Štai ir atėjo metas atskleisti didžiąją šios vasaros naujieną – mano knyga baigta, vyksta baigiamieji spausdinimo darbai, todėl skelbiamas startas išankstiniams pardavimams! 

 

Iškilmingai pristatau jau ketvirtą savo kulinarinį kūdikį – „Australijos skoniai: mano atradimai”. Meluočiau, jei sakyčiau, jog knygos idėja gimė spontaniškai. Tai, kad ją rašysiu, žinojau dar neišvykusi iš Lietuvos, žinojau net jos pavadinimą (nujaučiu, kad daugelis pavadinimą irgi žinojo iš anksto :)), tačiau pačiai netikėta, jog knyga gimė taip greitai… 

Medžiagą Australijos knygai pradėjau rinkti vos atvykus į šį gana egzotišką kontinentą 2021-ųjų spalio viduryje. Australijoje esu buvusi ir anskčiau, tad puikiai žinojau, ko tikėtis! Maisto kultūrą šioje atokioje šalyje visų pirma kuria gausus ir margas emigrantų būrys, todėl galite tik įsivaizduoti, kokia ta Australija pilna autentiškų skonių, spalvų ir aromatų… Daugelio nustebimui, beje, Australija – labiau Azijos nei Europos kultūrinė erdvė, todėl Azijos maistas čia užima labai didelę kulinarijos dalį. O kadangi aš (kaip ir daugelis jūsų) esu Azijos virtuvių (ypač Pietryčių Azijos šalių) fanė, jaučiausi čia tarsi žuvis vandenyje nuo pat pirmos dienos… 

Pradžioje susikūriau vietą savo kompiuteryje, į kurią mečiau pačias įvairiausias minits, pojūčius ir išgyvenimus, išragautus skonius, atrastus patiekalus, pažintis su vienu ar kitu dar nepažįstamu ingredientu… Tada pamažu mano duomenų bazėje ėmė rastis patiekalų idėjos, receptai, po truputį gaminau, fotografavau ir kantriai dėjau viską į tą vieną krūvelę… Kantrybės išties reikėjo nemažai, mat būnant maisto tinklaraštininke, pripratusia tuoj pat po patiekalo paragavimo viską aprašyti savo blog’e ir pasidalinti receptu su skaitytojais, toks pagamintų (ir nepasdialintų) receptų kaupimas buvo bene didžiausias diskomfortas… 

Kai pavasarį supratau, kad knyga turi gimti dar šiemet, iki mano parvykimo atostogoms į Lietuvą rugpjūtį (antraip gimimą teks atidėti dar metams), įjungiau ketvirtą pavarą. Darbas tiesiog virė, aš kasdien viriau, kepiau ir fotografavau, mes tikrąja to žodžio prasme nespėdavom suvalgyti visų mano pagamintų patiekalų, kai ką Dariui teko nešti kolegoms, kad padėtų sudoroti… Tada ir vėl virtualiai susibėgom su savo ištikimąja komanda (ar galit patikėti, kad visas keturias knygas darome su lygiai tais pačiais žmonėmis – vyriausia redaktore Dalia Juškiene, kalbos redaktore Inga Motuziene ir be proto talentinga dizainere Kristina Karnilavičiūte) – niekas nesuartina žmonių labiau, nei bendras projektas, toks kaip knyga…. Kiekvienas ankstyvas rytas prasidėdavo dizaino aptarimais su dar nemiegančia Kristina, kuri knygos turinį dėliojo gyvendama Berlyne (ir dar ant kelių laikydama 8 mėnesių dukrytę!!), vakare darbai tęsdavosi iki mano vidurnakčio su Dalia ir Inga, esančiomis Lietuvoje…. 

Žinau, kad tokio pobūdžio knygas paprastai daro didžiulis būrys žmonių – ištisa komanda stilistų, apšvietėjų ir fotografų, rekvizitų parinkėjų, vadybininkų ir virtuvės padėjėjų, tiekėjų, planuotojų, marketingistų, pardavimo ir spausdinimo aspektų žinovų, dizainerių, retušuotojų, redaktorių, klaidų tikrintojų, ir pagaliau studijos darbininkų, vairuotojų, valytojų ir tvarkytojų…. Mano atveju viskas kitaip…. Esu viena pati sau ir planuotoja, ir produktų pirkėja, ir vairuotoja bei virėja, ir stilistė, ir fotografė, ir nuotraukų tvarkytoja, apšvietėja ir indų plovėja bei valytoja… Mūsų moteriška kūrybinė komanda išbarstyta per visą pasaulį – nuo Australijos iki Vokietijos ir Lietuvos, bet mes sugebam sukurti knygas, kurios garbingai kovoja pasauliniuose apdovanojimuose ir pelno aukščiausius įvertinimus. 

Planas buvo, jog „Australijos skoniai” bus panašios apimties kaip prieš tai buvę knygos – apie 265-285 psl. Tačiau ėmus dėlioti sukurtą turinį į puslapius paaiškėjo, kad to turinio aš įsibėgėjusi sukūriau net…. 352 puslapius!! Todėl ši knyga bus storiausia ir sunkiausia iš visų, kurias esu parašiusi. Ji man – ir pati gražiausia, nes į „Australijos skonius” sudėjau visą savo ligšiolinę patirtį, visą susižavėjimą kengūrų šalimi ir šios šalies žmonėmis, knygoje gausu pasakojimų ir nuotraukų, istorijų ir patarimų, o užvis svarbiausia – net 132 nauji, niekur neskelbti receptai, kuriais tiesiog trokštu su jumis visais pasidalinti. 

Lietuvoje rugpjūčio pabaigoje planuoju tris šios knygos pristatymo renginius, apie juos būtinai pranešiu iš anksto. Labai kviesiu jus atvykti, susitikti, apsikabinti ir pabūti kartu, atšvęsti dar vieno kūrinio gimimą. Kūrinio, kuris, labai tikiu, daugelyje namų virs skaniomis vaišėmis ir gausiomis kasdienės laimės akimirkomis!

O dabar kviečiu keliauti į elektroninę parduotuvę, kur iki pat rugpjūčio pabaigos galima bus įsigyti „Australijos skonius” su mano parašu už ypatingą kainą ir gauti ją patiems pirmiesiems, dar prieš knygai pasirodant parduotuvių lentynose. Knygas jums išsiųsime apie rugpjūčio 22-25 dieną. Iš anksto atsiprašau, kad užrašyti asmeninės dedikacijos siunčiamoms knygoms galimybės neturėsiu, bet mielai tą padarysiu knygos pristatymo renginių metu!!

O kai jau užsakymas bus padarytas, kviečiu pasimėgauti šiuo super greitai pagaminamu vasarišku užkandžiu su keptomis šviežiomis cukinijomis, labai česnakiniu jogurtu ir krapais. 

Keptų cukinijų ir česnakinio jogurto užkandis
Keptų cukinijų ir česnakinio jogurto užkandis
Print Recipe
Keptos cukinijos su česnakiniu jogurtu ir krapais
Karštom vasaros dienom - gaivus užkandis vos iš poros ingredientų!
Keptus cukinijos su česnakiniu jogurtu ir krapais
Course Pagardai
Virtuvė Lietuvos
Raktažodis vegetariški, cukinijos
Pasiruošimas 5 min
Laikas 10 min
Porcijos
porc
Ingredientai
Course Pagardai
Virtuvė Lietuvos
Raktažodis vegetariški, cukinijos
Pasiruošimas 5 min
Laikas 10 min
Porcijos
porc
Ingredientai
Keptus cukinijos su česnakiniu jogurtu ir krapais
Procesas
  1. Gerai įkaitinkite sunkią (geriausia ketaus) keptuvę ir įpilkite 3 šaukštus aliejaus. Sudėkite cukinijas ir palikite jas kepti, nejudinant ir nevartant, apie 5 minutes. Per tiek laiko cukinijos gerokai apskrus, bet nespės ištežti. Kai viena pusė apkeps, apverskite kitą pusę ir apkepinkite taip pat.
  2. Kol cukinijos kepa, vidutinio dydžio dubenėlyje sumaišykite citrinos sultis, žievelę, 1 šaukštą aliejaus ir apie ¼-½ šaukštelio druskos (arba pagal skonį, bet šis padažas tyri būti gana sūrus, nes juo gardinsite cukinijas).
  3. Smulkiai supjaustykite krapų kotelius (reikia apie 2 šaukštų smulkintų krapų), likusius krapus supjaustykite stambiau.
  4. Kai tik cukinijų kita pusė iškeps, suberkite į keptuvę stambiau supjaustytus krapus, ir nukelkite nuo kaitros. Pamaišykite viską virtuvinėmis žnyplėmis ir perkelkite karštas cukinijas kartu su suglebusiais krapais į dubenį su paruoštu citrinų padažu. Pamaišykite ir pavartykite, kad visos cukinijos juo pasidengtų.
  5. Per tą laiką pasiruoškite jogurto padažą: sumaišykit jogurtą su česnakais, smulkiai supjaustytais krapais ir apie ½ šaukštelio druskos (jogurtas turi būti ganėtinai sūrus). Jogurto mišinį sudėkite į lėkštę ir šaukšto nugarėle paskirstykite po lėkštės dugną. Ant viršaus sudėkite cukinijas kartu su krapais ir padažu, kuris liko dubenyje (cukinijos gali būti šiltos), viską pabarstykite grūstais pipirais, ir patiekite su rieke prancūziško batono.
Pastabos
Recepto idėja, mano lengvai pakeista - iš bon apetit.

Komentarų apie "Keptos cukinijos su krapais česnakiniame jogurto padaže": 2

  1. Nida:

    Labai ačiū Rimute:)) Uch didelį darbą merginos nuveikėm 🙂

  2. Rima:

    Begaliniai dideli ir stori kaip tavo knyga, sveikinimai!!! Valiooo!!! Tu ir tavo komanda superinės moterys! Bravo Jums!!!❤️🥂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *