Pasiruošimas Kalėdoms Australijoje nenusakomai skiriasi nuo lietuviškojo… Visų pirma, Kalėdos čia išaušta prieš pat visiems išdumiant į papludymių vilas ir poilsiavietes vasaros atostogoms, todėl žmonių nuotaika pakili, visi atsipalaidavę, linksmi, geri vieni kitiems…. Taip, parduotuvėse eilės didesnės, daugelį dalykų (šviežias jūros gėrybes, tradicinį austraiškų Kalėdų atributą – kiaulienos kumpį, ir kt) verčiau užsisakyti iš anksto, kad nereiktų stumdytis eilėse, o ir prekybininkams būtų lengviau planuotis savo darbų apimtis, tačiau viskas čia kažkaip pakilu, gera, šilta ir be streso. Pamėginkite įsivaizduoti šventes, kurias patys ruoštumėt pvz liepos pabaigoje, kai iškart po baliaus sėdate į mašiną ar lėktuvą ir iškeliaujate 2-4 savaičių poilsiui prie jūros saulėje ir šilumoje. Juk atmosfera būtų kitokia, nei ūkanotą šaltą ir drėgną tamsų lietuvišką gruodį?…

Ir nors kalėdiškos dvasios (sniego, eglučių kvapo, karšto vyno aromato, tamsoje žybsinčių lepmučių) čia nesijaučia, man tą šiaurietiškų Kalėdų nuotaiką su kaupu kompensuoja gėriu ir šypsenomis persismelkusi atmosfera! O gal aš čia tik save raminu, kad nesijausčiau vieniša, būdama toli nuo namų ir artimųjų?…

Bet kuriuo atveju, Kalėdoms aš ruošiuosi šiemet atsakingai, mat mūsų namuose švęsti susirinks net 12 žmonių! Bičiuliai diplomatai iš Latvijos, Estijos ir Ukrainos su šeimomis bus mūsų svečiai, o aš jau turiu ilgą sąrašą patiekalų, kuriuos gaminsiu:) Pradėsiu procesą jau nuo sekmadienio – iškepsiu pavlovos lakštus, užsūdysiu lašišą, vėliau minkysiu duonos tešlą, kuri turės subręsti (šįkart kepsiu fokačią), prieskoniais trinsiu ėrienos koją, kuri marinuosis keletą dienų, o Kalėdų dieną lėtai keps net 8 valandas… O kur dar salotos, užkandžiai, vieno kąsnio užkandėlės pasitinkant svečius… 

Vakar pratestavau vieną garnyrą (side dish), ir jį iškart įtraukiau į Kalėdų stalo meniu. Todėl skubu pasidalinti ir su jumis, juk nesudėtingai paruošiamų garnyrų ant stalo niekada nebūna per daug. 

Dar keli žodžiai apie labne. Greičiausiai esate apie jį girdėję, ir jau tikrai ragavę, jei lankėtės bet kurioje Artimųjų Rytų šalyje. Labne – tai nusausintas graikiškas natūralus jogurtas. Tereikia sumaišyti jogurtą su druska, sukrėsti į marlę arba cepelinams nusunkti skirtą maišelį, ir tą maišelį (ar marlę) parišus pakabinti pvz., ant kokio nors skersai puodo ar ąsočio padėto medinio šaukšto (maišelio apačia neturi liestis prie indo dugno – ten subėgs nereikalingas skystis). Visa tai padėti į šaldytuvą nakčiai, nors kuo ilgiau laikysite jogurtą pakabintą, tuo tirštesnis ir sodresnis jis bus, turės tepamo sūrio konsistenciją. Arabai taip nusunkto sūrio – labne – rutuliukus sudeda į stiklainėlį, užpila alyvuogių aliejumi, ir taip „užkonservuoja” jį ilgam laikui. 

Keptų morkų garnyras
Keptų morkų garnyras su labne
Keptos morkos ir labne
Jei turite, naudokite skirtingų spalvų morkas – patiekalas bus gražesnis ir skanesnis
Spausdinti
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Keptos morkos ir labne

Keptos morkos ir labne


5 žvaigždės 4 žvaigždės 3 žvaigždės 2 žvaigždės 1 žvaigždė

Atsiliepimų nėra

  • Užtruks: 65 min
  • Kiekis: 6 porc 1x
  • Dieta: Vegetariškas

Aprašymas

Garnyras ar vegetariškas užkandis – paprastas, nesudėtingas ir gardus patiekalas


Ingredientai

 
  • 1 kg morkų ((jei turit, rinkitės įvairių spalvų), didelių)
  • 80 ml Alyvuogių aliejaus
  • 35 g džiūvėsėlių
  • 1 česnako skiltelė ((sutraiškyta))
  • 400 g Labneh ((skaitykite tekste, kaip pasigaminti), šiam kiekiui prireiks 500g jogurto)
  • šviežių krapų ((patiekti))

Padažas

  • 2 šaukštai Alyvuogių aliejaus
  • 2 šaukštai medaus
  • 2 šaukštai obuolių acto
  • 2 šaukšteliai gochugaru ((korėjietiškų čili dribsnių), arba paprastų čili dribsnių pagal skonį)

Instrukcijos

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200C (su apipūtimo funkcija).
    Sudėkite morkas į skardą, pašlakstykite 2 šaukštais aliejaus, pabarstykite druska ir pipirais, sumaišykite ir pašaukite kepti. Kepkite kol gerai apskrus ir visiškai suminkštės (40-60 min).
  2. Kol morkos kepa, pasigaminkite džiūvėsių pabarstus. Į nedidelę keptuvę įpilkite 2 šaukštus aliejaus, suberkite džiūvėsius ir česnaką, kepinkite, kol paskrus. Atidėkite į šalį, kad visiškai atvėstų.
    Sumaišykite visus padažo ingredientus, pagardinkite druska, atidėkite į šalį.
  3. Prieš patiekiant lėkštės dugną ištepkite labne, ant jo sudėliokite per pusę išilgai perpjautas morkas, pašlakstykite padažu ir pabarstykite džiūvėsiais, papuoškite krapais.

Pastabos

Receptas – Delicious
  • Paruošimo laikas: 5 min
  • Gaminimo laikas: 60 min
  • Kategorija: Užkandžiai
  • Metodas: Orkaitė
  • Virtuvė: Artimųjų Rytų

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Recepto reitingas 5 žvaigždės 4 žvaigždės 3 žvaigždės 2 žvaigždės 1 žvaigždė