Na, šeimininkės ir šeimininkai, ar jau atsigavote po didžiųjų metų švenčių? Ar pailsinot rankas, kurios pastarąsias dienas matė vien virtuvinius įrankius arba atsuktą vandens čiaupą su kalnais neplautų indų?:) Ar esate laimingi rezultatais, ar sotūs liko svečiai ir svarbiausia, ar dar daug liko likučių, kuriais reikia matintis ne vieną dieną po švenčių?:)
Štai taip atrodė mūsų kuklus Kūčių stalas su 16 patiekalų:
Jei spręsčiau pagal tai, ką žmonės prieš šventes skaitė mano blog’e, drąsiai daryčiau išvadą, kad Kalėdoms visi kepė po kalakutą!! Populiariausias skaitytas įrašas, pralenkęs visus iki šiol buvusius, buvo Kaip tobulai paruošti kalakutą🙂 Tad įdomu, ar viskas pavyko, ar nenusivylėte?
Galiu tik patvirtinti, kad mes, kaip ir kasmet, nenusižengėme tradicijoms: kepėme Kalėdinį kalakutą:) Šįkart paukštis buvo 8 kg., o kad būtų mažiau streso dėl tokiu dideliu kepiniu užkimštos orkaitės, į kurią daugiau nieko 4-5 valandas neišeina įdėti, kalakutą šiemet kepėme grilyje!! Pasiteisino metodas su kaupu!! Dujiniame grilyje temperatūrą galima palaikyti gana stabilią, vietos kalakutui užtenka sočiai, atidengus dangtį prie jo prieiti ir palaistyti būna labai lengva, namai artimiausiom dviem savaitėm nepersismelkia kepto kalakuto aromatais, o svarbiausia, visa orkaitė lieka laisva ir keptoms bulvytėms, ir saldžioms batatoms, ir dar visokiems kitokiems granyrams, kuriuos tik sugalvoju pateikti kartu su šventine paukštiena.
Kūčias šiemet šventėms keturiese, siaurame šeimos rate. Tuo tarpu tradiciškai, jau penktas Kalėdas, kurias švenčiame Šventoje Žemėje, į svečius pasikviečiame būrį bičiulių. Dažnam iš jų tai būna pirma pažintis „iš arti” su Katalikiška švente, ir ypač su lietuviška virtuve. Per šiuos metus jau „atkaliau ranką ir meniu”, ką kaip ir kada gaminti bei pateikti:) Kaip ir kasmet, svečiai būna sotūs ir laimingi. O aš ir vėl laukiu kitų Kalėdų, kai šią puotą kartosime iš naujo (tik šįkart jau greičiausiai Vilniuje:)).
Tikriausiai ne man vienai iššūkiu tampa dviejų skirtingų puotų paruošimas, kurioms pateikiami visiškai skirtingi patiekalai. Kūčių stalas mūsų namuose tradiciškai nuklojamas silkėmis, marinuotomis žuvimis, pasninko barščiais, raudona mišraine ir kūčiukais. Paprastai nei vieno iš šių patiekalų ant mūsų Kalėdinio stalo nebūna – Kalėdų vakarienei ruošiu visiškai kitokį meniu. Gal todėl darbo krūvis prieššventinėmis dienomis tampa pats didžiausias. Net mano gigantiškas šaldytuvas (Lietuvoje tokiais dideliais neprekiauja, tad greičiausiai reikės tokį parsigabenti iš čia) net braška, kaip jis prigrūdamas maisto produktais. Balkonas Izraelyje vėsiai laikyti maistą net ir gruodžio pabaigoje nelabai gelbsti, kai už lango +25C, tad tenka viską gerai suplanuoti, ir ypač turėti įvairiausių indelių, į kuriuos patogiai supakuojamas maistas arba pusgaminiai, kad viskas sutilptų į šaldytuvą.
Taigi, tiems, kam įdomu, mūsų Kalėdų meniu buvo štai toks:
Starteris:
Karšti geriami barščiai su mielinėmis žuvyčių formos bandelėmis, įdarytomis grybais ir raugintais kopūstais
Užkandis:
Lietiniai blyneliai su varške, pagardinta krapais ir česnakais, pateikiami su creme fraiche (arba grietine) ir raudonaisiais ikrais
Pagrindinis patiekalas:
Priedai:
Spanguolių padažas su šviežiais ananasais ir čili
Karštas morkų ir žaliųjų žirnellių garnyras
Keptos saldžiųjų bulvių (batatų) riekelės
Keptos bulvės
Garuose virti brokoliai
Desertai:
Namų gamybos vaniliniai ledai su šviežiomis braškėmis
Daugelis receptų buvo publikuota šiame blog’e, ir jie džiaugiasi populiarumu tarp skaitytojų. Kai kuriuos artimiausiu metu perspausdinsiu, nes padariau gražesnes nuotraukas:) O kai kurie palauks kitų metų:)
Mes tradiciškai po Kūčių balsuojam, kuris patiekalas patiko labiausiai. Pirmai vietai duodami 4 balai, antrai – 2, o trečiai – 1. Šiemet pirmą vietą užėmė….. silkė su saulėgrąžomis:) Nedaug atsiliko barščiai su ausytėmis, įdarytomis grybais, ir keptos žuvytės saldžiame marinate.
O kokios buvo jūsų Kūčios ir Kalėdos? Ką skanaus pagaminote? Gal ryžotės kokiam nors drąsiam kulinariniam eksperimentui? Parašykit, labai įdomu pasmalsauti, kas per šventes vyko jūsų virtuvėse:)
Oi Julija, užjaučiu:)) Taip vaizdžiai aprašei, kad jaučiuosi tarsi gerą juodojo humoro komediją pažiūrėjus:) Antis tokia jau yra – daugiau ten riebalų nei mėsos. Aš užtai visuomet pradžioj tuos riebalus nukepinu, nulydau ir išpilu. Tada jau kepu:) Bet kad ji kartais sausa gaunasi, o žaidimo su ta antim trim valandom minimum grantuota! Nenusimink, gal kitąkart pasiseks labiau:)
Antį gavom dovanų, todėl ir kepėm. Jos kojos išsikišo už indo kraštų bekepant, tai riebalai nutekėjo ir pradėjo degti, dėl ko sėdėjome visą vakarą atidarytais langais, nes baisiai pridūmijo 😀 Dar ranką nusideginau į skardą, visą virtuvę šveisti reikėjo, nes riebalų „prisišaudė”, o galų gale, bevalgant antį, vyro klausiau-„skanu?”, jis-„neitin, o tau?”, aš-„ne” 😀 Teisingai sakai, kad antim 2-3 žmones pamaitinsi, nes suvalgę po kojelę pasijautėm, lyg nebūtume valgę, tai dar pusė anties sukirtom 😀
Ačiū už šaldytuvo nuorodą! Mes žadam keisti gyvenamąją vietą, tai, tikiu, ten rasim tokį džiaugsmą 🙂
Oho kaip netikėta, Simona!!! Ar skaniai gavosi?:)
Mes šiemet kalėdoms gaminome triušieną.
Julija, o kodėl antis buvo pirmą ir paskutinį kartą??? Nepatiko? (aprat to, kad su viena antim tai pamaitinsi ne daugiau nei 2-3 žmones:))? Šaldytuvas tai mano išties TOBULAS. Čia, Izraelyje, dabar absoliučiai visi tik tokius turi (kai prieš 5 metus atvažiavom, tai nuo to laiko aš juo ir neatsidžiaugiu). Jo modelis yra čia: http://www.lg.com/us/refrigerators/lg-LFX31925ST-french-3-door-refrigerator. Kiek žvalgiausi, į LT dar tokių neveža…
Ačiū Lina ir Kristina! Su lašiša niekuomet pro šalį neprašausi. O žąsis – tai tikra šventinė lietuviška klasika. Gaila, kad buvo sausa. Aš, tiesą pasakius, dar per mažai žąsų iškepiau, kad tikrai žinočiau priežastis:) O štai Napoleoną visvien kada nors išmėginsiu:) Mano vyro mėgstamiausias… Oi, taip užsimaniau gabalėlio….
Mes tai šiemet kepėm žąsį. Bet gavosi labai kieta ir sausa. Gal sena buvo. Pagal jūsų receptą dariau silkes su morkom tai labai visiems skanu buvo. Labai ačiū! Ir laimingų jums naujųjų metų.
Mane labiausiai suintrigavo, kokį šaldytuvą turi, nes aš tokio didelio, kokio noriu, nerandu.
Mes pirmąkart kepėm antį (ir paskutinį 😀 ), kepiau šimtalapį, meduolių, kitokių smulkių kepinukų.
Mergaites, su Kaledomis, su artejanciais Naujaisiais metais!
Ant musu kaledinio stalo karaliavo si karta orkaiteje kepta lasisa,mazytes bulvytes, keptos taip pat orkaiteje, sviezios salotos. Uztat desertui issirinkome Napalaeono torta. Aisku,neapseita ir be burokeliu misraines, ir aguonu vyniotinio, ir kuciuku.
Nida,sveikinu visa jusu seima su Kaledomis ir Naujaisiais metais,tegul issipildo visos jusu svajones,bukite sveiki ir laimingi.Ant mano stalo karaliavo didziulis farsiruotas,keptas orkaiteje upetakis,kuris buvo dekoruotas tinklu is padazo.