Aš visuomet galvojau, kad lapai rudenį gelsti ima todėl, kad trumpėja dienos, kad šąla orai, kad naktį temperatūra nukrinta iki NEvasariškų žemumų, kad ateina pirmosios šalnos…. Bet pasirodo, gamta yra kur kas protingesnė, nei šie akivaizdūs jos reiškiniai. Einu kasryt pasivaikščioti čia, Australijoje, vis tuo pačiu maršrutu ir stebiuosi, kaip pamažėle gelsta lapai, nors oro temperatūra dienomis vis dar laikosi aukštesnė, nei +30C… Gamta žino pati – ateina ruduo.
Man ruduo Australijoje reiškia dar daugiau laiko, kurį praleisiu virtuvėje 🙂 Jei vasarą pakanka užkąsti šviežių daržovių ar greitai ant grilio grotelių paspirginti šviežios žuvies, tai vėsesniu metų laiku kūnas prašyte prašo sriubų ir troškinių, ir visko, kas aromatinga, karšta ir jauku.
Aš linkusi įsiklausyti į tai, ko manęs prašo mano kūnas:) Užtai ėmiau ir pasigaminau tiršto kario. Pradžioje galvojau, jog gaminsiu vegetarišką versiją, vien su kalafiorais, tačiau įsibėgėjusi prisiminiau, jog savo eilės niekaip nesulaukia pundelis šviežių krevečių, kurias praeitą savaitgalį nusipirkau žuvų turguje. Gerai, kad krevetes laikau šaldytuvo nulinėje zonoje, kartais ten jos praleidžia visą savaitę, kol kažką iš jų pagaminu 🙂 O šiaip šį karį galite ruošti iš visokių daržovių, visai nebūtinai kalafiorų (mano mėgstamiausios daržovės, kurios aš beveik visada turiu šaldytuve, nes niekada nepraleidžiu progos nusipirkti galvą ūkininkų turguje): kariui tiks konservuoti avinžirniai arba baltosios pupelės (puikiausias baltymų šaltinis!!), saldžios ar įprastos bulvės, jei norisi ne-vegetariškos versijos, naudokit gabalėliais supjaustytą vištieną, jūros gėrybes (gali būti šaldytos) arba žuvį. Kitaip tariant, kario padažas yra universalus, toliau – tai, ką mėgstate arba turite.
Ir dar. Te neišgąsdina jūsų ilgas ingredientų sąrašas, greičiausiai visus juos turite savo spintelėje:) Pietryčių Azijos regiono valgių tiesiog neįmanoma pagaminti be visos saujos prieskonių. Būtent todėl jie tokie gardūs ir geidžiami. Ypač kai pabjūra orai 🙂




Kalafiorų ir krevečių karis
- Užtruks: 60 min
- Kiekis: 4 porc 1x
- Dieta: Vegetariškas
Aprašymas
Šildantis, aromatingas karis su kalafiorais ir krevetėmis. Kalafiorus galite drąsiai keisti kitomis daržovėmis, nedėdami krevečių pasigaminsite vegetarišką kario versiją.
Ingredientai
- 2 šaukštai kokosų aliejaus
- 2 šaukšteliai garstyčių sėklų
- 2 svogūnai, supjaustyti plonomis juostelėmis
- 400ml kokosų pieno (konservuoto)
- 2 šaukštai žuvies padažo
- 1 šaukštas migdolų sviesto (nebūtina, jei neturite)
- 4 kafir laimo lapai (geriausia – švieži, tiks džiovinti, jei neturite – nedėkite išvis)
- 500g kalafioro, supjaustyto kąsnio dydžio gabalėliais
- 10–12 krevečių
- 150g graikiško jogurto
- Laimų sulčių ir nutarkuotos žievelės
Prieskonių mišiniui
- 2 šaukšteliai kalendrų sėklų
- 2 gvazdikėliai
- 4 kardamonų sėklos (kietas pumpurų luobeles išmeskit, naudokit tik sėklas)
- 6 juodųjų pipirų grūdeliai
- 2 šaukšteliai ciberžolių
- 2 šaukšteliai saldžiosios paprikos
- ½ šaukštelio cinamono
- 25g imbiero šaknies, susmulkintos
- 25g česnakų, susmulkintų (apie 6 skiltelės)
Instrukcijos
Troškintuve įkaitinkite kokosų aliejų ir suberkite garstyčių sėklas. Kai jos ims spragsėti, sudėkite supjaustytus svogūnus, įberkite žiupsnelį druskos ir kartkartėmis pamaišydami kepinkite juos ant vidutinės kaitros, kol svogūnai suminkštės, pradės lengvai skrusti (užtruksite apie 15 min.)
Kol svogūnai kepa, užkaiskite nedidelę keptuvę (sausą) ir suberkite kalendrų sėklas, gvazdikėlius, kardamonus ir juoduosius pipirus. Pakaitinkite, kol prieskoniai pradės skleisti aromatą, tada suberkite į mažą elektrinio smulkintuvo indą (arba prieskonių grūstuvę) ir sutrinkite. Į tą patį smulkintuvo indą sudėkite maltus prieskonius (ciberžoles, paprikas, cinamonus), sudėkite susmulkintus imbierus ir česnakus, ir dar apie minutę pasmulkinkite, kol gausite vientisą prieskonių pastą.
Kai svogūnai karamelizuosis, sudėkite į troškintuvą pasiruoštą prieskonių pastą ir kepinkite kelias minutes, kol prieskoniai pradės lengvai kibti prie puodo dugno. Supilikite į troškintuvą kokosų pieną, žuvies padažą ir įdėkite migdolų sviestą. Išmaišykite ir troškinkite vis pamaišydami ant nedidelės ugnies apie 10 minučių.
Sudėkite į puodą kalafiorus, išmaišykite, uždenkite puodą ir toliau troškinkite ant nedidelės ugnies apie 10-15 minučių, arba kol kalafiorai suminkštės, tačiau išliks al dente. Sudėkite krevetes ir dar patroškinkite apie 5 minutes, arba kol krevetės pakeis spalvą ir bus pilnai išvirę.
Pabaigoje įmaišykite jogurtą, paragaukite ar netrūksta druskos, įspauskite laimų sulčių ir įberkite nutarkuotos laimo žievelės.
Patiekite su virtais basmati ryžiais.
- Paruošimo laikas: 10 min
- Gaminimo laikas: 50 min
- Kategorija: Pagrindinis
- Metodas: Troškinta
- Virtuvė: Indijos