Kaip ir kasmet, laikrodžiams besukant paskutines senųjų valandas, aš su didžiausiu malonumu sklaidau pasaulinių maisto ekspertų prognozes ir spėjimus, kaip mūsų virtuvės ir mūsų gurmaniškos kelionės atrodys naujais, 2025-aisiais. Tikėti šiomis pranašystėmis,  panašu, reikėtų tiek pat, kiek ilgalaikėmis orų prognozėmis, tačiau argi nesmalsu žvilgtelti pro rakto skylutę ir laiko mašina trumpam nuskelti į netolimą gurmanišką ateitį?

Kasmen nauji metai reiškia naujai gimusią kulinarinę žvaigždę. Tadam!! 2025-ųjų metų ingredientu skelbiamos…. juodosios citrinos! Tai nuo neatmenamų laikų Artimųjų Rytų bei Šiaurės Afrikos šalių virtuvėse naudotas prieskonis. Žaliosios citrinos (laimai) pradžioje apverdamos druskos tirpale, o tada saulėje džiovinamos tol, kol netekę viso skysčio pajuoduoja ir sukietėja tarsi akmuo. Šis rūgštaus dūmo skonio turintis pagardas, sako, 2025-aisiais užburs viso pasaulio gurmanus. Jos bus dedamos į troškinius, sriubas ir marinatus, patiekalams suteiks itin unikalaus egzotiško poskonio ir atvers kelius į dar nepažintas kulinarines erdves. Maisto entuziastai teigia, jog juodosios citrinos, panašiai kaip trumai ar šafranai, gali kiekvieną patiekalą ir gėrimą kilstelti į naujas aukštumas. Ne atsitiktinai jau dabar prieskonius gaminančios kompanijos gamina juodųjų citrinų druską bei fasuoja daug kam dar negirdėtą Hawaij mišinį. Tai Jemeno virtuvės pasididžiavimas, kuriame be juodųjų citrinų gausiai jaučiamas cinamonų, kardamonų, imbierų, muškatų, gvazdikėlių ir juodųjų pipirų skonis.

Pasaulis, panašu, kitąmet iš naujo atras lietuviams puikiai pažįstamą (ir mėgstamą!) kefyrą. Žadama, kad parduotuvėse smarkiai pailgės kefyro lentyna, mat be natūralaus skonio fermentuoto ir probiotikais turtingo gėrimo, 2025-aisiais kefyras bus gardinamas gana egzotiškais skoniais: kokosais ir ananasais, šeivamedžiais ir matcha, medumi, guavomis, drakono vaisiais ir net violetinės spalvos taro (į bulvę panašia šaknine daržove iš Azijos regiono)!  

„Naustalgija“ (newstaglia), 2024-aisias išpopuliarėjęs terminas, dažnam priminė, jog patys geriausi yra iš naujo atrasti seni dalykai. Ši mada 2025-aisiais tik stiprės: nostalgiški desertų skoniai žaismingai maišysis tarpusavyje, keis savo formą ir išvaizdą. Pavyzdžiui, nenustebkite nusipirkę ledinukų skonio keksiukų, creme brulee torto, sūrio pyrago sausainių, morkų torto sumuštinių ir kt.

Kartu su Z karta į kulinarinį pasaulį įsiveržė meilė egzotiškiems grybams. Ir ne tik jiems – taip pat ir valgomoms gėlėms. Tiesa, nasturtų ar broliukų žiedais išdabinti restoranų patiekalai – anokia naujiena kulinarijos pasaulyje, tačiau 2025-aisiais itin madingais žada būti kinrožių, levandų, vyšnių žiedų, rožių bei ramunėlių skoniai. Jie bus jaučiami ne tik alkoholiniuose ir nealkoholiniuose kokteiliuose, bet ir šaltuose bei karštuose kavos, arbatos ir gaivinančiuose gėrimuose.

Užtai iki šiol populiarius energizuojančius gėrimus ims keisti tie, kurie skirti gerinti įvairias organizmo funkcijas: išlaikantys hormonų balansą, lengvinantys menopauzės simptomus, atstatantys raumenų funkcijas ir malšinantys kasdienį stresą! Čia ypač daug erdvės pasireikšti turės miksologai: kitąmet mėlynes jie poruos su bazilikais, arbūzus – su čili, o braškes – su rozmarinais.

Kitais metais madinga bus derinti saldumą su aitrumu. 2025-aisiais ir jūs būtinai išdrįskite paragauti ledų su liežuvį kandančiu čili aliejumi, jelapeno pipirais paskaninto medaus ir pačiais įvairiausiais aitriaisiais pipirais gardintų padažų. Beje, naujai čili ir saldumo madai apibūdinti jau sugalvotas ir naujas žodis – swicy (sweet+spicy – saldu ir aitru)

2025-aisiais vienoje lėkštėje drąsiai guls iki šiol, atrodo, nesujungiamų kulinarinių regionų skoniai: Azija maišysis su Italija, Kinija harmoningai derės su Meksika, o Korėja – su Havajais. Madingiausiuose planetos restoranuose besilankantys gurmanai jau dabar skanauja indiško kario pastą, rigatonius su kinišku mapo tofu, brokolių ir jautienos raviolius su Tailando kario padažu, malajų virtuvės įkvėptus spagetti… Spėjama, jog mada imtis keistų eksperimentų restoranų šefus pasiekia iš Tik Tok’o, kuriuo taip žavisi Z karta, todėl kitąmet netikėtų skonio kombinacijų tik daugės.

Niekur nedings, tik dar labiau stiprės maisto nešvaistymo mada. Sunku šiais laikais būtų surasti žmogų, kuris lengva ranka į šiukšliadėžę švysteltų apdžiūvusios duonos riekes (alio, būsimi džiūvėsėliai!), ar nepanaudotus atlikusius kiaušinių trynius (tik pagalvokite apie citrinų kremą!). Internetas jau dabar lūžta nuo patarimų, kaip iš morkų lapų pasigaminti pesto, kaip brokolių kotus paversti skaniu stir fry, ar kaip išsikepti bulvių lupenų traškučius. Žodžiu, 2025-aisiais laimės visi: planeta, mes patys ir mūsų piniginės!

Kaip ir kur gurmanai keliaus 2025-aisiais?

Kulinarinis turizmas pastaraisiais metais auga triženkliais procentų skaičiais ir nė neketina sustoti 2025-aisiais. Populiariausia kitų metų gurmaniška kryptimi pasaulyje išliks Japonija. Ieškantys neįprastų kulinarinių potyrių kitąmet greičiausiai atras Filipinus. O štai arčiau pusiaujo gyvenantys žmonės klimatui vis šiltėjant kulinarinėms atostogoms ketina rinktis vėsesnius regionus. Tarp geidžiamiausių lankytinų vietų – Norvegija. Keliautojai gerokai iš anksto planuoja savo maršrutus, rezervuoja Mišelino žvaigždėmis nusagstytų restoranų stalelius, taikosi pakliūti į maisto festivalius. Kulinarija dažnam keliautojui tampa pagrindine planuojamo maršruto ašimi, žmonės nori kuo labiau įsigilinti ne vien į ragaujamus skonius, bet ir šalies istoriją, suformavusią būtent tokius vietinių mitybos įpročius bei skonių kombinacijas.

Kam 2025-aisiais pasakysim sudie?

Prieš keletą metų buvusios populiarios keto ir paleo dietos kasmet tampa vis mažiau patrauklios ir, panašu, 2025-aisiais galutinai nugrims į užmarštį. Jas pakeis kur kas sveikesnė Viduržemio jūros regiono mityba. Atrodo, jog ta pačia kryptimi keliauja ir per COVID laikus išpopuliarėjęs raugintos duonos kepimas namuose. Žmonėms pilnai sugrįžus į veiklas ir keliones, retas turi galimybių (ir ūpo!) kasdien gyvuoju raugu rūpintis tarsi aikštingu augintiniu. Meilė gyvo raugo duonai tikrai išliks, tačiau ją keps tik prisiekę entuziastai, ir tie, kurie turi marias laiko (pensininkai?), tuo tarpu visi kiti šviežios naminės duonos ieškos butikinėse kepyklose. Nepranyks ir meilė orkaitėje keptoms daržovėms, tačiau anksčiau jas kantriai ir metodiškai pjaustę juostelėmis (hasselbacking) žmonės mieliau šaknines daržoves keps atsainiai sutraiškytas.

 

Jei šventiniai šeimos pietūs iki šiol daugeliui asocijavosi su šeimininkų paruoštu keptu viščiuku ar kiaulienos kepsniu, tai kitąmet užvis madingiausia bus pasiūlyti kiekvienam svečiui atsinešti savo paruoštų užkandžių lėkštę!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *