Feta tikrai yra mano mėgstamiausių sūrių top trejetuke. Tai vienas tų sūrių, kurį kur bepadėsi, su kuo jį bepatieksi, kur jį beįmaišysi, jis visur tiks. Salotos, apkepai, fritatos, nesaldūs pyragai, net užkandžiai su arbūzais ar kitais saldžiais vaisiais… Ta fetos konsistencija ir smagus sūrumas dera praktiškai prie visko. Jau nekalbant apie skaisčią baltą spalvą, kurios kartais tik ir tepritrūksta, kad kokios nors nuobodžiai atrodančios salotos imtų ir suspindėtų visu gražumu, būtų pilnai paruoštos fotografavimui ir valgymui:)
Gal nepagalvojote, bet feta puikiai tinka kepimui, ir pati viena gali tapti nuostabiu užkandžiu tiems, kas mėgsta sūrų derinti su saldžiu (parodykite man tą, kuris nemėgsta:)). Ypač jei tokią keptą fetą pateiksite su kvapniu šviežiu medumi, o tą medų dar pagardinsite….pipirais!:)
Kai vienai sūrininkei, iš kurios ketvirtadieniais perku jos gamintą karvės pieno sūrį papasakojau, kad ant visų sūrių pilu medaus, net ant tų, kurie su česnaku, ji net aiktelėjo:) Pasirodo, kai kuriems medus atrodo tinkamas tik ant švelnių, saldaus pieno desertinių sūrių. Bet juk jie patys, tie sūriai, saldūs, jiems net medaus nereikia:) O štai kontrastas mane visada vilioja, tad niekad nesibaiminu derinandama priešingus skonius vienoje lėkštėje:)
Feta yra vienas iš tų nedaugelio sūrių, kurie kepdami nesilydo. Jį apvolioti kepant galima į manų kruopas, į džiūvėsius, bet jei norite pačio traškiausio efekto, kepkite jį su panko – japoniškais džiūvėsiais. Jie lengvesni, traškesni, sugeria mažiau riebalų nei tradiciniai lietuviški. Kad geriau panko ptriliptų, pavoliokite sūrį plaktame kiaušinyje (beje, kai kepsite su manų kruopomis, to kiaušinio nė neprireiks – manai prilips prie ir taip drėgno sūrio paviršiaus).
Tai vienas tų patiekalų, kuriam net receptas nereikalingas:) Bet vertas išmėginimo tikrai. Ir vertas improvizacijų. Patiekite keptą fetą karštą, arba kambario temperatūros (man skaniausia karšta). O jei ieškote pačios skaniausios fetos, tai Vilniuje pati šviežiausia – Halėje esančioje parduotuvėje „Graikas.LT„. Į šią parduotuvę feta atkeliauja didelėse skardinėse tiesiai iš Graikijos, ir jos atpjauna tiek, kiek klientas nori.
Kepta feta su pipirais pagardintu medumi
- 2-4 riekelės fetos sūrio (apie 0,8-1cm storio)
- Aliejaus arba ghee sviesto kepimui
- 1/2 citrinos žievelė, labai plonai nulupta (naudokite tik ekologišką citriną)
- 1 suplaktas kiaušinis
- panko džiūvėsių
- Medaus, sumaišyto su žiupsneliu grūstų juodųjų pipirų ir žiupsniu raudonųjų pipirų
- Patiekimui – alyvuogės, paskrudinta balta duona
Įkaitinkite keptuvėje šlakelį sviesto (ghee) arba aliejaus, ir įmeskite citrinos žieveles. Leiskite žievelėms paskleisti aromatą (1-2 minutes), tada išgriebkite ir išmeskite. Keptuvėje liks tik citrinomis pagardintas aliejus.
Kiekvieną fetos riekelę pavoliokite kiaušinio plakinyje ir apvoliokite panko džiūvėsiuose, įspausdami juos švelniai į sūrį. Kepkite įkaitintuose cirtinomis pagardintuose riebaluose po maždaug 2-3 minutes iš abiejų pusių, arba kol džiūvėsiai gražiai apskrus. Neperkraukite keptuvės, verčiau sūrio gabalėlius kepkite keliomis porcijomis.
Patiekite keptą sūrį karštą arba kambario temperatūros, pašlakstytą pipiriniu medumi, padėkite medaus šalia, jei norėtųsi dar saldumo valgant. Patiekite su paskrudinta balta duona ir alyvuogėmis.
Įkvėpimas šiam receptui – Donna Hay ir Half Baked Harwest.
🙂 Skanaus Jurgita:)
O dangau, valgiau tokį Kipre! Mmmmm… 😃 Einu pirkt fetos! 😃
Į sveikatą:)
Ačiū! Koks geras patiekalas vakarienei! Kepsiu 🙂