Mūsų australiškas Kalėdų Senelis šiemet po egle paliko neįprastą dovaną (apskritai man su amžium vis labiau patinka, kai dovanotojai dovanoja emociją, nes ateina laikas, kai daiktų namuose net per daug… Na nebent kulinarinės knygos – jų niekada man negana:)). Ta dovana – tai 5 valandų žvejyba išplaukiant giliau į vandenyną nedideliu žvejybiniu kateriu vienoje New South Wales įlankų. Ilgai neatidėliojom, naudojomės proga, kol orai saulėti ir šilti, pats atostogų sezonas, tad susitarėm su žvejais dėl žvejybos laiko ir iš vakaro išsiruošėm į nuotykį 🙂
Ryte, prieš 6-tą, dar švintant, prisistatėme prie švarutėlio katerio. Čia mūsų jau laukė skiperis ir jo padėjėjas bei dar 6 tokie kaip mes žvejai mėgėjai. Pusė tų vyrukų (aš buvau vienintelė dama, beje) žvejyboje ne pirmą kartą, matyt tik aš vandenyno bangose meškerę ruošiausi mesti pirmąkart gyvenime. Trumpas instruktažas ir pasileidom per bangas gilyn į mėlynus tolius, apie 4km nuo kranto.
Nepasakysiu, kad bangos maloniai supo plaukiant pirmyn… Vestibiuliarinis aparatas jau atpratęs nuo tokio aukštyn-žemyn lingavimo… Džiaugiausi, kad pusryčiam nieko nevalgiau, tad gal kažkaip praslįsiu nesunegalavus… 😉
Žvejoti tokio tipo iškyloje – paprasta net tokiems nemokšoms kaip aš 🙂 Žvejai net masalą užmauna ant didžiulių kablių (tas masalas – tai švieži aštuonkojo gabalai ir šviežios, ką tik sugautos skumbrės filė…), tereikia švystelti ant galo prikabintą sunkoką svarelį tolėliau nuo laivo, kad kabliukai su masalu pasiektų patį dugną – apie 80-90 metrų. Geriausios Australijos žuvys gyvena būtent ten.
Kibimas prasidėjo ko ne po 5 minučių, mūsų bendrakeleiviai ėmė traukti žuvis vieną po kitos, aš vis dar mokiausi atskirti, ar mano meškerę tampo vandens srovė, ar kimbantys jūros gyviai… Suvynioti tuos 80 metrų žilkos yra reikalų, o jei dar ir žuvis užsikabinus būna, tai padirbėti reikia kaip reikiant!! Po poros valandų žvejybos aš jau turėjau tris dideles žuvis ir… mozolį ant piršto :)) Kiek ištraukiau nevalgomų skorpionžuvių ir kitokių nuodingų (bet užtai kokių gražių!!) žuvų, aš nė neskaičiuoju… Visas jas, kaip ir mažesnes, nei numato taisyklės, sugautas žuvis teko paleisti atgal į vandenį.
Vienas iš bendrakeleivių ištraukė net ryklį!! Su tuo plėšrūnu darbo daug turėjo mūsų žvejybos vadovai, mes visi kaipmat turėjom pasitraukti kuo toliau nuo it vijurkas besiraitančio didžiulio ryklio, kol vargšą nukenksmino lazda… Tokį „svečią” įsileidus ant laivo denio nemokšai gali labai blogai baigtis – rykliai itin gyvybingi ir aršūs, jie puola ir drąsko viską, kas papuola aplink. Nukąsti kabliuką ar galą meškerės jam vieni juokai, ką bekalbėt apie pirštą…
Grįžus į krantą mėginom suvaldyti po kojomis vis dar belinguojančią žemę, bet labai mėgavomės kiekvienas savo laimikiu… Visos mūsų pagautos žuvys kranto įgulos buvo gražiai išvalytos, jei pageidavom, išpjautos filė, tad beliko šalia uosto stovinčiame automate įsigyti maišą ledukų, susikrauti savo laimikį į nešiojamą šaldytuvą ir minti namo ragauti šviežiausios įmanomos žuvies vakarienės! Visomis tokiomis filmuotomis akimirkomis (ypač įspūdingas buvo ryklio pagavimas ir nukenksminimas) paprastai dalinuosi savo Instagramo paskyroje, kviečiu prisijungti jei dar neprisijungėte (spauskite ČIA).
Tas žuvies balius buvo toks sotus, jog pailsėjimui panorau kažko ne-žuviško :)) Būtent vieno puodo patiekalai man patys patraukliausi, nes sudėjus viską į skardą ir pašovus į orkaitę gali eiti skaityti knygų, visą darbą nurirba karštis 🙂 Šis vištienos patiekalas – su lengvu aštrumu ir gardžiais šildančiais prieskoniais. Jis tikrai labai labai skanus. Aš kartosiu dar ne kartą, tikiu, jūs, kai jau išbandysit, taip pat.
Pasiruošimas | 10 min |
Laikas | 45 min |
Pasyvus laikas | 30 min |
Porcijos |
porc
|
- 1 kg vištienos blauzdelių su oda ir kaulu (arba ketvirčių, arba šlaunelių)
- 3 šaukštai graikiško jogurto (plius dar patiekti)
- 3 cm imbiero šaknies gabalėlis (sutarkuotas)
- 4 česnako skiltelės (sutarkuotos)
- 1 svogūnas (didelis), supjaustytas aštuntadaliais
- 100 g ghee
- 2 žali čili pipirai (perpjauti išilgai)
- 1 šaukštelis rudųjų garstyčių sėklų
- 30 curry lapelių jei turit, šaldytų arba šviežių (pakeiskite 1/2 šaukštelio sauso curry mišinio)
- 1 šaukštelis kumino sėklų
- 1 cinamono lazdelė
- ½ šaukštelio maltų ciberžolių
- druskos, pipirų
- virtų basmati ryžių (patiekti)
Ingredientai
|
|
- Vištieną gerai pasūdykite ir pabarstykite pipirais. Dubenėlyje sumaišykite jogurtą su tarkuota imbiero šaknimi ir česnakais ir šiuo mišiniu gerai ištepkite kiekvieną vištienos gabalėlį, kad visas paviršius pasidengtų marinatu. Palikite uždengtame inde marinuotis 30 minučių arba palikite marinuotis šaldytuve ne ilgiau nei 10 valandų. Jei marinuojate šaldytuve, išimite vištieną ir leiskite pasiekti kambario temperatūrą likus 30 minučių iki gaminimo.
- Įkaitinkite orkaitę iki 200C. Kepimo skardą, kurioje tilps visi viščiuko gabaliukai (ne pernelyg suspausti, bet ir ne plačiai išdėlioti) išklokite kepimo popieriumi. Ant dugno išbarstykite svogūno griežinėlius. Ant svogūnų sudėkite vištieną su visu marinatu, odele į viršų. Viskas turi būti vienu sluoksniu. Pabarstykite trupučiu druskos ir pipirų. Nedidelėje keptuvėje įkaitinkite pusę kiekio ghee ir šiuo labai karštu skysčiu pašlakstykite visus vištienos gabaliukus. Keptuvės neplaukite. Pašaukite kepti ir kepkite apie 45 minutes, arba kol mėsa bus skani, odelės gražiai apskrudę.
- Kol vištiena kepa, išvirkite ryžius. Likus vištienai kepti apie 15 minučių, toje pat keptuvėje, kurioje kaitnot ghee, sudėkite likusį jo kiekį ir užkaiskite. Kai sviestas bus karštas, sudėkite čili pipirus (perpjauta pusia į apačią) ir suberkite garstyčių sėklas. Kai sėklos ims spragsėti, sudėkite curry leapelius, pakaitinkite kol jie taps traškūs, tada sumažinkite kaitrą ir suberkite kuminus, įdėkite cinamono lazdelę ir suberkite ciberžoles. Pakaitinkite apie 30-60 sekundžių ir išjunkite. Keptuvę su šiuo mišiniu uždenkite dangčiu ir palikite, kad ghee prisigertų prieskoniais, apie 15-20 minučių.
- Išimkite skardą su viščiuku iš orkaitės ir lengvai uždengę folijos lakštu palikite, kad mėsa įgautų daugiau sultingumo, pailsėtų. Po maždaug 10 minučių nuimkite foliją ir pašlakstykite viską ghee mišiniu su prieskoniais ir čili pipirais (Žali čili pipirai parastai būna labai neaitrūs, tačiau įsitikinkite, jog taip ir yra prieš dedami į patiekalą, ypač jei nemėgstate aštriai).
- Patiekite su virtais basmati ryžiais, jogurtu ir šviežiom kalendrom (jei turit). Kai suvalgysite vištieną, jei liks skardoje padažo (ghee su prieskoniais, mėsos sulčių) jo neišpilkite, sumaišykite su virtais ryžiais - bus rytojaus dieną puikus greitas užkandis.
Žinoma, tiktų, galit dėti daugiau, nes džiovinti mažiau kvapnūs nei švieži
O ar tiktų čia džiovinti kario lapeliai vietoj šviežių/šaldytų?