Aprašymas
Turtingas skoniais ir konsistencija troškinys pagal Ottolenghi
Ingredientai
- 400 g krevečių ((žalių, su kiautais ir galvomis), apie 12 vnt didelių)
- 125 ml Alyvuogių aliejaus
- 6 česnako skitelės ((reikės 5+1))
- 1 pankolis ((mažas), smulkiai supjaustytas)
- 300 g vyšninių pomidorų
- 2 citrinos ((iš jų viena – patiekti))
- 5 peletrūnų (šakelės)
- 1,5 šaukšto pomidorų pastos
- 150 ml Pernod likerio ((arba kitokio panašaus anyžinio likerio))
- 300 ml sultinio ((vištienos arba daržovių))
- 2 šaukšteliai pankolių sėklų
- ¼ šaukštelio Čili dribsnių
- 200 g perlinio kuskuso
- 250 g moliuskų ((rinkitės mažesnius, jei turit galimybę, apie 12 vnt), su kiautais)
Instrukcijos
- Nusukite krevečių galvas ir nulupkite kiautus, palikdami tik krevečių uodegėles, tik nieko neišmeskite – atidėkite viską į šalį. Pašalinkite krevečių išilginę gyslą, nuplaukite, nusausinkite ir sudėkite į nedidelį dubenėlį. Ten pat įpilkite 1 šaukštą aliejaus, suberkite sutarkuotą 1 česnako skiltelę ir ¼ šaukštelio druskos bei daug šviežiai grūstų pipirų. Išmaišykite ir palikite pasimarinuoti apie 30 minučių (kol toliau gaminsite šį patiekalą).
- Įkaitinkite didelę gilią keptuvę (kuriai turite dangtį). Įpilkite 1 šaukštą aliejaus ir suberkite susmulkintus pankolius kartu su žiupsniu druskos. Kepinkite kartkartėmis pamaišydami, apie 5 minutes, kol pankoliai karamelizuosis. sudėkite apkepintus pankolius į lėkštę ir atidėkite į šalį.
- Keptuvę nusausinkite popierinio rankšluosčio skiautele ir grąžinkite ant didesnės kaitros. Sudėkite vyšninius pomidorus ir kepinkite sausoje keptuvėje apie 3-5 minutes, vis pavartydami keptuvę, kad apskrustų vis kita pomidorų pusė. Kepkite kol kai kur pomidorai gerai apskrus (net truputį pajuoduos). Išimkite apkepintus pomidorus iš keptuvės ir atidėkite į šalį. Palaukite, kol keptuvė truputį atvės – per tą laiką stambiai supjaustykite likusias 5 česnako skilteles ir plonai nuskuskite citrinos žievelę.
- Vėl uždėkite tą pačią keptuvę ant vidutinės kaitros, įpilkite 2 šaukštus aliejaus, sudėkite citrinos žievelę ir pasmulkintus česnakus bei nuskabytus peletrūnų lapelius. Lėtai kepinkite vis pamaišydami, stebėdami, kad nesuskrustų česnakai. Kai peletrūno lapeliai bus skaisčiai žali ir traškūs, pusę jų atidėkite į šalį (bus dekoracijai patiekiant).
- Padidinkite šiek tiek kaitrą ir į keptuvę sudėkite krevečių kiautus ir galvas. Kepinkite nuolat maišydami apie 5-7 minutes, kol kiautai pakeis spalvą ir taps labai traškūs (tačiau stebėkite, kad nesuskrudintumėte česnakų). Sudėkite pomidorų pastą ir įberkite ½ šaukštelio druskos. Dar pakepinkite maišydami apie 2 minutes.
- Supilkite į keptuvę Pernod likerį (atsargiai, nes gali plykstelt liepsna), pavirinkite pagramdydami keptuvės dugną apie 1 minutę, kol alkoholis išgaruos. Tada supilkite sultinį ir 600ml vandens. Padidinkite kaitrą, palaukit, kol skystis užvirs, tada virinkite apie 12 minučių ant vidutinės ugnies, kartkartėmis pamaišant.
- Kol sultinys verda, atskiroje mažoje keptuvėje įkaitinkite 2 šaukštus aliejaus ir suberkite pankolių sėklas. Pakepinkite kol sėklos pradės spragsėti. Atidėkite į šalį – bus patiekimui.
- Perkoškite sultinį per sietelį, krevečių kiautus išmeskite. Sultinį supilkite atgal į keptuvę. Išspauskite 1 šaukštą citrinos sulčių ir supilkite į sultinį, ten pat suberkite čili dribsnius. Į keptuvę taip pat sudėkite apkepintus pankolius ir ¾ apkepintų pomidorų, įberkite daug šviežiai grūstų pipirų. Virinkite ant vidutinės ugnies apie 5 minutes, kol pomidorai pradės irti.
- Suberkite į sultinį perlinį kuskusą, palaukite, kol skystis užvirs, tada keptuvę uždenkite ir virkite apie 5 minutes ant mažesnės nei vidutinė kaitros. Sudėkite į keptuvę moliuskus ir virinkite toliau uždengę apie 4-5 minutes, arba kol visi moliuskai atsivers. Galiausia ant viršaus sudėkite likusius atidėtus pomidorus ir nukelkite keptuvę nuo ugnies, laikykite uždengę.
- Per tą laiką, kol moliuskai verda, gerai įkaitinkite keptuvę nepridegančiu dugnu ir sudėkite krevetes (jei keptuvė nedidelė, gali prireikti kepti dviem porcijom – svarbu neperkraukite keptuvės krevetėmis). Kepinkite krevetes 1,5 minutės kiekvieną pusę, arba kol iškeps, bet liks sultingos.
- Sudėkite krevetes ant troškinio viršaus, pašlakstykite česnakiniu aliejumi (kuriame marinavosi krevetės), taip pat aliejuje pakepintomis pankolių sėklomis su visu aliejumi, pabarstykite atidėtais apkepintais peletrūnų lapeliais ir patiekite su citrinų ketvirčiais.
Pastabos
Recepto šaltinis – Y. Ottolenghi
- Kategorija: Pagrindinis
- Metodas: Kepta
- Virtuvė: Artimųjų Rytų, Graikijos, Italian