Ypatingoms progoms, kai noriu pamaloninti svečius arba namiškius, vakarienei renkuosi antienos krūtinėles. Tiesa, mažumėlę užtrukau, kol išdirbau savo sistemą, pagal kurią iškepta mėsa būna idealaus stovio: minkšta, sultinga, neperkepusi, šiek tiek rožinė viduje, su traškia odele… Antienos krūtinėlės specifinės tuo, kad jų iš anksto nepasigaminsite – prie keptuvės tenka stoti tada, kai jau visi svečiai sėdi prie stalo. Tada užsijuosiu prijuostę, įjungiu aukščiausią gartraukio pavarą, atidarau langą ir paprašau vyro, kad užimtų svečius, kol čirškinsiu keptuvėje mėsą. Na taip, kvapai čia neišvengiami (mano virtuvė ir valgomasis – toje pačioje erdvėje), tačiau rezultatas atperka visą diskomfortą ir man, kaip šeimininkei, ir svečiams, priverstiems uostyti kepamo maisto aromatus ir klausyti čirškančios keptuvės:)

Yra keletas taisyklių, kurias reikia išmokti, norint iškepti tobulą antienos krūtinėlę.

1. Krūtinėles išimkite iš šaldytuvo likus kelioms valandoms iki kepimo. Jos turi pasiekti kambari temperatūrą.

2. Įstrižais rėžiais įpjauite krūtinėlių odelę. Gausiai pabarstykite druska ir pipirais. Tegul taip paruoštos krūtinėlės pasimarinuoja bent valandą-dvi.

3. Krūtinėles dėkite į sausą ir šaltą (neįkaitintą) keptuvę. Riebalų pilti nereikia, nes netrukus tirpstantys anties riebalai užpildys keptuvę pilnai. Kodėl į šaltą, o ne įkaitusią keptuvę? Ogi todėl, kad jei įdėsite į karštą, antiena užkeps, įgaudama traškią odelę, pro kurią negalės ištekėti visi odelės riebalai. Mūsų tikslas – kad riebalų neliktų, o odelė liktų traški. Todėl pamažu kaistant keptuvei, lydysis anties riebalai, ir pabaigoje jie „užkepins” odelę taip, kad ji taps traški.

4. Anties krūtinėlei iškepti reikės 15-16 minučių. Pradžioje kepinkite krūtinėles odele į apačią apie 7-8 minutes, tada apverskite, ir kepkite dar tiek pat laiko kitą krūtinėlių pusę.

5. Kad labai neapsitaškytų dujinė (o patikėkit, tirpdami anties riebalai aptaškys viską aplink, jus pačius įskaitant:)), aš uždengiu keptuvę aukštu apsauginiu dangčiu su ertme viduryje. Jis geriau paskirsto šilumą, bet kartu neleidžia rinktis kondensatui.

6. Iškepusias anties krūtinėles padėkite į pašildytą lėkštę, uždenkite aliuminio folija, ir palikite 2-3 minutes, kad šilumoje baigtų gamintis, mėsos sultys pasiskirstytų po visą kepinį.

7. Krūtinėles pjaustykite aštriu peiliu, tačiau ne pernelyg plonais gabalėliais, kadangi jie labai greitai atvės. Patiekite iškart! 

8. Riebalų, kurie liko iškepus krūtinėles, jokiais būdais neišpilkite. Nukošę supilkite juos į stiklainėlius ir padėkite šaltai. Sunaudosite kepant bulves garnyrams.

9. Su ančių krūtinėlėmis labai tinka karštas raudonųjų kopūstų garnyras, bulvių arba šakninių daržovių piure, ir būtinai koks nors saldus padažas.

Išmėginkite štai šį vyšnių ir porto vyno padažą su apelsinų likeriu ir kardamonu. Nuostabu skonių harmonija ir ryški spalva bei tobula konsistenciją. P.S. Padažo ingredientus parašysiu preliminariai, nes juos dedu pagal skonį. Todėl eksperimentuokite ir ieškokite geriausio varianto:)

Keptos anciu krutineles su vysniu padazu-15_Horizontal
Ančių krūtinėles patiekiant nepjaustykite labai plonai, nes jos greitai atšals
Keptos anciu krutineles su vysniu padazu-9_Vertical
Ančių krūtinėlės su vyšnių ir porto padažu
Vyšnių ir porto vyno padažas
Komentuoti
Spausdinti
Ingredientai
  1. 3 šaukštai minkšto sviesto
  2. 3 šalotiniai svogūnai, labai smulkiai supjaustyti
  3. 3/4 stiklinės rudojo cukraus
  4. 1 pakelis šaldytų vyšnių be kauliukų, atitirpintų
  5. 1 stiklinė porto vyno
  6. 2 kardamono pumpurai, sutraiškyti
  7. 1 šaukštas Dijon garstyčių
  8. Druskos, juodųjų ir kvapiųjų pipirų
  9. 2 šaukštai apelsinų likerio
  10. 1 šaukštelis krakmolo (bulvių arba kukurūzų)
  11. 4 šaukštai šalto vandens
Instrukcijos
  1. Puode storu dugnu ištirpinkite šaukštą sviesto ir jame ant nedidelės ugnies apkepinkite svogūnus, kol šie taps minkšti ir skaidrūs, tik neapskrus. Suberkite cukrų ir maišydami kepinkite, kol masė karamelizuosis. Supilkite vyšnias kartu su jų sultimis bei porto vyną, įmeskite kardamonus. Užvirinkite ir virkite 10 minučių puodą dalinai pridengę, ant nedidelės ugnies. Įmaišykite Dijon garstyčias, pagardinkite druska ir pipirais, įpilkite apelsinų likerį ir dar pavirinkite apie 2-3 minutes. Paragaukite, ar netrūksta saldumo, aštrumo, rūgšties.
  2. Pabaigoje, nukėlę puodą nuo ugnies, krakmolą sumaišykite su šaltu vandeniu ir supilkite į padažą, nuolat maišydami, kad jis gautųsi tirštas.
  3. Įmaišykite likusį sviestą ir patiekite su anties krūtinėlėmis arba kitokia kepta mėsa.
Nidos receptai https://nidosreceptai.lt/

 

 

 

Komentarų apie "Keptos ančių krūtinėlės su vyšnių ir porto padažu": 8

  1. Pingback: Antiena su vyšnių padažu | Vogti receptai

  2. Pingback: Pikantiškas slyvų padažas prie antienos | Nidos receptai

  3. Nida:

    Edita – kaip faina, kad nusipirkai tą dangtį!!:) Jis tikrai labai naudingas – toks pusiau kepimo, pusiau troškinimo principas. Ir tinka jis įvairiems diametrams, ir nuo taškymosi apsaugo:) Labai labai smagu, kad atradai:)

  4. Edita:

    Pagaliau mano virtuvę pasiekė apsauginis dangtis .Vakar buvu išbandytas.Nuostabu!!!Nebereikės ką nors kepant apdėlioti kaitlentes ir aplink ją pop.servetėlėm arba rankšluoščiais.Ačiū už praktiškus patarimus,nes pati kikrai nebūčiau susiprotėjusi įsigyti tokį naudingą daiktą.

  5. Nida:

    Oi, Aguonėle, tos aptaškytos dujinės išvengti tikrai nepavyks, tad jei turi tam dedikuotą sodo viruvę – liuks:)

  6. Aguonele:

    Gaminsiu! Tiesiog tobulai nuskambejo. Bet gaminsiu sodo virtuvej, kur ir steikus gaminu, nes namie nedristu vien del tu tauku tyskanciu visur

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *