Kai manęs kas paklausia, kokie mano mėgstamiausi patiekalai, man visada pasidaro kažkaip nepatogu. Nepatogu todėl, kad aš neturiu atsakymo į šį klausimą… Mėgstamiausių turiu tiek, kad būtų nepadoru imti juos vardinti, o iškeliant vieną aukščiau kitų, jausčiausi nekaip, nes nuvertinčiau likusius, kuriuos mėgstu… 

Būna, kad užsikabinu ant japoniškos virtuvės… Tada (kartais pačiai pabosta, o kartais šeima jau niuksėt pradeda, girdi, „tai kada normalaus maisto bus”?) metuosi į kitą geografinę platumą ir mėgaujuosi graikiškais valgiais… Kai ir vėl norisi egzotikos, keliauju į Aziją ar Lotynų Ameriką. O kur dar Indija, Lenkija, pagaliau nuosavas tautinis identitetas…. Sakau jums – neįmanoma į šį klausimą atsakyti niekaip…. Gerai, kad gyvenu Australijoje, kur viso pasaulio virtuvės padalintos po lygiai, visos jos autentiškos, visos ranka pasiekiamos, ko tik užsigeidei, tą gali ir gauti (arba pasigaminti). 

Užtai yra ištisas regionas, kuriam anaiptol nesu abejinga, ir būtent čia jaučiuosi taip pat komfortiškai, kaip savuose namuose. Tai Artimieji Rytai ir tenykščiai aromatai… Galbūt pragyventi penkeri metai Izraelyje, kur mano žinios apie to regiono virtuvę prasidėjo nuo visiško nulio, o baigėsi didelio populiarumo sulaukusia knyga „Izraelio skoniai„. Tačiau net ne apie knygą čia labiau kalba, kiek apie komfortą gaminant (ir ragaujant) arabiškus ir izraelietiškus skonius. 

Vienas tų skonių – mano lėkštėje ir šįkart. Siunčiu jį kaip geriausią linkėjimą į jūsų namus ir virtuves. Nes jei mėgstate kalafiorus (ir net jei jų kol kas nemėgstate, nes nesate atradęs būdo, kaip gardžiai kalafiorus pasigaminti), tai patiekalas jums. Kartais būna valgių, kuriuos norisi kartoti ir kartoti. Tai šis yra vienas iš jų. 

Skrudinti kalafiorai ant kuskuso patalo – tobula saldžių, aitrių, sūrių ir rūkščių skonių harmonija, kurią papildo dar ir visa gama konsistencijų – nuo minkštos iki maloniai traškios. Patiekalas, kuriam sugaišit mažiau, nei pusvalandį, o patiekti galima tiek šiltą, tiek ir kambario temperatūros. Tiks šeimos vakarienei ir būriui bičiulių pavaišinti.

Ar dar vardinti privalumus mėginant sugundyti išbandyti?

Skrudinti kalafiorai ir kuskusas
Skrudinti kalafiorai, kuskusas su datulėmis ir išraiškingas harisos padažas
Šviežios kalendros
Kalendros čia ne tik skoniui, bet ir spalvai 🙂
kepti kalafiorai su harisa
Traškūs skrudinti kalafioro žiedai labai dera su kremišku kuskusu
Print Recipe
Keptas kalafioras su kuskusu ir harisa
Greitas, nesudėtingas, aromatingas ir labai gardus vegetariškas patiekalas
Virtuvė Artimųjų Rytų
Raktažodis kalafioras
Pasiruošimas 10 min
Laikas 20 min
Porcijos
porc
Ingredientai
Padažui
Virtuvė Artimųjų Rytų
Raktažodis kalafioras
Pasiruošimas 10 min
Laikas 20 min
Porcijos
porc
Ingredientai
Padažui
Procesas
  1. Įkaitinkite orkaitę iki maksimalios temperatūros (pas mane - 240C). Kepimo skardą išklokite pergamentiniu popieriumi. Didesniame dubenyje sumaišykite harisą su maždaug 2 šaukštais alyvuogių aliejaus. Suberkite kalafiorus ir gerai sumaišykite, kad kiekvienas gagalėlis pasidengtų mišiniu. Jei matote, kad pernelyg sausa, pašalkstykite dar trupučiu aliejaus. Suberkite kalafiorus į kepimo skardą (vienu sluoksniu), pabarstykite trupučiu druskos ir pašaukite kepti. Kepkite apie 15-25 min., arba kol gražiai apskrus.
  2. Kol kalafiorai kepa, į dubenį suberkite kuskusą ir įpilkite 1 šaukštą alyvuogių aliejaus. Sumaišykite. Užpilkite kuskusą karštu virintu vandeniu (maždaug kad vandens būtų apie 1,5cm virš kuskuso), uždenkite dubenį ir palikite pabrinkti (apie 15 min.). Šakute švelniai pakedenkite ir įmaišykite susmulkintas datules.
  3. Kol kuskusas brinksta, pasiduoškite padažą - sumaišykite visus ingredientus ir pagal skonį įberkite druskos.
  4. Sudėkite kuskusą į lėkštę, ant viršaus sudėkite kalafiorus, viską pašlakstykite padažu, pabarstykite pakepintomis moliūgų sėklomis ir šviežiomis kalendromis.
Pastabos

Recepto šaltinis - Australian Gourmet Traveler

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *