Pagal savo blogo skaitomumo statistiką darau išvadą, kad pagaliau karantinas davė visiems pakankamai laiko atrasti nuosavas virtuves!:) Tokie skaičiai būdavo tik prieš Kalėdas, na dar prieš Velykas, o dabar – kasdien tarsi pasiruošimas joms:) Kad tik išliktų ši mada gaminti namuose dažniau, kad tik laiko surastumėm kai jau viskas susitvarkys, į vietas susidėlios, kad ir toliau gamintumėm tai ką mėgsta šeima, tai kas skanu (ir sveika, pageidautina:)).
Mano pačios šaldytuvas plyšta per siūles… Tarsi ruoščiausi draugų vakarėliui…:) Nes kai jau išsiveržiau iš saviizoliacijos, tai pirmu vizitu išsiruošiau į parduotuves… Apsišarvavau respiratoriumi, guminėmis pirštinėmis, ir iškeliavau tarsi į karo zoną, į prekybos centrą…. Nebuvau visą mėnesį čia buvusi, mat dvi savaites keliavau, o po tų dviejų savaičių dar dvi sėdėjau pilnoje saviizoliacijoje. Galvojau, kad rasiu pustuštes lentynas, net bijojau šiek tiek tokį vaizdą išvysti, bet ką jūs – visko sočiai, net tokių egzotiškų dalykų kaip japoniški baklažanai ar ispaniški Pementos de Padrón pilna pridėta! Tad griebiau ir tų ir tų, ir dar visko visko, vos partempiau sunkų maišą. Viskas tik dėl to, kad daugiau šią savaitę (o gal ir kitą?) į parduotuves eiti nereiktų.
Gal tie japoniški baklažanai, o gal neseniai bičiulės Yuko patalpinta FB nuotrauka su vištienos ir žaliųjų paprikų patiekalu įkvėpė mane paimprovizuoti šiandien japoniška tema ir savo virtuvėje. Dar iki karantino, vasarį, Good Food Studijoje surengėm kelias pamokas japoniško maisto tema. Susirinko tiek norinčių, kad teko pirmą pamoką kartoti, o antra, kuri buvo suplanuota kovo-balandžio mėnesiais, taip pat pilnai užbukinta buvo… Tad atrodo, jog japoniškas maistas žmones ir žavi, ir domina, o tai yra labai miela. Iš principo, japoniškus patiekalus galima namuose pasigaminti gana nesudėtingai, jei tik po ranka turėsite vieną kitą specifinį ingredientą (mirin, sojos padažo, sakės, miso pastos), o taip pat imbiero šaknies, ryžių acto, cukraus – ir praktiškai jūs galite pasidaryti daugelį japoniškų valgių be jokio vargo! Aš net neabejoju, kad visos tos, kurios dalyvavo pirmoje mano pamokoje, įsitikino, kad japoniški patiekalai pagaminami tikrai daug lengviau ir paprasčiau nei galvojo iki tol:)
Viena taisyklė, kuri paprastai dominuoja gaminant japoniškus patiekalus, yra ši: padažui paprastai sumaišoma lygiomis dalimis sojų padažas, mirin ir sakė. Pavyzdžiui, po šaukštą kiekvieno iš šių ingredientų. Vėliau galima varijuoti – padažą praskiesti sultiniu (jei patiekalo reikia švelnesnio), pagardinti imbierais ar/ir česnakais, jei norisi kokio nors skonių „spyrio”… Mėsa, kurią naudojate, dažniausiai supjaustoma labai mažais gabalėliais, tad jai iškepti pakanka vos kelių minučių. Man labiausiai patinka gaminti iš vištienos ir kalakutienos, tad patiekalą paruošiu per maximum 10 minučių. Ryžiai pas mus verda ryžių virimo aparate, tad jais rūpintis nereikia, jie visada šilti laukia, kada būsim pasiruošę vakarienei. Štai ir visos gudrybės, apie kurias reikia žinoti, jei norite pradėti „džiazuoti” japoniškai:)
Šios dienos patiekalą aš kažkaip sukonstravau iš akies, bet pamėginsiu daugmaž aprašyti proporcijas ir kiekius, kuriuos jūs jau savo ruožtu pasikoreguokite (jei norisi daugiau sūrumo – įpilkite dar kelis lašus sojų padažo, jei saldumo – įberkite cukraus, jei padažas pernelyg agresyvus, praskieskite jį keliais šaukštais vandens (jei norisi tirštesnio padažo – tą vandenį prieš įmaišant į padažą, sumaišykite su puse šaukštelio krakmolo), jei dar kažko trūksta, įlašinkite kelis lašus ryžių acto ar citrinos sulčių). Ir nebijokite eksperimentuoti, jums tikrai pavyks.
Kalakutiena su žaliosiomis paprikomis japoniškai
2 asm
- 1 žalioji paprika
- 200-250g kalakutienos blauzdelių mėsos (arba vištienos)
- ½ šaukšto aliejaus (bekvapio – pvz. rapsų)
- ½ šaukšto sezamų aliejaus
- 2 šaukštai sakės
- 1 šaukštas sojų padažo
- 1 šaukštas mirino (jei neturite mirino, bet turite sakės, pilkite šaukštą sakės plius šaukštelį rudojo cukraus)
- 2 skiltelės česnako, labai smulkiai susmulkintos
- ½ cm ilgio imbiero šaknies gabalėlis, susmulkintas arba sutarkuotas
- Čili pipirų dribsnių (pasirinktinai)
- Riešutų (jei turit – paskrudintų anakardžių arba paskrudintų žemės riešutų) – pasirinktinai
- Žalumynų patiekti (kalendrų, svogūno laiškų)
- Virtų ryžių (ryžius japoniškiems patiekalams verdam be druskos!)
Paprikas išvalykite ir supjaustykite nedideliais gabalėliais. Mėsą taip pat supjaustykite mažais gabalėliais.
Įkaitinkite keptuvėje pusę šaukšto augalinio aliejaus. Suberkite paprikas ir jas pakepinkite iš abiejų pusių, kol truputį apskrus, taps skaisčiai žalios. Suberkite jas į dubenėlį ir atidėkite į šalį. Į keptuvę įpilkite pusę šaukkšto sezamų aliejaus ir sudėkite kalakutieną. Kepinkite iš visų pusių, pamaišydami, kol mėsa gražiai apskrus. Supilkite į keptuvę sakę, pagramdykite dugną, kad viskas, kas prikepė, atitirptų, supilkite soją ir miriną, užvirinkite, sudėkite atgal į keptuvę apkepintas paprikas, ir apie minutę pakaitinkite (galite keptuvę trumpam uždengti). Tada suberkit imbierą ir česnakus, įberkite čili pipirų ir dar pakepinkite maišydami, kad padažas nugaruotų, šiek tiek sutirštėtų. Pabarstykite riešutais, žalumynais ir patiekite su ryžiais. Aš patiekiau su japoniškais baklažanais.