Taip, tai ir vėl patiekalas, kurio vienas sudedamųjų ingredientų yra alkoholis (informaciją apie jį skaitykite įrašo pabaigoje). Ir nors šia tema visai neseniai užsiliepsnojo labai karšta diskusija mano FB paskyroje, didžioji dauguma skaitytojų visgi sutaria dėl vieno dalyko: kas jau kas, bet Prancūzijos virtuvė ir alkoholis yra tiesiog neatsiejami:) 

Jei bent viena ausimi esate girdėję vieną kitą prancūziškos kulinarijos terminą, greičiausiai žodis velouté jums kažkiek pažįstamas. Taip vadinamas vienas iš „motininių” šios virtuvės padažų, o ir pagaminamas jis itin nesudėtingai: tirpintas sviestas sutirštinamas miltais, o tada praskiedžiamas geru sultiniu (veršienos, vištienos ar daržovių). Yra ir velouté tipo sriubos – jos paprastai yra tirštos, aromatingos ir, ką jau čia slėpti, gana kaloringos, nes gardinamos ne tik sviestu, bet ir pilno riebumo pienu bei grietinėle:) Tačiau kiekvienas tokios sriubos šaukštas „vertas grieko”, kaip aš mėgstu sakyti, nes nieko nėra maloniau nei mėgautis šilkinės konsistencijos valgiu, kuris atsiskleidžia visa jaukių skonių puokšte. Ypač tokį (kitokį) rudenį nei šis:)

Ši sriuba – vegetariška, o skonį labai sustiprina iš anksto orkaitėje apkepinti kalafiorai ir pankoliai. (Beje, čia nėra bulvių, kurios dažniausiai tampa tirštų sriubų pagrindiniu „tirštikliu”:)) Daržoves skrudinant sustiprėja jų natūralus skonis, na o šlakelis konjako ir truputis grietinėlės tiesiog kilsteli jūsų virtuvėje pagamintą patiekalą į tą jausmą, kokį dažniausiai patiriame restorane. Todėl bent vienam vakarui tapkite tikrais prancūzais – neskubėdami mėgaukitės pačiais geriausiais dalykais gyvenime – vienas kito draugija ir gardžiu maistu. 

P.S. Žodelis visgi apie tą alkoholį kulinarijoje. Ne, aš nesurašysiu visų cheminių formulių, paaiškinančių, kaip aukštoje temperatūroje alkoholis išgaruoja, ir būkit geri, neklauskite kuo patiekaluose pakeisti vyną ar konjaką… Šie ingredientai nepakeičiami, jie ir tik jie gaminamam maistui suteikia subtilaus aromato ir prabangos. Bet aš puikiai suprantu, kad ne visuomet namuose po ranka yra pradarytas butelis alkoholinio gėrimo, arba nėra tokio, kurį kiltų ranka sunaudoti sriubai ar kokiam marinatui… Man ir pačiai neparanku kiekvieną kartą būtų landžioti į namų barą ir kaulinti už gėrimus atsakingo „barmeno”, kad išrašytų taurelę vieno ar kito gėrimo, kurį tiesiog išgarinsiu aukštoje temperatūroje:) Todėl aš šį klausimą esu išsprendusi vienąkart ir visiems laikams: aš visuomet spintelėje turiu gastronominių alkoholių, kurie gėrimui net netinkami, nes „paskaninti” druska:) Beje, jie supilstyti į plastmasinius butelius, tokius pat, kokiuose parduodamas lietuviškas aliejus, tad tikrai nesugundytų nieko vartoti kitur, nei pilant į puodą ar keptuvę:) Prancūziškas konjakas, kalvadosas, romas, baltas ir raudonas vynas – šie buteliai visada paruošti bet kokiems mano virtuviniams poreikiams. Gastronominius alkoholius aš įsigyju J. Kabašinsko Konjako parduotuvėje

Kartais namuose visai smagu pažaisti restoraną: kreminė keptų kalafiorų ir pankolių sriuba
Sriubą patiekite su tarkuotu sūriu ir paskrudintos juodos duonos ir riešutų trupiniais
Šildanti, jauki ir kartu šventiška trinta kalafiorų ir pankolių sriuba
Print Recipe
Kepintų kalafiorų ir pankolių sriuba su juodos duonos ir graikiškų riešutų trupiniais
Turtinga skoniais, švelni konsistencija, šildanti sriuba
Course Sriubos
Virtuvė Prancūzijos
Raktažodis kalafioras
Pasiruošimas 30 min
Laikas 1 val
Porcijos
asm
Ingredientai
Juodos duonos ir riešutų trupiniams
Course Sriubos
Virtuvė Prancūzijos
Raktažodis kalafioras
Pasiruošimas 30 min
Laikas 1 val
Porcijos
asm
Ingredientai
Juodos duonos ir riešutų trupiniams
Procesas
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200C. Kepimo skardoje paskleiskite kalafiorus ir pankolius, apšalkstykite juos 2 šaukštais aliejaus, negailėkdami pabarstyktie druska ir pipirais. Rankomis apvoliokite, įsitikinkite, kad visi gabaliukai padengti aleijumi ir prieskoniais. Kepkite 30-35 minutes, kelis kartus apversdami, kol gražiai apskrus.
  2. Kol daržovės skrunda, pasigaminkite trupinius: duoną sutrupinkite (tą galite padaryti ir elektriniu smulkintuvu), patrupinkite ir riešutus. Viską suberkite į nedidelę kepimo skardelę, apšalkstykite aliejumi, pabarstykite drusa ir pipirais. Sumaišykite, kad viskas pasidengtų tolygiai ir pašauykite į orkaitę, kurioje kepa daržovės. Kepkite apie 6-7 minutes, pamaišydami, arba kol gražiai apskrus. Išimkite trupinius ir atvėsinkite.
  3. Likusį aliejų supilkite į puodą storesniu dugnu. Suberkite svogūnus ir kepinkite juos ant vidutinės ugnies apie 8-10 min., kol jie karamelizuosis. Sudėkite česnakus, įdekite sviesto ir įtarkuokite truputį citrinos žievelės. Pakepinkite dar minutę-dvi.
  4. Supilkite į puodą konjaką ir pakaitinkite, kol jis beveik viskas išgaruos. Sudėkite apskrudintus kalafiorus ir pankolius. Supilkite daržovių sultinį ir pieną, ir virinkite ant nedidelės ugnies apie 10 minučių, arba kol daržovės bus minkštos.
  5. Įmerkiamu blenderiu (arba kokteiline) suplakite sriubą iki šilkinės tirštos vietnisos masės (jei pageidaujate itin tolygios tekstūros, galite perkošti per sietelį). Įpilkite grietinėle ir truputį citrinos sulčių, kad subalansuotumėte skonį, užkaiskite. Paragaukite, turbūt truks druskos, pipirų. Pagardinkitre pagal savo nuožiūrą. Jei sriuba pernelyg tiršta praskieskite ją verdančiu vandeniu. Patiekite su patarkuotu Gruyere sūriu ir pasigamintais trupiniais.
Pastabos

Recepto šaltinis - Dianne Bibby "Bibby's kitchen"

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *