Kitoks pavasaris, kitokia buitis, kitokios Velykos – viskas šiemet KITAIP. Saugodami save ir kitus, privalome laikytis atstumo nuo pačių artimiausių, o užuot Kristaus Prisikėlimo laukę po bažnyčių skliautais, šiemet Atgimimo džiaugsmą patirsime kiekvienas savo pačių namuose. Ne viena šeima šiais metais prie stalo sės itin mažoje kompanijoje. Kai kuriems, galbūt, tai bus šventė vienumoje. Tačiau tikrai dėl to nereikėtų nusiminti! Juk kiekviena pozityvi akimirka šiomis dienomis yra aukso vertės, o nešvęsti tokios šventės kaip Velykos būtų tikras akibrokštas. Net jei tą šventę švęsite vienas.
Visi žinom, jog šventinę nuotaiką kuria anaiptol ne vien užrašas kalendoriaus lapelyje! Pamenate šių metų nostalgišką iš šiltą Kalėdinę “Maximos” reklaminę kampaniją?… Tą video su nuostabia muzika ir su tradiciniais valgiais ant stalo, šeima, susirenkančia švęsti kartu…. Šiemet per Velykas mūsų bendrystė bus šiek tiek kitokia: fiziškai būsime toli, bet emociškai – kaip niekada arti vienas kito! Tad surašiau keletą patarimų, ką galime padaryti kiekvienas, kad šiųmetės (kitokios) Velykos būtų ypatingos!
- Papuoškite namus. Niekas nesukuria geresnio pojūčio nei švarūs ir šviesūs namai! Leidžiant laiką karantine, namų erdvė ima ne tik nusibosti, bet ir apsikuisti. Todėl imkitės veiksmų: susitvarkykite taip, tarsi svečiuose lauktumėte atvykstant pačios karalienės! Galbūt kitu kampu pastumkite fotelį, patraukite stalelį ar nauju užklotu užtieskite miegamojo lovą. Atitraukite plačiai užuolaidas, tegul namai maudosi šviesoje! Išvėdinkite kambarius, įsileiskite į namus kuo daugiau pavasario! Jei eisite pasivaikščioti, nusiskinkite kelias šakeles su sporgstančiais lapeliais, pasimerkite žibuoklių ar pirmųjų žalumynų iš pievos. Galbūt nuo pernai turite pasidėję kokių nors Velykinių dekoracijų? Pats metas jas ištraukti iš spintos ir pasidėti taip, kad džiugintų jūsų akį ir primintų, jog jau tuoj išauš pats šviesiausias metų rytas! Neturite jokių mielų Velykinių niekučių? Laiko dar yra – visuomet galite rasti kažką pavasariškio ir mielo širdžiai „Maximoje“.
- Suplanuokite iš anksto šventinį meniu. Na ir kas, kad puotausite vienas. Galbūt tai bus proga išbandyti kažką naujo, gal imtis kulinarinio iššūkio, apie kurį nė nedrįsote pagalvoti iki šiol? O gal jums šventė yra tada, kai ant stalo tradiciniai, klasikiniai patiekalai, kurių receptus jūsų šeimoje peruoda iš kartos į kartą? Tuomet būtinai pasiruoškite kažką labiausiai išsiilgto iš šio ypatingo jūsų repertuaro. Tačiau užvis svarbiausia – gaminkite maistą mažesnėmis nei įprasta porcijomis. Kad vėliau nereiktų jaudintis kaip sunaudoti likučius. Šiemet mes kaip niekada turime daugiau laiko, kurį be sąžinės graužaties galime leisti virtuvėje. Pasinaudokite tokia proga – imkitės ne lengviausių sprendimų, bet tokių projektų, kurių rezultatas suteiktų jums begalinio pasididžiavimo savimi. Jau nekalbant apie pasimėgavimą skoniais švenčiant Velykas…
- Neišsiplėskite su valgiais pernelyg plačiai: mažoje kompanijoje, ant švenčių stalo pakaks 1-2 užkandžių, pagrindinio patiekalo ir deserto. Užvis svarbiausia, koncentruokitės į ypatingą patiekalų kokybę ir pačius geriausius ingredientus. Jei tradiciškai jūsų Velykinis meniu neapsieidavo be kepto kiaulienos kumpio, didžiulio kalakuto ar bent jau kaimiškos vištos su traškia odele, šiemet galite išbandyti „restoraninį“ meniu: gaminkite patiekalus porcijomis, ir iš anksto apgalvokite kaip juos sukomponuosite lėkštėje, kokius garnyrus pritaikysite. Pasistenkite, kad maiste būtų kuo daugiau spalvų: skaisčiai geltonos (kepti moliūgai, morkos ar jais pagardinta bulvių košė), žalios (troškinti špinatai ar žirneliai, garuose virti šparagai ar šparaginės pupelės), raudonos (burokėlių garnyras ar šventinis burokėlių humusas). Iš vištienos krūtinėlių susukite elegantiškus suktinukus, juos įdarykite pavasarinėmis daržovėmis ir sūriais. Jei rinksitės kiaulieną – trumpai apkepkite išpjovą ir patiekite ją su česnakiniu raudono vyno padažu. O jei gaminsite ėrieną – rinkitės sultingus šonkauliukus. Kuo daugiau darbų virtuvėje pasistenkite nudirbti iki šventinio sekmadienio, kad beliktų pasirinktą patekalą tik pašauti į krosnį ar supjaustyti. Traukite iš rūsio gardžiausias marinuotas ar šaldytas daržoves, kurias prisiruošėt dar rudenį, į taures pilkite geriausius, kokius turite, gėrimus. Jokiais būdais neatsisakykite deserto! Velykų šventė nebus pilna, jei ant jūsų stalo nebus puraus aromatingo kekso, drėgno varškės pyrago, o galbūt lengvos it pūkas pavlovos su plaktos grietinėlės kremu ir vaisiais. Tegul meilė sau Velykų proga išsilieja per kraštus.
- Padenkite šventinį stalą. Traukite iš stalčiaus pačią balčiausią staltiesę – dabar yra geriausia proga ją panaudoti pagal paskirtį. Turite ypatingą indų komplektą, kurį naudojate tik tada, kai ateina svečiai? Šiandien yra ta diena, kai garbingiausias šių namų svečias (ar svečiai) sėdės prie stalo – tai jūs patys. Išblizginkite taures ir stalo įrankius, padėkite servietėles, papuoškite stalą gėlėmis (net jei jos iki šiol žaliavo vazonėlyje ant palangės). Susiraskite jums mielą muziką transliuojantį radijo kanalą arba įrašą.
- Pasipuoškite. Ar pastebėjote, jog vienaip jaučiamės vilkėdami puošnią suknelę ir avėdami proginiais batais, ir visai kitaip – kai esame įsisukę į minkštą naktinį chalatą? Velykos – tai ne šiaip eilinis sekmadienis. Šiandien spintoje palikite karantininius namų treningus, ir traukit iš jos drabužį, su kuriuo patys sau atrodote gražiausi. Pasidažykite (nusiskuskite), susišukuokite, avėkite ne šlepetėmis, bet bateliais. Sėskite prie stalo džiugiai nusiteikę ir mėgaukitės kiekviena šventės akimirka.
O užvis svarbiausia, nepamirškime kad šiuolaikinės technologijos leidžia būti su brangiais mums žmonėmis vos vienu kompiuterio ar telefono mygtuko paspaudimu.
P.S. Šią prieššventinę savaitę savo Facebook paskyroje kasdien dalinuosi paprastais receptais, galbūt tiksiančiais jūsų Velykų stalui. Receptų nuorodų ieškokite ČIA.
P.P.S. šis įrašas sukurtas bendradarbiaujant su prekybos centru „Maxima”.