Ne dažnai, bet kelis kartus gyvenime išaušta labai didelės progos:) Tokioms progoms reikia labai ypatingų vaišių. Tos ypatingos vaišės turi baigtis ypatingais desertais.

Tad jei jums kada nors prireiks gaminti vaišes ypatingoms progoms, labai rekomenduoju štai šį Karališką tortą su braškėmis, baltojo šokolado bei riešutų kremais, ir traškia morengo kepure. Jis, beje, labai tiks Mindaugo Karūnavimo šventei:)

Kepant tortą teks šiek tiek padirbėti:) Tačiau procesas nėra itin sudėtingas, ane reikalaujantis ypatingų ingredientų. Torto biskvitą bei morengą galima išsikepti iš anksto, likus dienai ar dviem iki šventės. Beliks tik pasigaminti kremus ir surinkus tortą laikyti jį šaldytuve, kol išauš deserto pateikimo momentas:)

Tortas, vertas Karališko vardo ir titulo
Tortas, vertas Karališko vardo ir titulo
Ypatingoms progoms...
Ypatingoms progoms…
Karališkas tortas su braškėmis bei baltojo šokolado ir riešutų kremu
Porcijos 10
Ypatingas tortas ypatingoms progoms
Komentuoti
Spausdinti
BISKVITUI
  1. 4 kiaušiniai
  2. 3 kiaušinių tryniai (baltymus panaudosite morengui)
  3. 1/2 stiklinės smulkaus baltojo cukraus
  4. 1/3 stiklinės krakmolo
  5. 1/2 stiklinės miltų (geriausia skirtų tortams kepti)
MORENGAS
  1. 3 kiaušinių baltymai (kurie liko nuo biskvito tešlos)
  2. 150 g smulkaus baltojo cukraus
  3. 1 šaukštas krakmolo
BRAŠKIŲ SLUOKSNIS
  1. 400 g šviežių braškių
  2. 2 šaukštai amaretto likerio (pasirinktinai) arba 1 šaukštas cukraus
  3. 1 šaukštelis krakmolo
RIEŠUTŲ KREMAS
  1. 150 g riešutų sviesto (su cukrumi ir druska), kambario temeratūros
  2. 100 g sviesto (vidutiniškai kieto)
  3. 1 šaukštelis tirpios kavos (granuliuotos)
  4. 1/3 stiklinės cukraus pudros
  5. 125 g mascarpone sūrio (šalto)
  6. 1 šaukštas medaus
BALTOJO ŠOKOLADO KREMAS
  1. 200 g baltojo šokolado
  2. 375 g mascarpone sūrio (kambario temperatūros)
  3. 250 g plakimui skirtos grietinėlės 36% (labai šaltos)
  4. 1/4 stiklinės cukraus pudros
BISKVITO PALAISTYMUI IR DEKORACIJAI
  1. 1 citrinos sultys
  2. 1/3 stiklinės Malibu
  3. 3 šaukštai tirpios kavos (granuliuotos)
KEPAME BISKVITĄ
  1. Kiaušinius iš anksto išimkite iš šaldytuvo, kad pasiektų kambario temperatūrą. Kepimo formos dugną su nusegamais kraštais ( 25 cm skersmens) išklokite gabalėliu pergamentinio popieriaus. Orkaitę įkaitinkite iki 170 C.
  2. Atskirkite 3 kiaušinių baltymus nuo trynių. Baltymus plakite tol, kol jie virs standžiomis putomis. Tada po šaukštą berkite cukraus ir toliau visą laiką plakite. Sekantį šaukštą cukraus dėkite tada, kai prieš tai buvęs pilnai ištirps - maždaug po 1-2 minučių plakimo. Kai jau visas cukrus supiltas, dar paplakite apie 2 minutes, ir tada dėkite po vieną kiaušinio trynį (iš viso 7 trynius), visąlaik plakant masę. Kai jau visi tryniai bus sudėti, dar masę paplakite apie 3 minutes.
  3. Persijokite miltus ir krakmolą kartu iį atskirą dubenį. Trečdalį šio miltų mišinio suberkite (geriausia per sietelį) į plaktų kiaušinių masę ir atsargiai išmaišykite mentele arba lėtais mikserio apsisukimais. Tada suberkite likusį trečdalį ir atsargiai išmaišykite, kad neliktų gumulėlių, masė gautųsi vienalytė. Supilkite masę į torto formą ir pašaukite į orkaitę.
  4. Kepkite 25 minutes. Išimkite iš orkaitės ir stipriai trinktelkite į stalvtšio pagrindą. Palikite atvėsti.
GAMINAME MORENGĄ
  1. Orkaitę įkaitinkite iki 170 C. Torto formos (25cm sersmens) dugną išklokite pergamentiniu popieriumi.
  2. Baltymus sulikite į švarų plakimo indą ir plakite kol masė taps kietomis putomis. Tada po šaukštą dėkite cukraus ir ilgai plakite, kol cukrus visas ištirps. Kai jau subersite visą cukrų, dar plakite apie 2 minutes. Pačioje pabaigoje suberkite kramolą ir dar paplakite keliasdešimt sekundžių, kol krakmolas įsimaišys į masę.
  3. Baltymų masę sulikite ant paruošto torto kepimo formos dugno (nusegamų šonų neprireiks), šiek tiek paformuokite masę mentele (tik labai atsargiai ir neilgai, kad kepant nesusmegtų) ir kepkite 20 minučių, tada sumažinkite temperatūrą iki 100 C ir kepkit dar 20 minučių. Išimkite ir palikite atvėsti.
BRAŠKĖS
  1. Braškes nuplaukite, nusausinkite, nuskabykite žalias uodegėles, supjaustykite riekelėmis. Sudėkite į puodčą, supilkite amaretto likerį (arba cukrų) ir užvirinkite. Virinkite ant vidutinės ugnies apie 8 minutes, kol braškės suminkštės, išsiskyręs skystis sutirštės. Pabaigoje krakmolą sumaišykite su 1 šaukšteliu šalto vandens ir nuolat maišant supilkite į braškių masę. Nuimkite nuo ugnies ir pilnai atvėsinkite.
RIEŠUTŲ KREMAS
  1. Į dubenį sudėkite riešutų sviestą, suberkite kavą, gabalėliais supjaustytą sviestą bei suberkite cukraus pudrą.
  2. Plakite elektriniu plakikliu apie 2-3 minutes, kol masė taps šviesi ir puri.
  3. Sudėkite mascarpone sūrį ir medų ir toliau plakite apie minutę, kol visi ingredientai susijungs, kremas taps purus ir tirštas.
BALTOJO ŠOKOLADO KREMAS
  1. Šokoladą sulaužykite gabalėliais ir sudėkite į nedidelį puodą. Tą puodą statykite ant kito, šiek tiek didesnio puodo su trupučiu verdančio vandens (tik vanduo jokiais būdais begali liesti viršutinio puodo dugno!) Maišant šokoladą tirpinkite, kol jis taps tirštas ir vienalytis.
  2. Tada sumaišykite tirpintą šokoladą su mascarpone kremu būtinai tokia eilės tvarka: dėkite po šaukštą mascarpone į tirpinto šokolado masę, kiekvienąkart labai intensyviai maišydami šauktu, kol ingredientai visiškai susijungs. Taip darykite su kiekvienu šaukštu sūrio, kol pabaigsite visą.
  3. Grietinėlę išplakite su cukraus pudra iki standžių putų. Plaktą grietinėlę trimis dalimis labai švelniai ir atsargiai šaukštu įmaišykite į baltojo šokolado ir mascarpone sūrio masę.
TORTO SURINKIMAS IR PUOŠIMAS
  1. Biskvitą perpjaukite į dvi dalis. Apatinę dalį padėkite ant torto padėklo. Mažame indelyje sumaišykite citrinos sultis ir Malibu likerį.
  2. Apatinį biskvitą sudrėkinkite šaukšteliu puse citrinos sulčių ir Malibu mišinio. Ant biskvito sudėkite braškių masę ir ant jų viršaus užtepkite 3/4 baltojo šokolado kremo.
  3. Dėkite kitą biskvitą, palaistyite likusiu citrinių sulčių ir Malibu mišiniu, ant viršaus sudėkite visą riešutų kremą. Ant šio kremo sluoksnio visą paviršių pabarstykite 1 šaukšteliu tirpios kavos granulių.
  4. Torto šonus ištepkite likusiu baltojo šokolado kremu, o ant viršaus uždėkite morengą.
  5. Šonus pabarstykite kavos granulėmis ir padėkite į šaldytuvą mažiausiai 3 valandoms.
Adapted from Kwestia smaku
Adapted from Kwestia smaku
Nidos receptai https://nidosreceptai.lt/

  1. Nida:

    Na va…. Labai apgailestauju, kad nepatiko… Labai apmaudu būna, kai pasirenki desertą, kuris turi būti viso vakaro kulminacija, o jis nepateisina lūkesčių… Labai gaila.

  2. as:

    Na, o man nepatiko:-( Atskirai viskas atrodė neblogai – ir riešutinis kremas toks visai nieko, ir baltojo šokolado. Bet surinkus tortą riešutinis kremas sukietėjo ir tapo riebiu sviestiniu, baltojo šokolado kremo sluoksnis kaip ir neblogas, bet kiek per storas, braškėms praverstų kažkiek rūgštelės… Žodžiu, ir skoniai kažkaip nederėjo tarpusavyje ir pasirodė baisiai riebu:-(

  3. Nida:

    Sveiki, morengą aš dėčiau paskutinę minutę, man visada patinka, kai jis sausas ir traškus… Kitą dieną tikrai prisigers drėgmės, ar bus guminis sunku pasakyt, bet man fainiau būtų, jei būtų neprisigėręs:)

  4. :-):

    Sveiki, o ant torto uždėtas morengas kitą dieną nepersiima torto drėgme ir netampa guminis? Man kažkada kažkokiam tortui kaip tik taip ir gavosi…:-D Dėkui!

  5. Nida:

    Kristina, iš viso tortui reikės 7 kiaušinių. Biskvitui sunaudojate 4 pilnus kiaušinius (ir baltymus, ir trynius), plius trijų kiaušinių tik trynius. O baltymus nuo tų trijų kiaušinių, kurie liko, sunaudojate morengui. Tikiuosi dabar aiškiau?

  6. Kristina:

    Labas,kazkaip nesuprantu su biskvito kepimu.kur dedasi vienas baltymas. Atskirti reikia 3 kiausiniu baltymus,po to deti 7 trynius,o morengui 3 baltymai.

  7. Nida:

    Neringa, džiaugiuosi, kad pasirinkimas pasiteisino:) Aš šviežias braškes keisčiau šaldytomis! Juk visvien jas pavirti reikia, gal til ilgiau teks virti, nes jos bus drėgnesnės nei šviežios….

  8. Neringa:

    Laba diena, jau kepiau Jusu sokoladini karaliska torta, gavosi nuostabiai!!! dabar atejo laikas baltajai karalisko sokolado versijai 🙂 Kuo rekomenduotumete pakeisti sviezias braskes, ne braskiu sezono metu?

  9. Neringa:

    Laba diena, jau kepiau Jusu sokoladini karaliska torta, gavosi nuostabiai!!! dabar atejo laikas baltajai karalosko sokolado versijai 🙂 Kuo rekomenduotumete pakeisti sviezias braskes, ne braskiu sezono metu?

  10. Pingback: Turtingas šokoladinis tortas, tinkamas ypatingoms progoms

  11. Nida:

    Ačiū ačiū už sveikinimus ir už komplimentus:) Pasisekęs šis receptas, nėra ką net kalbėt.. Kepsiu dar nekart, kai tik bus proga kokia ypatingesnė. Na o riešutų sviesto pati gaminti niekada nemėginau, bet tikrai turėtų būti paprastas procesas… Gal kitąkart ir imsiuosi:)

  12. Ruta:

    Riesutu sviesa galima pasiganminti ir namuose su geru blenderiu!! Jame ir nebus papildomu priedu, jokiu alieju, cukraus, ar druskos. Tereikia su blenderiu riesutus susmulkinti ir pamaisant smulkinti vis toliau, kol issiskiria riesutu aliejus ir viska sumaiso. Labai skanu!

    O su tom ypatingom progom tai labai sveikinu dar karta, viskas kas buvo pries ir po torto buvo labai labai skanu!!

  13. Daiva:

    Labas vakaras, norėjau paklausti kur galima nusipirkti ir kaip atrodo: riešutų sviestas (su cukrumi ir druska.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *