Tel Avive prasidėjo žiema!! Klausiate, iš kur aš žinau, nes oro temperatūra vis dar +29C?? Ogi žiemą paskelbė pirmasis lietus, ir net perkūnija su žaibais, kurie vakar gražiai porąkart nušvietė dangų. To lietaus daug nebuvo – tik keletas lašų. Bet to pakako, kad žmonės šiandien į gatves išeitų mūvėdami žieminius batus ir dėvėdami „žieminius” drabužius, t.y. ilgas rankoves.

Žiemos visi Izraelyje laukia ne vien todėl, kad pagaliau gali pademonstruoti savo „naujas kolekcijas”, nusipirktas kur nors keliaujant po Europą ar Ameriką, kur žiemos (tiksliau reiktų sakyti rudens) sezonas kur kas ilgesnis, tad ir drabužių pasirinkimas didesnis. O be to, visi čia iš proto eina dėl ilgų aulinių batų – ir mes Lietuvoje eitumėm, jei 10 mėnesių per metus dėvetumėm vien per pirštą perveriamas šlepetes… Žiema izraeliečiams geidžiama dar ir dėl to, kad kartu su ja ateina ir visiškai kitokio maisto „sezonas”. „Kitoks” reiškia mažiau salotų, o daugiau troškinių, tirštų sriubų, karštų ir sočių patiekalų…  Sutikite, ir to galima pasiilgti, kai beveik visus metus tvyrančiame karštyje nesinori ko nors daugiau, nei lengvi daržovių užkandžiai.

Na ką – sezoną (žiemos) atidariau ir aš. Kaip dera, su tiršta moliūgų sriuba. Esu virusi įvairias moliūgų sriubas -iš jų skaniausia man indiškais aromatais persmelkta štai ŠI, pagardinta imbierais, cinamonu… Puikiai šildanti vėsesnę dieną… O šįkart sriubai naudojau iš anktso iškeptą moliūgą ir labai šviežią, skanų vištienos sultinį, kurį apdairiai išsiviriau iš vakar vakaro:). Ypač gero ir subtilaus skonio sriubai suteikė triufelių aliejus, kurio reikia vos kelių lašelių, bei švelniai alyvuogių aliejuje paskrudintos moliūgo sėklos.

Moliūgų sriuba pagardinta triufelių aliejumi (4 asm)

400-500g moliūgo

1 didelė bulvė

2 morkos

1.5 litro sultinio (vištienos, daržovių)

2 šaukštai moliūgo sėklų

Šlakelis alyvuogių aliejaus

Keletas lašų triufelių aliejaus

Moliūgą supjaustome vidutinio dydžio gabalais ir aptepę lengvai aliejumi pašauname į 180C įkaitintą orkaitę. Kepame, kol moliūgas visiškai suminkštėja.

Sultinį užverdame, jame verdame gabalėliais supjaustytas bulves, morkas. Kai šios daržovės suminkštėja, sumetame keptą moliūgą. Paverdame dar porą minučių, ir viską virtuviniu kombainu sutriname iki vientisos masės (jei sriuba gaunasi per tiršta, praskieskite ją trupučiu verdančio vandens). Pagardiname trupučiu cukraus, druska, pabarstome grūstais pipirais.

Molūgo sėklas trumpai paskrudiname keptuvėje, įkaitintame šaukštelyje alyvuogių aliejaus.

Sriubą išpilstome į puodelius (man patinka pateikti kavos puodelyje:)), pabarstome skrudintomis sėklomis, ir kiekvieną porciją pagardiname 1-2 lašeliais triufelių aliejaus. Pateikiame su skrudinta balta duona.

 

  1. Dovilė:

    Verdam verdam tą moliūgų sriubą ir laukiam jau naujų receptų;-)

  2. Dovilė:

    Man irgi patinka nervus paramint mezgant. Tiesą sakant, mezgu tai aš nelabai kaip;-) Sau megztus tik šalikus galiu nešiot, o dukra jau mano megztų megztukų nebenešioja, nes jai ankstyva paauglystė, tai kol numezgu jau „iš mados ir stiliaus” išeina;-)

  3. Nida:

    Siuline, sėkmės:) O aš kai grįšiu į Lietuvą ir labai šalsiu, tai kreipsiuosi pas tave gražių siūlų… Ir prisiminsiu gerą nervus raminantį hobį – mezgimą:)

  4. Nida:

    Oi aciu! Kai tik atsiverciau, prisiminiau, kad maciau as siuos grazuolius pas Odeta blog’e, tik visai is galvos isgaravo.

  5. Nida:

    Dovile, o pagal kurį Odetos receptą gaminai moliūgą? Gal gali atsiųsti link’ą?

  6. Nida:

    Labas, Agne! Nuoširdus ačiū už gražius žodžius:) Labai smagu žinoti, kad žmonės čia randa kažką naudingo, pritaikomo, ar galų gale, įkvepiančio:)

  7. Dovilė:

    O aš išsikepiau šiandien pusė mažo moliūgo ir suvalgiau;-) Bet kepiau nusižiūrėjusi iš Odetos blogo: su medum, pipirais ir t.t. Čia kaip ir garnyras turėjo būti, bet suvalgiau vieną, be jokios mėsos.

  8. Agne:

    Labas, Nida. Tavo bloga atsiverciu regulariai, taciau niekada jokio komentaro nebuvau palikusi. Labai dziaugiuosi, kad rasai ir kiekviena karta sugebi nustebinti. Parasau ir einu pirkti moliugo. Manau si sriuba taps reguliari musu namuose. Taip kaip jau tapo musu ‘firminiai’ 🙂 tinta viestienos sriuba su kukuruzais ir fetos pyragas.

  9. Nida:

    Grita, Dovile, užjaučiu ir jus, ir visą Lietuvą dėl to ankstokai iškritusio sniego… Jei galėčiau, paštu skubia siunta išsiųsčiau jums ir saulės, ir šilumos. Jos šitoj šaly tikrai perdaug, visi spėja pavargti. Nepasiilgau aš nei lietuviškos žiemos, nei šalčio, nei šlapdribos.. Net batų aulinių nepasiilgau.

  10. Dovilė:

    Aš ispanes stebėjau, kaip jos laksto prie +25C su ilgais batais ir megztiniais, kurių apykaklė atsiverčia taip, kad esi su nuogais pečiais;-) O mes, tuo tarpu, šlepetėm per pirštą, plevesuojančiais sijonais, šortukais. Ech..
    Šiandien LT buvo žiauriai šalta..atrodo, kad net per paltą nugara šalo.

  11. Grita:

    O pas mus jau sniegas…ir ilgu batu sezonas ilgai,ilgai…kad man taip i Izraeli perziemoti…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *