Pasiruošimas Kalėdoms čia, Australijoje, prasideda labai labai iš anksto. Jei jūs burnojat Lietuvos parduotuves, kurios vos nurinkę Visų Šventųjų dienos prekes, erdves nukabina Kalėdų blizgučiais, tai turiu jums pasakyt, kad australiškas švenčių šurmulys prasideda dar anksčiau. Kai kurie apdairieji šventines dovanas pradeda pakuoti dar liepą, kai australai švenčia pačių sugalvotą „Christmas in Juy” šventę. Tada vyksta Kalėdų mugės, pilstomas karštas vynas ir užkandžiaujama lydyto sūrio sumuštiniais, skamba Jingle Bells, susispietę prie laužų, maži ir dideli kepa ant ilgo pagalio užmautus zefyrus (marshmellows)… Kai kas pasipuošia eglutes ir jų nenupuošia iki pat gruodžio – o kam pirmyn atgal nešioti iš rūsio dideles dėžes su švenčių dekoracijomis?…

Štai tada ir man kartu su Agne iš prieskonių parduotuvės „Burtai” gimė idėja pasiruošti Kalėdoms iš anksto taip, kad ir pačioms streso būtų mažiau, ir visiems savo sekėjams galėtumėm pasiūlyti skanių ir itin praktiškų Kalėdinių dovanų idėjų. Ne, šiemet neraginsiu jūsų užsidaryti virtuvėje ir gaminti valgomas dovanas, vynioti karameles nei pakuoti brandintus pyragus (tikiu, juos bičiuliams dovanojote ir pernai, ir užpernai…). Šiemet aš jums turiu dar geresnį pasiūlymą!!! 

Ne paslaptis, kad šeimininkaujant virtuvėje, užvis svarbiausia po ranka turėti reikalingus ingredientus ir tinkamus prieskonius. Mano pačios spintelės tiesiog lūžta nuo tų prieskonių gausos, aš nuo neatmenamų laikų iš visų kelionių parvažiuoju su iš tolo kvepiančiu lagaminu… Todėl tai, kad Vilniuje jau kuris laikas galima gauti šviežių ir kokybiškų prieskonių iš kokios tik norit kulinarinės destinacijos, man yra milžiniškas džiaugsmas! Tai leidžia be vargo mėgautis autentiškais skoniais ir prisiminti kelionėse patirtus gurmaniškus įspūdžius.

Taigi, sugalvojome su Agne dar vasarą štai tokį planą: imkim ir išleiskim Nidos Receptų prieskonių rinkinį pagal knygą „Australijos skoniai”, kad visi tie, kurie vis dar dvejoja, ar tikrai sugebės pasigaminti knygoje publikuojamus net 130 receptų, su pilnu pasitikėjimu galėtų imtis darbo! Aš atidžiai perverčiau visą knygą ir sudariau šešių prieskonių mišinių sąrašą, padariau ir ištestavau tų mišinių receptūras, o Agnė ėmėsi tuos mišinius pagaminti, supakuoti į gražias metalines prieskonių dėžutes, ir sudėti į parduotuvės lentynas! Tad jei namuose turite druskos ir pipirų, tai įsigiję štai šiuos šešis prieskonių mišinius galite drąsiai nerti į „Australijos skonius” (ir ne tik!) ir iki soties keliauti skoniais po viso pasaulio virtuves! Juk Australija – emigrantų kraštas, tad čia kunkuliuoja viso pasaulio puodai. Kodėl gi tuose puoduose gaminamu maistu nepasimėgauti ir jums? 

Kulinarinė knyga – pati geriausia ir geidžiamiausia dovana © J. Vaskel
Nesukite galvos dėl dovanos – aš tą padariau už jus 🙂 © J. Vaskel

Kalėdinė dovana – knyga su prieskonių dėžučių komplektu, žinoma, pradžiugins net išrankiausią gurmaną ir estetą, tik pažiūrėkite, kokio grožio dovanų pakuotę sukūrė Agnės komanda! O jei „Australijos skonius” kažkam dovanų jau nupirkote, prieskonius galite įsigyti atskirai ir patys paruošti savo dovanos versiją tiems, ką labiausiai mylite (arba tiems, kas viską turi, ir parinkti dovaną yra tikras galvos skausmas…). 

Kalėdinių dovanų ieškokite tiek mano e-parduotuvėje, tiek ir Skonio Burtuose. Maniškėje bus prekiaujama tik 4 ir 6 prieskinių rinkiniais, tačiau Burtuose galite nusipirkti prieskonių ir po vieną dėžutę!

Nidos Receptai prieskonių dėžutės
Dovanų komplektai sudaryti iš keturių arba šešių prieskonių dėžučių © J. Vaskel
Knyga Australijos skoniai ir prieskonių komplektas
Nuostabi dovana – knyga „Australijos skoniai” ir prieskonių komplektas © J. Vaskel

Chicken Salt prieskonių mišinys – universaliausias pasaulyje miksas, jį iš spintelės trauksite dažniausiai. 

Asian mix prieskonių mišinys – akimirksniu nutransportuos jus į saulėtą Aziją, jis tiks daugeliui Azijos regiono virtuvių valgių, ypač stir fry patiekalams

Red Curry prieskonių mišinys – labiausiai tiks Tailando kariams ir troškiniams su mėsa, žuvimi bei daržovėmis.

Salt & Pepper prieskonių mišinys – bene populiariausias Kinijos virtuvės pagardas. Nustebsite, koks jis aromatingas ir universalus. Pritaikysite jūros gėrybių, daržovių valgiams.

Five Spice – Kinų virtuvės pasididžiavimas, kuriame dera aitrūs, saldūs, šildantys ir vėsinantys prieskoniai. Tik pagalvokite apie Pekino antį ar kinišką BBQ kiaulieną…  

Mild Curry – klasikinis kario prieskonis, arba Indija jūsų lėkštėje! Aromatingas mišinys, kuriame harmoningai skamba kalendrų, kuminų, pankolių, cinamono, kardamonų ir kitų prieskonių natos.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *