – juk smagiausia bendrauti apstojus ratu vaišėmis nukrautą stalą ir ragauti kaskart vis kitą patiekalą. 

Aš visuose vakarėliuose bent vieną patiekalą stengiuosi gaminti su baklažanais. Viena vertus, tokie užkandžiai paruošiami iš anksto, kita vertus, paprastai kompanijose pasitaiko mėsos nevalgančių svečių, todėl baklažanai jiems kuo geriausiai atstoja mėsą. O ir šiaip baklažanus visi mėgsta, tad lengva įtikti daugelio skoniui:)

Šis užkandis – Artimųjų Rytų įkvėpta skonių kombinacija ir patiekimo būdas. Geriausia jį dažyti tiesiai iš lėkštės, pakabinant kartu ir jogurto, ir baklažanų. Tik gamindami atkreipkite dėmesį kokią harisą vartosite – kai kurios harisos mažiau aštrios, kitos – privers prakaituoti ir kosėti, jei padauginsit 🙂

kepti baklažanai su harisa ir jogurtu
Baklažanų ir harisos užkandis
Print Recipe
Keptų baklažanų ir harisos užkandis
Neformaliuose vakarėliuose populiariausi – daržovių užtepai ir vegetariški užkandžiai, patiekiami su rieke šviežutėlės, ką tik iš kepyklos parneštos raugintos tešlos duonos. Šis puikiai tiks jūsų stalui.
Baklažanų ir harisos užkandis
Course Užkandžiai
Keyword baklažanai
Prep Time 10 min
Cook Time 30 min
Passive Time 20 min
Servings
porc
Ingredients
Course Užkandžiai
Keyword baklažanai
Prep Time 10 min
Cook Time 30 min
Passive Time 20 min
Servings
porc
Ingredients
Baklažanų ir harisos užkandis
Instructions
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C. Nedidelę kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi arba aliuminio folija.
  2. Baklažanus perpjaukite išilgai pusiau ir aštriu peiliu padarykite įstrižas įpjovas minkštime, maždaug kas 1 centimetrą. Baklažanus guldykite į skardą nupjauta puse į viršų, pašlakstykite alyvuogių aliejumi, pabarstykite druska. Kepkite apie 30 minučių, kol baklažanai suminkštės ir vietomis apskrus. Išimkite iš orkaitės, palaukite, kol pravės, tada šaukštu išskobkite baklažanų minkštimą ir sudėkite jį į sietelį. Palikite minkštimą sietelyje apie 20–30 minučių, kad nuvarvėtų kuo daugiau skysčio.
  3. Sudėkite baklažanų minkštimą į dubenį ir sumaišykite su česnakais, harisa, granatų sirupu, pagardinkite šviežiai spaustomis citrinų sultimis ir pagal skonį druska.
  4. Kitame dubenyje sumaišykite graikišką jogurtą su sezamų pasta, įpilkite truputį citrinų sulčių, paskaninkite druska. Jogurto mišinį ir paruoštus baklažanus galite pasigaminti iš anksto ir laikyti šaldytuve sandariai uždarytuose indeliuose.
  5. Prieš patiekdami jogurto mišinį sudėkite į didelę lėkštę ir šaukšto nugarėle patepkite visą lėkštės dugną. Ant jogurto dėkite baklažanus.
  6. Mažoje keptuvėje įkaitinkite 2–3 šaukštus aliejaus, suberkite kedrines pinijas ir rūkytą papriką. Pakepinkite, kol riešutai lengvai apskrus, ir karštą mišinį supilkite ant paruoštų baklažanų. Viską pabarstykite aitriųjų paprikų dribsniais, mėtų ir kalendrų lapeliais ir patiekite su balta duona arba duonos traškučiais.
Recipe Notes

Harisa būna skirtingo aitrumo, todėl kiekis, kurio prireiks baklažanams pagardinti, skirsis. Jei turite galimybę, rinkitės rožinę harisą, ji švelnesnė nei tradicinė, jos sudėtyje yra rožių vandens.

 

6 thoughts on “Keptų baklažanų ir harisos užkandis

  1. Nida says:

    Nuostabu, Laura:) Iš tiesų, didžiausias darbas čia – apgilinti baklažanus, tad jei šita dalis jau padaryta, lieka tik sudėti į lėkštę:) Pamenu, Izraelyje pas arabus ir aš pirkdavau jau apdegintus baklažanus, labai sutaupydavo laiko:)
    Dėkoju, kad parašėt:)

  2. Laura says:

    Sveiki,
    kadangi labai mėgstu patiekalus su baklažanais, skubėjau išmėginti ir šį.
    Šiame recepte labai daug mano mėgstamų produktų (jau nekalbant apie patį recepto karalių baklažaną) – tahini, pinijos, česnakai… 🙂 derinys puikus 🙂
    Ypač paprastas paruošimas – baklažanus aš pirkau jau paruoštus t.y. pagrilintus (gyvenant Stambule itin plantus pasirinkimas…) taigi man teliko linksmiausia konstravimo dalis 🙂
    Harisos padažas čia retenybė, bet kadangi jau ankščiau mano akis buvo už jo užkliuvusi vienoje gerybių parduotuvėlėje nedvejodama išmeginau 🙂
    Galutinis rezultatas buvo puikus, gal mano skoniui kiek aštrokas, tačiau jogurto paklodė tą aštrumą gesino, tad viskas nuostabu. Greitai paruošiama užklupus svečiams (jei turite paruoštukus 🙂 ). Tokie receptai man patinka labiausiai – greitai ir lengvai pagaminami + netikėti nauji skoniai 🙂
    Dėkoju, Nida :)!

  3. Daiva says:

    Mano valgytojai įvertino taip: “grandios”! ačiū už receptą🤤

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *