Tie apdairieji, net neabejoju, jau ruošiasi Kalėdoms. Jie nepalieka dovanų pirkimo paskutinėms dienoms, kai parduotuvės lūžta nuo lankytojų srauto, kai nėra kur pasistatyti automobilio, kai visi išvargę ir suirzę. Tie apdairieji, net neabejoju, dovanomis arba jau pasirūpino, arba turi sugalvoję planą kaip pradžiugins artimuosius ir bičiulius.

Aš jau daugelį metų esu valgomų dovanų advokatė 🙂 Ypač tada, kai dovanas tenka teikti mažiau pažįstamiems žmonėms ir nesinori nepataikyti. Arba tada, kai žmogui beprasmiška būtų dovanoti daiktą, nes daiktų jis gali įsigyti pats. O valgoma dovana įteikia emociją, ir ta emocija visuomet pasiteisina.

Todėl likus mėnesiui iki Kalėdų aš jums jau pateikiu vieną iš savo siūlomų šiems metams valgomų dovanų. Ji kartu ir paprasta, ir ypatinga, ir įprasta, ir naujoviška, nes kas jau kas, keksas yra tai, su kuo sunku prašauti. 

Kalėdoms paprastai madinga kepti brandintus pyragus. Visų pirma, tai labai patogus kepinys, mat gali būti iškeptas labai iš anksto – kad ir prieš mėnesį. Toks kepinys reikalauja nedaug dėmesio – tik kartkartėmis reikia švelniai pagirdyti jį romu ar brendžiu… Nereikia net sufleruoti, kad toks brandintas pyragas labai tinka šventinei dovanai, nes gavęs tokį saldų siurprizą žmogus neprivalo greitai dovanos suvartoti: cukrus ir alkoholis užkonservuoja pyragą sėkmingai prailginant galiojimo datą 🙂

Tačiau šiemet jums pasiūlysiu ir šiek tiek kitokį saldžios dovanos variantą. Keksą, kuris neturi tokio ilgo galiojimo laiko kaip anie, brandinti, tačiau jo skonis ir ypač išvaizda pavergs visus savo ryškiu kalėdiškumu. Jau perskaitę ingredientų sąrašą suprasite, kad iš tokių kokybiškų produktų sumaišytas kepinys negali nepasisekti, ir jis negali būti vidutiniškas. Jis bus ypatingas, pamatysit. Toks pat ypatingas, kokiais esate jūs patys ir kokie yra jūsų artimieji ir bičiuliai, nusipelnę tokio saldaus dėmesio 🙂

Kalėdų keksas – prieskoniais, romu ir džiovintais vaisiais praturtintas šventinis kepinys
Iškepę laikykite sandariai uždengtame inde, o prieš dovanodami pabarstykite cukraus pudra ir gražiai supakuokite
Kiekviena detalė dovanoje svarbi….
Keksas tinkamas valgyti 7-10 dienų jį iškepus

Kalėdų keksas

  • 250g įvairių džiovintų vaisių ir cukatų (tiks džiovinti ananasai, papajos, susmulkinti džiovinti obuoliai, abrikosai, slyvos ir kitka)
  • 150g geltonųjų razinų (sultanas)
  • 100g paskrudintų migdolų plokštelių
  • 250ml romo
  • 100ml Cointrau likerio
  • 225g sviesto, minkšto, kambario temperatūros
  • 115g rudojo cukraus
  • 115g baltojo cukraus
  • 4 kiaušiniai
  • 280g miltų
  • 3 šaukšteliai kepimo miltelių
  • ¾ šaukštelio druskos
  • 1 šaukštelis meduoliams skirto prieskonių mišinio
  • 1 šaukštelis cinamono

Trupiniams:

  • 115g miltų
  • 1 ir ½ šaukštelio kepimo miltelių
  • žiupsnis druskos
  • 60g baltojo cukraus
  • 1 šaukštelis cinamono
  • 60g šalto (kieto) sviesto, supjaustyto gabalėliais

Kekso gaminimą pradėkite iš vakaro.

Į didelį dubenį suberkite džiovintus vaisius ir cukatus, razinas ir migdolus. Užpilkite romu ir Cointreau (ar kokiu kitokiu apelsininiu likeriu), ir uždengę palikite išbrinkti. Geriausia, jei leisite brinkti per naktį (arba bent 6 valandas).

Kekso kepimo formos (22-24cm skersmens su nusegamais kraštais) dugną išklokite pergamentiniu popieriumi, formos šonus patepkite sviestu. Įkaitinkite orkaitę iki 180C.

Į virtuvinio kombaino indą sudėkite sviestą ir suberkite rudą bei baltą cukrų. Plakite kol cukrus ištirps, o sviestas taps labai purus. Muškite po vieną kiaušinį, nesustodami plakti, kaskart labai gerai viską suplakdami, prieš įmušant kitą kiaušinį.

Atskirame dubenyje sumaišykite visus birius ingredientus: miltus, kepimo miltelius, druską, prieskonius. Šį mišinį dalimis berkite ir plakite, kol visi ingredientai susimaišys. Pačioje pabaigoje sudėkite išbrinkusius vaisius kartu supildami visą alkoholį, kuriame jie brinko. Švelniai išmaišykite. Masę supilkite į paruoštą kepimo formą.

Kepkite keksą 60 minučių. Kol keksas kepa, pasigaminkite trupinių masę: suberkite visus ingredientus į dubenį ir pirštų galais sutrinkite, nesistengdami sumaišyti visko iki vientisumo, tegul lieka didesni ir mažesni trupiniai. Išimkite keksą iš orkaitės, visą viršų užbarstykite trupinių mase, ir kepkite dar 15-20 minučių, arba kol trupiniai bus pilnai iškepę. Atvėsinkite keksą, tik tada išimkite jį iš kepimo formos.

Prieš patiekdami keksą pabarstykite cukraus pudra. Iškeptą keksą galite laikyti sandariai uždengtame inde 7-10 dienų.

Vienas komentaras apie straipsnį "Kalėdų keksas"

  1. Donata:

    Kas ieškote mažų kepimo formų, jų yra Promo parduotuvėse, pirkau 10 cm, buvo ir 12 ir 16 cm. Bandysiu ir aš šiandien kepti 😀

  2. Nida:

    Kaip miela girdėti, Renata:) O dėl Cointreu – mano spintelėje šis likeris irgi išskirtinai tik konditerijai naudojamas… Kažkaip neišmokiau savo vyro kokteilių gaminti (šis likeris – būtinas gero kokteilių bariuko produktų sąraše:)), bet paskaninti desertus jis nepakeičiamas. Ir ilgai stovi, tad nieko jam nenutiks ir iki kitų, ir iki dar kitų Kalėdų 🙂

  3. Renata:

    Dėkoju už atsakymą. Keksas iškeptas – puikus! 🙂 Kiek kvapų! Man gavosi 2 teisingo storio 18 cm skersmens gražuoliai. Ačiū už netiesioginę, bet rekomendaciją Cointreau likerio. Nevartojam alkoholio, mažai juo duomiuosi, tas šis likeris visiškai netikėtas atradimas. Jau rikiuojasi juo aromatizuotų desertų, apelsinų džemų ir pan. idėjos 🙂

  4. Nida:

    Renata, tikrai nepergyvenkit dėl alkoholio, nes pabuvus kepiniui valandą (dar ilgiau) 180C temperatūroje, alkoholio tikrai neliks nei lašo, jis išgaruos per pirmas 10 kepimo minučių. Liks tik aromtatas (romo, apelsinų)

  5. Renata:

    Sveiki, Nida,
    Kadangi keksui vaisiai mirkomi alkoholyje ir po to kepami su keksu (o nelaistomas iškeptas keksas), ar galima tikėtis, kad kepant išgaruos visas alkoholis ir keksas tinkamas vaikams? 🙂 Dėkoju.

  6. Nida:

    Viktorija, geras klausimas! Reiktų kepti 60 min, tada užberti trupinius ir kepti kol jie apkeps (dar apie 15 min). Nebent keksas mažesnis, tuomet tas 60 min laikas turėtų būti patrumpintas pagal faktinį iškepimą.

  7. Rita:

    Ruošiuosi kepti šį gražuolį, tik klausimas: migdolų drožles dėti su trupiniais ar į patį keksą?

  8. Viktorija:

    Sveika, kepti keksa 60min ir tik tada berti trupiniu mase, ar iki pabaigos likus 15-20min?

  9. Rima:

    Kiek gražumo ir skanumo !!!
    Ačiū, Nidut, už tavo darštumą ir beribę fantaziją!!!❤

  10. Nida:

    Jūrate, keksą galite kepti ir įprasto dydžio formoje (man buvo tiesiog patogiau mažesnėse kepti). temperatūra tokia pati kokioje formoje bekepsite – 180C, kaip ir parašyta recepte. Tuo tarpu kepimo laikas tikrai skirsis – mažesni keksai iškeps greičiau. Bet negaliu pasakyti tikslaus kepimo laiko, nes nežinau nei jūsų formos diametro, nei būsimo pyrago aukščio, todėl kepkit ir tikrinkit mediniu pagaliuku ar jau iškepė.

  11. Jūratė:

    Laba diena, Nida 😊 ruošiuos kepti šį keksą, bet neturiu tokios mažos formos. Bandysiu į panetonui skirtą 😊 turiu klausimą – kokioj temperatūroje kepėte?? Ir jeigu kepti mažesnėse formose, kepimo laikas tas pats?? 😊

  12. Nida:

    Rita, labai gaila, bet aš nieko neišmanau apie mitybą, skirtą įvairių negalavimų kamuojamiems žmonėms, niekada neprireikė į tai gilintis ir domėtis. Tad tikrai nepatarsiu jums šiais klausimais… Kartais dėl įdomumo kokį beglitiminį receptą išbandau, bet tikrai nepatarsiu kuo ir kokiom proporcijom keisti miltus tokiame standartiniame kepinyje kaip šis…

  13. Rita:

    Laba diena Nida, ar būtų įmanoma tokį keksą paversti begliuteniu? Sergu celiakija, bet norisi ko nors šventiško ir skanaus.

  14. Nida:

    Inga, jis nėra labai sausas (kaip būna sausi „smėliniai” pyragai), bet keksas visvien turi tą keksišką konsistenciją. Tačiau čia labai nemažai alkoholyje išmirkytų džiovintų vaisių, kurie tikrai duoda keksui drėgnumo.

  15. Inga:

    Laba diena, Nida. Labai gera idėja-aš irgi mėgstu dovanoti tai kas suvalgoma:) Ar šis keksas nėra sausas? Labai bijau sausų keksų:)))

  16. Nida:

    Gražina, taip, mano formelės mažos, apie 10cm diametro… Esu jų prisipirkusi tai šen tai ten keliaudama (porą tikrai iš Paryžiaus, pamenu, parsivežiau)… Gal pamėginkite Vilniuje Sangaidoje paieškot, jie turi dažnai tokių neįprastų dydžių… O tos formelės man labai praverčia, kai kokia proga dviem žmonėm kokį torčiuką noriu padaryt, ir nesinori pilną didelę formą priruošti (ir vėliau dvi savaites valgyti), tad darau iš pusės porcijos į štai tokią mažą…

  17. Nida:

    Rita, atsakymas ir taip, ir ne:) Galite pakeisti juodąja arbata, bet kas gausis nežinau, nes keksas neturės labai išraiškingo romo skonio…

  18. Rita:

    labai skaniai atrodo keksas, deja šiuo metu nevartoju alkoholio, ar galima kažkuom pakeisti jį šiame kekse ? 😉

  19. Gražina:

    Sveiki miela Nida 🌺
    Būtinai kepsiu kekksa šventėms ir dovanoms. Ar tikrai naudojote 10 cm skersmens formas… Tokių nemačiau ar kažką ne taip supratau. Ačiū.

  20. Nida:

    Ačiū, Jūrate:) Konkrečiai šiam naudojau mažą, 10cm skersmens formą. Tiesiog dalinau pusiau kiekius ir kepiau mažesnius, nes dovanoms man labiau tinka mažesni dalykai 🙂

  21. Jurate:

    Sveiki, Nida,- keksas ir foto atrodo nuostabiai ir šventiškai 🙂 Kokio diametro kepimo formą naudojote?.. Ačiū

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *