Nežinau, ar būtent tokias keptas bulves kada nors valgė karaliai – pati sukūriau tokį pavadinimą, nes jis bene geriausiai atspindi šio patiekalo esmę 🙂

Sutikit – keptos bulvės yra tas valgis, kuriam visi iki vieno jaučiam didesnius ar mažesnius sentimentus… Vienam šis patiekalas – tai pirmas savarankiškai pasigamintas karštas maistas, kitam – nostalgiškas prisiminimas iš studentų bedrabučio, kur keptų bulvių lėkštė užsigeriant kefyru buvo kulinarinės palaimos viršūnė, dar kitam – tai pirmosios McDonald’e paragautos bulvytės, traškios ir sultingos iki negalėjimo vienu metu…

Pagrindinis tobulai iškeptų bulvių požymis yra štai koks: jos turi būti saikingai apskrudę, traškios išorėje ir minkštos viduje. Žinot kaip tokias pagamina restoranuose? Ogi skrudina du kartus skirtingo karštumo riebaluose (tą žinau, nes skrudintoms bulvėms buvo paskirta viena iš pamokų Le Cordon Bleu akademijoje :)). Taigi, pradžioje bulvės pasimaudo vėsesnės temperatūros aliejuje, kol tinkamai suminkštėja, o tada perkeliamos į indą su kur kas aukštesne aliejaus temperatūra, kur per kelias minutes apskrunda bulvyčių išorė. 

Namų sąlygomis aš apskritai itin retai maistą skrudinu aliejuje (dėl ilgai neišsivėdinančio kvapo, o ir dėl to, kad stengiuosi kuo sveikiau gaminti). Tačiau kai noriu išgauti kepamų bulvių konsistenciją kuo artimesnę skrudintų karštuose riebaluose, darau štai kaip: pradžioje bulves trumpai apverdu, o tada pašlaksčiusi aliejumi pašaunu į orkaitę baigti kepti ir apskrusti.

O šįkart bulves kepiau dar kitaip: lazdelėmis supjaustytas bulves apibarsčiau ryžių miltais ir druska, o tada pašlaksčiau keliais šaukšteliais aliejaus. Taip paruoštos bulvės keliavo į orkaitę pradžioje uždengtos folija, o paskui – be jos. 

„Tad kur čia tas keptų bulvių karališkumas?“ – tikriausiai galvojate jūs, o aš naudojuosi proga ir pristatau pilną šiandienos receptą. Be to, kad bulvės gavosi idealaus traškumo ir minšktumo, jas patiekus su priedais – česnakiniu jogurto ir tachini (sezamų pastos) padažu, trumpai marinuotais kalendrų koteliais bei parūkytais saldžiais apkepintais riešutais ir sezamais – visi džiaugėmės sočia ir skania vakariene, sakyčiau net tokia, kokią negėda būtų patiekti ir ant karališko stalo! Šių bulvyčių receptą nužiūrėjau viename Australijos kulinarinių žurnalų, kuriems paprastai daugiausia laiko galiu skirti sėdėdama… kirpykloje 🙂 Belaukdama kol dažais ištepti mano plaukai pasieks tinkamą atspalvį, vartau iki negalėjimo didelę krūvą maisto žurnalų, kuriais visuomet pasirūpina mano kirpyklos administratorė. Tai štai tame viename žurnalų savo nuolatinę rubriką turi garsusis Ottolenghi, kuris kažkodėl jaučia ypatingą meilę australams ir bent kelis kartus per metus atvažiuoja į šį žemyną tiek savo paties patirtimi pasidalinti, tiek ir pasimėgauti australiškos kulinarijos šedevrais. 

Taigi, jūsų dėmesiui – karališkos Ottolenghi bulvytės, gausios Artimųjų Rytų skoniais, traškios ir sultingos (kaip ir turi būti), puikiai tinkamos kaip atskiras patiekalas, arba kaip priedas prie kito jūsų ruošiamo maisto. 

Fried potato sticks
Keptos buvlės yra maistas, kurio norisi visais metų laikais
fried nuts
Traškūs riešutai su sezamais, pagardinti rūkytom paprikom ir čili pipirais
fried potato chips served with yoghurt tachini dressing and nuts
Pagardinę keptas bulves jogurto ir tachini padažu bei pabarstę traškiais riešutais patieksite tikrai karališką vakarienę
Su prieskoniais apkepintus riešutus galite panaudoti ir salotoms paskaninti
Keptos bulvės pagal Ottolenghi: su česnakiniu jogurto ir tachini padažu, skrudintais riešutais ir sezamais bei trumpai marinuotais kalendrų koteliais
Print Recipe
Keptos bulvės pagal Ottolenghi: su jogurto padažu ir rūkytais riešutais
Kaip tokį paprastą ingredientą kaip bulvės pagaminti ir patiekti karališkai.
Pasiruošimas 15 min
Laikas 60 min
Porcijos
porc
Ingredientai
Bulvėms
Marinuotiems koteliams
Rūkytiems sūriems riešutams
Jogurtiniam tachini padažui
Pasiruošimas 15 min
Laikas 60 min
Porcijos
porc
Ingredientai
Bulvėms
Marinuotiems koteliams
Rūkytiems sūriems riešutams
Jogurtiniam tachini padažui
Procesas
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200C. Didelę skardą išklokite pergamentiniu popieriumi. Supjaustytas bulves pabarstykite ryžių miltais, druska, pašlakstykite aliejumi, viską ranka sumaišykite, kad bulvės pasidengtų vienodai, ir paskleiskite į skardą vienu sluoksniu. Skardą uždenkite aliuminio folija ir pašaukite kepti 15 min.
  2. Kol bulvės kepa, pasigaminkite trumpai marinuotus kalendrų kotelius - sumaišykite viską nedideliame dubenėlyje ir atidėkite į šalį kol prireiks. Pasigaminkite jogurto ir tachini pagardą - sumaišykite visus ingredientus ir atidėkite į šalį.
  3. Praėjus 15 minučių padidinkite orkaitės temperatūrą iki 220C, nuimkite foliją ir kepkite bulves toliau 15 min. Bulves pamaišykite, jei reikia, apsukite skardą kita puse, kad tolygiau keptų ir kepkite dar apie 20-25 minutes, arba kol bulvės taps traškios ir gražiai apskrudę.
  4. Kol bulvės kepa, pasigaminkite riešutus: mažoje keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite riešutus ir kepinkite maišydami apie 1-2 minutes, kol riešutai pradės ruduoti. Nukelkite nuo ugnies ir įmaišykite cukrų, sezamus bei likusius prieskonius ir druską. Sudėkite riešutus į dubenėlį ir atidėkiete į šalį.
  5. Patiekite bulves didelėje lėkštėje, pašlakstę jogurto padažu, marinuotais koteliais (kartu su visu marinatu) ir pabarstę riešutais.
Pastabos
Recepto autorius - Yotam Ottolenghi. 

Komentarų apie "Karališkai keptos bulvės": 2

  1. Nida:

    Labai ačiū, kad parašėt, Jūrate! Kitiems irgi gali būti naudingas jūsų sugalvotas ryžių miltų pakeitimas kukurūzų 🙂

  2. Jūratė:

    Sveiki 😊 vakar išbandžiau bulvytes. Ką galiu pasakyti – jos tobulos. Neturėjau ryžių miltų, panaudojau kukurūzų..super super! Niekada nenusiviliu Jūsų receptais ❤❤❤ ačiū, kad dalinatės 😊

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.