Tie, kurie bent kartą lankėsi Vietname, paskanavę šio patiekalo iškart prisimins Vietnamo skonius ir aromatus. Tie, kurie dar nebuvo Vietname, žūtbūt užsimanys ten nuvažiuoti – Vietnamo virtuvei nėra lygių. Tiesą pasakius, Vietnamo virtuvė man išlieka mėgiamiausia iš visų Azijos virtuvių. Gal dėl to, kad prancūzai į azijietišką Vietnamo kulinariją įnešė savų pataisymų ir todėl maistas toks, kaip čia pasakius, labiau tinkamas europiečio skonio receptoriams?…
Kai pamačiau viename iš paskutinių Food&Wine žurnalo numerių reportažą apie dvie vietnamietes, įkūrusias San Franciske savo restoraną, kuris atkartoja Vietnamo tradicijas, iškart žinojau, kad greitu laiku gaminsiu kažką vietnamietiško. Kaip gerai pastebi abi restorano „Rice Paper Scissors” („Ryžių porieriaus žirklės”) įkūrėjos, azijiečių tradicijos labai skiriasi nuo amerikiečių: pastarieji nuolat užsidarę savo „dėžutėse”, atsiskyrėliškai laiką leidžia savo namuose, mašinose, ofisuose. Tuo tarpu Vietname visi sėdi ant miniatiūrinių raudonų plastmasinių kėdučių ir drauge su bičiuliais arba nepažįstamaisiais mėgaujasi gardžiu maistuir žiūri į pro šalį slenkantį gyvenimą:). Štai tokią atmosferą abi jaunos restorano savininkės ir sukūrė San Franciske. Šios dienos receptas – iš „Ryžių popieriaus žirklių” repertuaro!
Karamelizuota vištiena su imbieru (4 asm)
1/2 puodelio + 2 šaukštai rudojo cukraus
1/3 puodelio + 2 šaukštai žuvies padažo (fish sauce, arba nuoc mam vietnamietiškai)
4 vištienos ketvertukai
1/4 puodelio aliejaus
6 svogūnų laiškai, supjaustyti mažais gabaliukais
3 šaukštai sojos padažo
1.5 šaukšto baltojo vyno acto
1 šaukštas medaus
1 didelis svogūnas, labai smulkiai susmulkintas
4 česnako skiltelės, labai smulkiai susmulkintos
1/2 puodelio sutarkuoto nulupto šviežio imbiero
Gabalėlis čili pipiro (pagal tai, kaip aštriai mėgstate)
2.5 puodelio ryžių
Druskos
Dideliame inde sumaišome 2 šaukštus rudojo cukraus ir 2 šaukštus žuvies padažo, kol cukrus ištirps. Šiame skystyje marinuojame vištienos ketvertukus mažiausiai 2 valandas kambario temperatūroje arba per naktį šaldytuve.
Įkaitiname orkaitę iki 230C.
Mažoje keptuvėje įkaitiname aliejų, ir jame apie 30 sekundžių apkepiname žalius svogūno laiškus, tik kad jie suminkštėtų. Nukeliame nuo ugnies, pastatome šone.
Vidutinio dydžio emaliuotoje troškintuvėje sumaišom 1/2 puodelio rudojo cukraus su 1 šaukštu vandens, ir kaitiname ant vidutinės ugnies, kol pradeda burbuliuoti. Kelis kartus pamaišant, viriname apie 3 Minutes. Pamažu supilame 1.5 puodelio vandens, tada likusį 1/3 puodelio žuvies padažo kartu su soja, actu, medumi ir puse aliejaus, kuriame kepė svogūnai. Užverdame ir viriname ant vidutinės ugnies apie 5 minutes, kol skysčio šiek tiek nugaruoja. Sudedame susmulkintus svogūnus, imbierą, česnaką, čili ir verdame dar 5 minutes.
Vištienos ketvertukus skrudiname viršutinėje orkaitės dalyje 15 minučių, kol mėsa smarkiai paruduoja. Išėmę iš orkaitės, nulupame apkepusią odelę ir vištieną dedame į indą su padažu. Uždengiame ir ant vidutinės ugnies troškiname apie 15 Minučių, kelis kartus apversdami ketvertukus, ir patikrindami, ar pakankamai minkšti. Jei padažas pasidaro pernelyg tirštas, įpilame šiek tiek vandens.
Kol vištiena troškinasi, išverdame birius ryžius. Išvirusius šiek tiek pabarstome druska ir į ryžių masę įmaišome likusį aliejų kartu su jame pakepintais svogūnų laiškais.
Pateikiame vištieną ant ryžių „pagalvėlės”, palaistytą karameliniu imbiero padažu.
Recepto šaltinis: Food&Wine, Ocober 1, 2012
Mindaugai, prisiekiu, kad tai mano šiuo metu pats mėgstamiausias patiekalas.
Be komentarų: dedu į „must make”. Thanx! 😉
Rytoj kepsiu antį. Ką tik pamarinavau su medum ir pipirais, o kepsiu įdarytą apelsinais ir visokiom tos pačios anties dalimis apkeptomis su svogūnais.
Dar negaminau taip vištienos ir atidėjau kitam kartui, kai truputį daugiau laiko turėsiu. Aš apsileidusi pora savaičių su maisto gamyba. Vakar mano dukra (8 m.) pareiškė, kad ji rašys receptų blogą, o paskui leis receptų knygą;-)
Dovile, nezinau, ar ne per velai atsakau – keliaujant internetas tampa prabanga, o ne kasdienybe:) Man tikrai nebuvo per daug imbiero, bet jei kas jautrus jo skoniui, gali ir nepatikti, buti astroka. Pabandyk deti maziau – manau, kad bus taip pat skanu!
Odeta, tikiuosi kartu su sveciais jau isbandet si nesudetinga ir labai skanu patiekala?:) Is P. Afrikos vezu keleta nauju receptu, kuriuos isbandysiu ir idesiu i blog’a grizusi!
Nida, Tu man čia kaip pagal užsakymą:) Super, reikės išbandyti. Kaip tik atvažiuoja į svečius Vietnamo bendrakeleiviai, pasiūlysiu pasipratinti:)
O dieve, kaip skaniai atrodo vištytė…hmm. Vertas sekmadienio pietų patiekalas.
O imbiero ne per daug šiame patiekale ir ar jis labai jaučiasi, nes mažoji nosį susukt gali? 😉