Kaip ir kasmet, laikrodžiams besukant paskutines senųjų valandas, aš su didžiausiu malonumu sklaidau pasaulinių maisto ekspertų prognozes ir spėjimus, kaip mūsų virtuvės, mūsų vizitai į restoranus, mūsų kelionės atrodys naujais, 2024-aisiais. Tikėti šiomis pranašystėmis, panašu, reikėtų tiek pat, kiek ilgalaikėmis orų prognozėmis, tačiau argi nesmalsu žvilgtelti pro rakto skylutę ir laiko mašina trumpam nuskelti į netolimą gurmanišką ateitį?…
Ką valgysim 2024-aisias?
2024-ųjų metų ingredientu skelbiami…. tamarindai! Jau dabar prieskonius gaminančios kompanijos fasuoja tamarindų mišinius, skirtus grilio patiekalams, tamarindų pasta skanina marinatus ir padažus, tamarindus į kokteilių receptūras įtraukia madingų barų mixologai. Pastarieji, bene, rūpinasi ne vien tamarindais, bet ir šeivamedžio sirupu, mat populiarumo viršūnėse kurį laiką buvusį skaisčios oranžinės spalvos gėrimą Aperol Spritz 2024-aisiais turėtų pakeisti St. Germain Spritz, o šeivamedžių sirupas yra viena jo sudedamųjų dalių.
Kitais metais gurmaniškų maisto produktų lentynas turėtų papildyti augalinės kilmės jūros gėrybių produktai – iš enoki grybų pagaminti „snieginių krabų“ konservai, salierų šaknys, virtę „moliuskais“ ir dar patys netikėčiausi augaliniai jūros gyvių pakaitalai. O štai daržovių skyriuose vietos turėtų atsirasti vienai visiškai naujai išrastai daržovei – garleek, česnako ir poro hibridui. Profesionalūs šefai ir namų šeimininkai jau dabar su nekantrumu laukia šio salstelėjusio žalios spalvos stiebo, šedevru paversiančio ne vieną iki šiol įprastu buvusį patiekalą.
Pasaulis, panašu, kitąmet iš naujo atras lietuviams puikiai pažįstamus (ir mėgstamus!) grikius. Grikių pabarstai, grikių desertai, grikių gėrimai – tai tik keletas būdų suvilioti baltymais ir skaidulomis turtingomis kruopomis grikių iki šiol nevartojusius žmones.
„Naustalgija“ (newstaglia) – tai terminas, kuris 2024-aisias dažnam primins, jog patys geriausi yra iš naujo atrasti seni dalykai: restoranų šefai gamins patiekalus pagal savo močiučių receptus, vakarieniaujant fone norėsis girdėti traškančią vinilo plokštelių muziką, valgytojai iš naujo atras seniai užmirštas itališkos pastos formas (gaidžio skiauteres primenančius creste di gallo, trejus pastaruosius metus tobulintus cascatelli), gardžiuosis senokai negamintais, antram gyvenimui prikeltais „anų laikų“ desertais. Viskas – nuo patiekalų tekstūros iki puošybos – bus miela ir komfortabilu, nes tai bus retro-nostalgiška.
Z karta, kurios neatskiriama gyvensenos dalis yra puodelis latės ar flat white, ims mažomis „kavinėmis“ versi savo namus, tad nenustebkite užsukę į svečius išvydę hipsteriško dizaino espresso aparatą, ypatingų kavos puodelių rinkinį, kreida ant juodos dekoratyvinės lentos užrašytas mėgstamos kavos ruošimo receptūras… Būtent jaunesniems pirkėjams bus skirti ir netikėtose miesto vietose išdygsiantys picų kepimo automatai – nuo šiol gabalėliu karštos picos bus galima mėgautis nesinervinant, jog kurjeris įstrigo kamštyje su šąlančiu lauknešėliu iš artimiausios picerijos…
Užtai iki šiol populiarius energizuojančius gėrimus pamažu ims keisti tie, kurie skirti… ramiam ir kokybiškam miegui! Specialių gėrimų skardinės, žolelių mišiniai, kuriuos tereikia ištirpinti vandenyje ar augaliniame piene, – tai greitoji pagalba visiems, kurie ieško būdų mažinti apsukas ir malšinti kasdienį stresą.
Jei didelė šventė iki šiol visiems asocijavosi su apvaliu keleto aukštų tortu, tai kitąmet norėdami padaryti įspūdį ir būti madingais, panašu, turėsite patiekti ilgą, dažnai visą stalo ilgį užimantį šventinio torto stačiakampį.
Ekspertai pastebi pokyčius ir erdvėse, kuriose žmonės, panašu, norės pirkti kasdienius maisto produktus. Jau kuris laikas jie skundžiasi, jog maisto pirkimas nuobodžiuose prekybos centruose retą gali įkvėpti. Štai todėl vis labiau populiarės estetiškos pop-up maisto parduotuvėlės netikėtose erdvėse – kavinėse, muziejų fojė ir kitose dažnai lankomose vietose. Tiesa, tokiuose „mini gastronomuose“ tikrai nepamatysite nuobodžių pakuočių ar kasdienių buities produktų, lentynos čia bus skirtos tik išskirtinio dizaino ir aukščiausios kokybės maisto prekėms, atliekančioms dar ir erdves puošiančią funkciją.
Kas 2024-aisiais naujo bus baruose ir restoranuose?
Panašu, jog baigiasi eilę metų populiaria buvusi degustacinių meniu era… Sutelkti dėmesį į 2-3 valandas trunkančią vakarienę, kur kaskart iškilmingai įnešamas vis kitas patiekalas ir kutenami vis kiti skonio receptoriai, žmonėms darosi vis sunkiau. Klientai patiekalus pageidauja rinktis patys, o dar patraukliau jiems atrodo stalo viduryje esančios lėkštės, kuriose patiektą maistą gali dalintis visi vakarieniaujantys drauge. Restoranų lankytojai kitąmet ir toliau norės kuo daugiau vietinių, sezoniškų ingredientų, juos toliau žavės „nuo lysvės iki lėkštės“ konceptas, o taip pat autentiški, pačių restoranų šefų užauginti, subrandinti, sumaišyti unikalūs specifiniai ingredientai ir gėrimai. Beje, 2024-ieji bus visų pirma apie užkandžius – juk mažyčiai skanūs kąsneliai dažnai ir yra pats geriausias būdas pažinti naujas gurmaniškas teritorijas.
Nuotykius mėgstantys valgytojai prioritetą teiks vietoms, kuriose apskritai nėra jokio meniu. Taip jie tarsi persikels į restorano šefo erdvę ir kūrybos pasaulį, kurį pajus taip, kaip jį jaučia profesionalus šefas. Žmonėms jau kuris laikas nuobodu į maisto gaminimo procesą žiūrėti iš tolo, arba, dar blogiau, išvis jo nematyti, todėl 2024-aisiais ir toliau populiarės tiesioginis valgytojų ir maistą ruošiančių profesionalų santykis. Juolab, vis didesnę dalį restoranų lankytojų ima sudaryti Z kartos klientai, kurie yra itin išrankūs vartotojai ir paprastai užsakydami patiekalą kartu pateikia dar dešimt klausimų apie tvarumą, ingredientų kilmę bei prašo vienas sudedamąsias dalis pakeisti kitomis. Štai todėl jiems bus patrauklios vietos, kur gaminamų patiekalų ruošimą klientai galės stebėti iš arti, dažnai ant nedidelio pagalbinio stalelio visai šalia svečių vakarienės stalo.
Kai kuriose šalyse jau dabar randasi vis nauji ypatingi tik nariams skirti vakarienių klubai, kuriuose stojamasis mokestis svyruoja nuo 1000 iki 10 000 eurų, ir dar mažiausiai tiek tenka pridėti už metinę narystę. Užtai tokiuose klubuose, jų nariai gali mėgautis ypatingais vietinių ir kviestinių šefų gurmaniškais šou, būti pirmieji ir dažnai vieninteliai, ragaujantys vien jiems sukurtus patiekalus ir ypatingus gėrimus.Tokių klubų tinklui 2024-aisiais pranašaujama didelė plėtra ir populiarumas.
Žadama, jog kitąmet toliau plėsis restoranų vaikiškas meniu, kur tradicines fri bulvytes ir traškios vištienos gabalėlius keis sveikesnės alternatyvos, taip tikintis jaunuosius valgytojus edukuoti ir pamažu auginti tikrais gurmanais.
Pastaraisiais metais vis labiau augant mokteilių (nealkoholinių kokteilių) paklausai, ekspertai prognozuoja, jog kitąmet kokteilių sudėtyje populiarės umami skoniai, į gėrimus dažnai bus įmaišomas pasaldintas kondensuotas pienas ir juodųjų sezamų pasta, kai kurie gėrimai savo skoniu labiau primins vakarienės patiekalą, bet ne saldų desertą, o kokteilių stiklinės bus dekoruojamos… pomidorais. Klientai neturėtų pernelyg nustebti, jei barmenai pakvies juos į šalia baro esantį prieskonių darželį drauge nusiskinti šakelę rozmarino, lapą pandan‘o ar pačiam pasirinkti prieskonius, kurie taps kliento gėrimo dalimi.
Nemažai aukštos klasės barų jau dabar didžiulį dėmesį skiria ledo kubeliams, kurie dažnai sudaro didžiąją dalį stiklinės turinio, o tam, kad išgauti krištolo skaidrumo neutralaus skonio ledą reikia pasitelkti sudėtingas vandens filtravimo ir šaldymo technologijas. 2024-aisiais dizaineriškų formų ledukų paklausa tik augs, bus madinga ledo gabalėlyje įšaldyti valgomos gėlės žiedą, tobulai sunokusią uogą ar vaisiaus gabalėlį, ir net meniškai įspausti baro logotipą.
Akivaizdu, jog keičiantis restoranų klientų elgsenai prisitaikyti teks ir patiems restoranams. Žmonės ir toliau mėgs profesionalų ruošiamą maistą, tačiau jie yra gerokai pavargę nuo būtinybės vietas rezervuoti iš anksto. Ar jūs visuomet žinot, ko norėsite penktadienį, vakare, po trijų savaičių? Panašu, jog vis daugiau restoranų bent dalį savo erdvės nuo šiol paliks spontaniškai vidun užsukantiems klientams.
Kaip ir kur keliausime 2024-aisiais?
Kulinarinis turizmas pastaraisiais metais auga triženkliais procentų skaičiais ir nė neketina sustoti 2024-aisiais. Tiesa, nemažai žmonių kelionėse ima vis daugiau dėmesio kreipti savo gerai savijautai ir pastangoms pernelyg nenukrypti nuo įprastos rutinos. Maistas ir gėrimai, kuriuos žmonės vartoja savo kelionės metu, – bene didžiausias geros savijautos faktorius, todėl didžiųjų viešbučių mini-barų lentynose stipriuosius gėrimus ir toliau drastiškai keis sveikuoliški, detoksikuojantys, miegą gerinantys ar jėgas atkuriantys kokteiliai.
Rinkdamiesi kelionių maršrutus, žmonės paprastai nori ne tik pamatyti, bet ir išgyventi, pajusti, prisiliesti, todėl 2024-aisiais keliautojai ieškos vietų, kuriose jie galės skanauti patiekalus toli gražu ne kitų turistų apsuptyje, bet drauge su vietiniais. Dar geriau, jei vakarienei ar pietums jie bus pakviesti į vietinių namus arba pasiraitoję rankoves maistą imsis gaminti kartu su jais. Tikri gurmanai rinksis keliauti drauge su žmonėmis, kuriems maisto gaminimas yra amatas: eidami apsipirkti kartu su patyrusiu šefu, kartu su juo ruošdami valgius, ragaudami gėrimus ir pažindami vietinę kultūrą, keliautojai galės pasijusti tarsi patys būtų šio regiono kulinarijos dalimi, o namo parsiveš glėbį naujų potyrių ir žinių.
Na o „suvyniodama” 2023-uosius norėčiau iš visos širdies padėkoti jums visiems, šio blog’o skaitytojams ir sekėjams, už dar vienerius draugystės metus. Šiomis dienomis startavo jau PENKIOLIKTI šio tinklaraščio metai, ir man tai didelis pasiekimas. Tačiau Nidos Receptų nebūtų, jei nebūtų JŪSŲ. Keldama taurę gaivaus pandan mojito linkiu jums sėkmingų ir gardžių 2024-ųjų.
SpausdintiPandan Mojito
- Užtruks: 15 minutės
- Kiekis: 1 porc 1x
Aprašymas
Klasikinis kokteilis su romu ir pandan sirupu
Ingredientai
- ½ laimo ((supjaustyto skiltelėmis))
- ½ šaukštelio rudojo ckraus
- saujelė šviežių mėtų lapelių
- 1 šaukštas pandan sirupo
- 40 ml romo ((baltojo))
- gazuoto vandens
- smulkintų ledukų
Pandan sirupui
- 2 pandan lapai ((sukarpyti))
- 75 g cukraus
- 250 ml vandens
Instrukcijos
- Pasigaminkite sirupą: į nedidelį puodą sudėkite pandano lapus, cukrų, supilkite vandenį. Užvirinkite, maišykite kol cukrus ištirps. Virinkite apie 5 min, arba kol nugaruos apie ⅓ skysčio. Supilkite viską (kartu su lapais) į iškaitintą stiklainį ir uždenkite. Palikite sirupą atvėsti ir įsigerti pandano skoniu. Po maždaug 3 dienų nukoškite, supilkite sirupą į švarų buteliuką ar stiklainėlį, laikykite šaldytuve.
- Į kokteilio stiklinę sudėkite laimus ir suberkite cukrų. Kočėlo kotu grūskite laimus su cukrumi kol išspausite visas sultis ir cukrus ištirps. Sudėkite mėtų lapelius ir toliau pagrūskite. Įpilkite 1 šaukštą pandan sirupo, romo, išmaišykite. Įberkite smulkintų ledukų ir įpilkite gazuoto vandens. Patiekite su pandan lapu pasimaišyti.
- Paruošimo laikas: 10 min
- Gaminimo laikas: 5 min
- Kategorija: Desertai
- Virtuvė: Azijos fusion
Cha cha cha Asta, užtai koks juokingas nuotykis!!! Pralinksminot 🤣🤣🤣
Pandanas išbandytas! Piešinukas ant tailandietiškos ekstrakto skardinės žadėjo vaiskią ryškią žalią spalvą. Pasigūglinus išsirinkau du desertus su juo sūnaus gimtadieniui. Išbandymui ant svečių😀. Iš vakaro pradėjau nuo kokosinės pandaninės panakotos ir atidariau skardinę. Ten radau drumstą žalsvą skystimėlį. Jo vaizdas, kvapas ir skonis atrodė taip, lyg būčiau pabraidžius po kątik nušienautą žolę su botais ir juos nuskalavus bliūde😀. Bandžiau jo pilti į panakotą, bet supratau, kad jokios spalvos aš neišgausiu, tai teko panaudoti matcha miltelius. Antrasis bandomasis turėjo būti vietnamietiškas žalias kempininis pyragas, ten pandano ekstrakto rolę iškart atliko žali dažai. Patyriau, kad ekstraktas ekstraktui nelygu… Bet nepasidaviau ir šiandien likusį pandano skystimą sunaudojau pagal pirminį Jūsų receptą. Žinoma, su improvizacijom. Tai buvo puiki iliustracija memui ,,mes turime Pandan Mojito namuose”😀. Tikrai nesutrukdė tai, kad laimas buvo pasibaigęs (gi buvo citrinos), romas nebuvo baltasis, mėta tik malta džiovinta, o už lango pusnys ir minusas😀. Sekantis pandano bandymas nusimato kraštuose kur jis auga😀.
Dėkui, Asta:) Išties, mūsų pusrutulyje šiuo metu saulėta vasara, tad šviesa kitokia ir spalvos per ekraną lipa:)
Pandanas man labai labai patinka… Manau, pandano ekstraktas būtų puiki proga jo paragauti (o galbūt paragavusi suprasite, kad esate jau kažkur tą skonį „mačiusi”?). Pandanas neretai vadinamas Azijos vanile, jo įdedama verdant ryžius, taip pat skaninami desertai, ledai, kepiniai, kremai. Man jis kažkuo primena jasmin ryžių kvapą, super subtilus, bet labai minkštas, malonus. Pandano ledai – mano mėgiamiausi.
O jau koks nuotraukų grožis, Nida! Vasara! Paskaičiau ir užsimaniau sužinoti, koks tas pandano skonis. Esu receptuose mačiusi pandaną, praleidusi, kaip mūsuose negaunamą, galvoju, kad gal esu ir ragavusi kur nors pietryčiuose, tik neužfiksavusi skonio. Patikrinau čionykštes galimybes, meta man pandanų ekstraktą, džiovintus lapus ir net šaldytus, taigi skoniui patirti galimybių yra 🙂.
Lauksiu ir Naujais Jūsų istorijų, receptų, nuotraukų, česnakporio ir taikos. Dėkui už įkvėpimą ir geras emocijas! Būkite sveika!
Renata, Simona, ačiū!! Su Naujais!!
Ačiū! Taip įdomu buvo paskaityti! Tikrai bus lengviau susigaudyti kas, kaip, kur, iš kur 🙂 Gerų, sėkmingų, turiningų Naujų metų jums! Kaip visada lauksim naujų receptų ir pasakojimų 🙂
Ačiū miela Nida už išsamią ir įdomią apžvalgą . Su Naujais Jus! Įdomių susitikimų , smagių patyrimų kitais metais … su nekantrumu lauksiu naujų istorijų ir receptų !!