Spausdinti
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Keksas su brendyje mirkytomis džiovintomis slyvomis


5 žvaigždės 4 žvaigždės 3 žvaigždės 2 žvaigždės 1 žvaigždė

Atsiliepimų nėra

  • Autorius: Nida Degutienė

Aprašymas

Ilgai šviežias išliekantis keksas, tinkantis ir kasdienai, ir šventėms. Paprastas receptas, bet labai turtingas ir išraiškingas skonis.


Ingredientai

 

Kekso tešlai

  • 250 g džiovintų slyvų ((be kauliukų), supjaustytų ketvirčiais)
  • 100 ml brendžio ((arba konjako, armaniako, kalvadoso..))
  • 1 apelsino nutarkuota žievelė
  • 300 g miltų
  • 1 šaukštelis kepimo miltelių
  • 1 šaukštelis valgomosios sodos
  • ½ šaukštelio smulkios druskos
  • 200 g sviesto ((kambario temperatūros) plius dar šiek tiek formai patepti)
  • 200 g cukraus ((dėjau 170g, buvo pats tas))
  • 1 šaukštelis vanilės ekstrakto
  • 2 kiaušiniai ((dideli))
  • 230 g grietinės ((kambario temperatūros))

Įdarui (trupiniams)

  • 40 g rudojo ckraus
  • 2 šaukšteliai cinamono
  • 40 g graikinių riešutų ((pasmulkintų))
  • ¼ šaukštelio druskos

Instrukcijos

  1. Iš vakaro slyvas užpilkite brendžiu, įdėkite nutarkuotą apelsino žievelę, ir palikite uždengę indelį maistine plėvele, kad slyvos sugertų skystį.
  2. Įkaitinkite orkaitę iki 180C (su apipūtimu, arba 200C be apipūtimo).
    Kekso formą 23cm skersmens ištepkite sviestu ir pabarstykite miltais. Galite keksą kepti ir įprastoje torto formoje su nusegamais kraštais.
  3. Paruoškite įdaro trupinius – visus ingredientus sumaišykite ir atidėkite į šalį.
  4. Birius ingredientus – miltus, kepimo miltelius, sodą ir druską sumaišykite (ir išsijokite, jei tik netingite:).
    Sviestą sudėkite į dubenį arba kombaino indą, suberkite cukrų ir maišykite iki kol jis taps balta puria mase. Įpilkite vanilę, tada po vieną muškite kiaušinius ir plakite kol visiškai įsikorporuos, kuo geriau susimaišys, masė taps puri.
    Tada pakaitomis berkite miltus ir grietinę, kaskart išsukdami masę (tik nepermaišykite, pakaks kol susijungs ingredientai). Pradėkite nuo miltų ir baikite miltais. Pabaigoje atsargiai įmaišykite slyvas, supilkite ir skystį, jei jo liko.
  5. Į paruoštą kepimo formą dėkite pusę kiekio tešlos, tada pabarstykite trupiniais, ir sudėkite likusią tešlą. Išlyginkite paviršių ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 50-55 min, arba kol įkišę medinį pagaliuką jį ištrauksite sausą.
    Išimkite iš orkaitės, padėkite keksą formoje ant grotelių, o po 10 min išversite iš formos ant serviravimo lėkštės. Galite pjauti šiltą arba palaukti, kol pilnai atvės. Galite pabarstyti cukraus pudra.

Pastabos

Recepto šaltinis – Yotam Ottolenghi, Sweet

  • Kategorija: Desertai
  • Virtuvė: Lietuvos