Mėgstu keksus. Man tai bene gražiausias kepinys. Ypač tokie purūs, geltoni, iškepti formoje su ertme viduje. Arba tie su kakava – marmuriniai… Toks tikras savaitgalio vėlyvų pusryčių delikatesas…
Dar man patinka keksiukai mažose formelėse. Tokie gražūs, iškilę, negali prieš juos atsispirti…
Todėl siūlau išsikepti labai fainų minkštų skanėstų artimiausios mažos šventės – pvz. savaitgalio, proga 🙂 Oi kaip džiaugsis jūsų šeima arba draugai (o gal net ir bendradarbiai, nes aišku, kad kelis nusinešite į darbą :))
Svarbiausias netikėtumas šiuose keksiukuose – kukurūzų traškesys ir mėlynių sultingumas minkštoje kvapnioje purioje masėje. Cinamonas, kuriuo užbarstysite viršų duos tokį aromatą, kad norėdami sustoti vaišintis turėsite keksiukus uždaryti į kokią dėžutę su sandariu dangteliu 🙂 Šviežios mėlynės dar nepasirodė, bet puikiai tiks ir šaldytos! Tik maišykite atsargiai, nes subliuškę uogos nudažys tešlą keistoka tamsia spalva.
Produktai:
1,5 puodelio miltų
0,5 puodelio kukurūzų miltų (geriausia smulkiai grūstos polentos)
2 šaukšteliai kepimo miltelių
0,5 šaukštelio sodos
1/4 šaukštelio druskos
1/4 šaukštelio tarkuoto muškato riešuto
2/3 puodelio cukraus (geriausia rudojo)
2 dideli kiaušiniai
1 puodelis pieno
6 šaukštai (90 g) lydyto sviesto
1 puodelis šviežių arba šaldytų mėlynių
2 šaukštai cukraus sumaišyti su 1 šaukšteliu malto cinamono
Dubenyje išplakam kiaušinius, plakdami supilam pieną, sviestą, kol susimaišys. Sumaišom tarpusavy visus sausus produktus ir supilam į kiaušinių ir pieno su sviestu masę. Kai viskas bus gerai išmaišyta, atsargiai įmaišom uogas.
Dedam po šaukštą masės į paruoštas (išteptas riebalais) keksiukų formas, užpidydami 3/4 formelės tūrio ir ant viršaus pabarstome cukraus ir cinamono mišiniu. Kepam apie 15-18 minučių orkaitėje įkaitintoje iki 200C, kol medinis dantų krapštukas, įdurtas į keksiuką, bus sausas, o pyragėliai gražiai iškilę ir rusvi.