Užgavėnės jau praeity, riebalų dietos normatyvai įvykdyti, laikas grįžti prie kasdienių skanių ir nesunkių vakarienių:) Mano pavasarinis meniu pastaruoju metu vis dažniau pasipuošia žalia spalva. Tai kas, kad ta žalia – tai šaldyti žirneliai ar importiniai šparagai, visvien akim džiaugsmas:) O skrandžiui džiaugsmas – kai vakarienė ne per sunki, bet soti ir skani:)

Šįkart ir vėl pakalbėkim apie žuvį. Mano racione bent 2 savaitės dienas vakarienei privalo būti žuvis. Dažniausia einu pačiu lengviausiu keliu ir į keptuvę (ar orkaitę) keliauja pora lašišos filė gabalėlių. Koks nors paprastas garnyras – ir po penkiolikos minučių sėdam prie stalo. Bet gi ta pati lašiša nusibosta, o ir ne visada yra laiko nuvažiuoti ir jos šviežios nusipirkti:) O tada…. aš atsidarau šaldiklį ir išsitraukiu kelis gabalėlius šaldytos žuvies. Nes ji tokio pat skanumo, kaip ir šviežia (žinoma, aš kalbu apie kokybiškas šaldytas žuvis). Pavyzdžiui šįvakar buvo sterko filė. Ir ko gi ne karališka vakarienė?

Šiam patiekalui be žuvies prireiks šlakelio sauso vyno, šparagų. žirnelių ir gilios keptuvės su dangčiu arba troškintuvo. Beje, ar žinote, kad keptuvė ir troškintuvas gali būti du viename? Būtent tokią aš naudoju ir tikrai labai labai rekomenduoju: Fiskars. Tik įsivaizduokite kaip toks „du viename” variantas taupo mano vietą spintelėse (o jau kas kas, ta vieta mano virtuvėje yra aukso vertės:)) Na neatsidžiaugiu aš šia savo keptuve: patvari, nesvylanti, talpi, tinkama kepti orkaitėje, ir svarbiausia – tas stiklinis dangtis su silikono krašteliais, kuris ir sandariai uždengia, ir viskas matosi kaip ten maistui kepti sekasi:) Nereikia varstyt, atidarinėti ir rizikuoti prisvilinti neapsižiūrėjus:) Iki šiol džiaugiausi tik suomiškų sodo įrankių patvarumu, bet dabar esu tiesiog priklausoma nuo Fiskars keptuvių ir puodų, prisiekiu. (Kalėdų proga visiems artimiesiems jas išdovanojau, tai dabar priklausomybe susirgo ir mano šeima;))

Užteks apie ketuves, laikas imtis vakarienės gaminimo:) Skanaus!

Žuvies patiekalai – greičiausiai pagaminami, sotūs, bet lengvi
Sterko filė man bene skaniausia žuvis, ir jos nereiktų užgožti ryškiais prieskoniais…

Keptos starkio filė su šparagais ir žaliaisiais žirneliais

4 porc.

  • apie 800g starkio filė* (naudojau šaldytas, Nowaco)
  • Druskos, pipirų
  • 200g šviežių šparagų (tik minkštesnė dalis- viršūnėlės)
  • Miltų apvoliojimui ir padažui
  • Lydyto sviesto (arba aliejaus)
  • 2 maži šalotiniai svogūnai
  • 4 skiltelės česnako, susmulkintos
  • 175ml baltojo vyno
  • 100ml sultinio arba vandens
  • 250g šaldtų žaliųjų žirnelių

Starkio filė atitirpinkite ir nusausinkite. Pabarstykite druska ir pipirais (gausiau nei paprastai) ir palikite pasimarinuoti apie 10-15 min. Tada nuplaukite po šaltu vandeniu ir gerai nusausinkite virtuviniu rankšluosčiu.

Nedideliame puode apvirkite šparagus pasūdytame vandenyje vos kelias minutes, kol jie šiek tiek suminkštės. Tada iškart perliekite lediniu vandeniu, kad išliktų skaisčiai žalios spalvos. Nusausinkite ir padėkite į šalį. 

Žuvies filė apvoliokite miltuose, ir gerai nupurtykite miltų perteklių. Didelėje gilioje keptuvėje įkaitinkite kelis šaukštus ldyto sviesto (arba aliejaus), ir apkepinkite žuvį iš abiejų pusių. Ji neturi pilnai iškepti. Išimkite iš keptuvės ir atidėkite į šalį. 

Į tą pačią keptuvę įdėkite dar porą šaukštų sviesto, suberkite svogūnus ir kepinkite, kol jie suminkštės, švelniai apskrus. Suberkite česnakus ir toliau kepinkite minutę, kol česnakai paskleis aromatą. Įberkite 1 šaukštą miltų ir maišydami pakepinkite minutę. Dalimis maišydami supilkite vną, tada sultinį (arba vandenį), ir užvirinkite (turėtų gautis tirštas vientisas padažas). Pagardkinkite druska ir pipirais. Sudėkite atgal į keptuvę sterko filė, uždenkite dangčiu keptuvę, ir troškinkite apie 1-2 minutes. Sudėkite apvirtus šparagus, suberkite žirnelius, ir uždengę dar patroškinkite, kol dažovės sušils. 

*Vietoje starkio tiks ir kitokia balta jūrinė žuvis, tiek šviežia, tiek šaldyta

Recepto šaltinis – Rick Stein, Fish & Selfish

Komentarų apie "Keptos starkio filė su šparagais ir žaliaisiais žirneliais": 2

  1. Nida:

    Ačiū Pulsarui už pastabą dėl netikslios formuluotės! Norėjau pasakyti, kad starkį galima keisti bet kokia mėgstama jūrine žuvimi:) Arba ir ne jūrine:)

  2. Pulsaras:

    „Vietoje starkio tiks ir kitokia balta jūrinė žuvis”. Starkis ne jūrinė žuvis 😉

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *