Negaliu pasigirti dažnu tortų kepimu… Ir nors man labai patinka konditerija, saldumynams poreikis mūsų šeimoje nėra didelis. Todėl labai džiaugiuosi, kai atsiranda kokia nors proga, ir galiu imtis ilgo ir labai kvapnaus proceso virtuvėje:)

Šįkart iškeptas šokolado tortas su baltojo šokolado musu iškeliavo į ambasados ofsą ir buvo įteiktas Gediminui gimtadienio proga. Tiesiog yra labai daug dalykų, už kuriuos norėjau jam padėkot. Tad ši saldi smulkmena buvo tos padėkos ženklas.

juodojo sokolado tortas

Beje, šis tortas – be gliutenų: jo pagrindui naudojau baltymus, juodąjį šokoladą ir maltus migdolus. Baltojo šokolado musas turi mažiausiai parą stingti ant torto paviršiaus, kol bus tinkamas pjaustyti. Jei taip atsitiko, kad musas nepakankamai sukietėjo, nepergyvenkite – įkiškite tortą į šaldiklį ir palaikykite kurį laiką, kad gautųsi a la semifredo:)

sokoladinis tortas

Nuotraukos – ribotos kokybės, nes ofise rasti tinkamą vietą ir šviesą fotografijoms buvo nelengva:)

sokolado tortas su baltojo sokolado musu

Juodojo šokolado tortas su baltojo šokolado musu 

Pagrindui:
• 6 kiaušinių baltymai
• 150 g cukraus pudros
• 180 g sumaltų migdolų (arba lazdyno riešutų)
• 40 g kakavos
• 100 g karčiojo šokolado, sutrupinto (peiliu arba blenderiu)

Musui:
• 6 kiašinių tryniai
• 700 ml labai gerai atšaldytos riebios grietinėlės  36%
• 100 g sviesto
• 300 g baltojo šokolado
• 4 šaukštai cukraus pudros

Viršutiniam sluoksniui:
• 100 g baltojo šokolado
• 200 g grietinės (minimum 12%)
• kakava pabarstymui

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Torto formos su atsegamais kraštais (24 cm) išklokite kepimo popierimi (visą popieriaus lakštą uždėkite ant formos pagrindo, ir tik tada užsekite šonus – tegul lieka kvadratiniai kyšantys kraštai šonuose: taip bus lengviau tortą išimti iš formos). Kepimo formos šonus patepkite sviestu.
Kiaušinių baltymus plakite, kol gausis standžios putos: išpradžių pradėkite plakti mažais apsisukimais, kai baltymai suputos pradėkite dalimis berti cukraus pudrą, ir kaskart pkalite, kol ji visiškai ištirps – po 2-3 minutes po kiekvieno pudros įdėjimo. atsiminkite, kad baltymų neįmanoma perplakti, tad plakite ilgai, kol tikrai masė bus standi.
Labai atsargiai baltymus sumaišykite su maltais migdolais ir smulkintu šokoladu ir kakava. Geriausia tą daryti mentele arba ypač mažais mikserio apsisukimais.
Supilkite masę į paruoštą formą, išlyginkite viršų ir kepkite 17 minučių (arba kol įsmeigę medinį pagaliuką ištrauksite jį sausą). Išimkite iš orkaitės ir pilnai atvėsinkite formoje, kurioje kepė.
Metalinį dubenėlį įtaisykite virš puodo su verdančiu vandeniu (to vandens turi būti labai nedaug, jokiais būdais vanduo neturi liesti dubenėlio paviršiaus!! Jei matote, kad vanduo verda pernelyg intensyviai, verčiau nuimkite nuo ugnies, nes kitaip plakami tryniai gali nuo karščio sukepti). Tame dubenėlyje pradėkite šluotele plakti 6 trynius. Įpilkite į trynių masę 200ml grietinėlės ir plaikte nuolat, kol masė ims tirštėti ir ji bus šilta (tik ne per karšta!!!).
Į šiltą masę sudėti gabaliukais supjaustysą sviestą ir gabaliukais sulaužytą baltą šokoladą. Visąlaik maišykite, kol sviestas ir šokoladas visiškai ištirps, gerai susimaišys. Padėkite vėsiai, kad atvėstų (bet ne iki galo atšaltų).
Likusią labai gerai atšaldytą grietinėlę (500 ml) išplakite iki labai standžių putų: pradėkite plakti mažais apsisukimais, tada greitį didinkite, o pabaigoje suberkite cukraus pudrą.
Labai gerai išplaktą grietinėlę sumaišykite atsargiai su kiaušinių trynių ir balto šokolado mase. Maišykite atsargiai, kad nesumažintumėte plaktos grietinėlės apimties. Geriausia kelis šaukštus grietinėlės įmaišykite į trynių masę, tada kelis šaukštus šios masės sumaišykite su grietinėle, o tada supilkite viską kartu ir atsargiai mentele sumaišykite.
Muso masę supilkite ant atvėsinto šokoladinio pagrindo ir laikykite šaldytuve mažiausiai pernakt.
Kol musas stingsta, pagaminkite viršytinį sluoksnį: ant karšto vandens garų ištirpinkite baltąjį šokiladą, jį išmaišykite su grietine. Gautą masę ištepkite tolygiai ant viso tporto paviršiaus ir palikite toliau stingti.
Prieš pateikiant aštriu peiliu atskirkite torto kraštus nuo formos, nuimkite  formos kraštus. Perkelkite tortą ant padėklo, apkirpkite išsikišusį pergamentą ir gausiai viršų per sietelį pabarstykite kakava.

juodo ir balto sokolado tortasRecepto šaltinis – Kwestia smaku.

 

  1. Nida:

    Milda, jei tik prieš pora dienų gaminsit, tai tikrai nėra reikalo šaldyti, jis išbus šaldytuve be problemų tas porą dienų. Kita vertus, šaldyti aš tokio viso torto nesu bandžiusi, bet žinau, kad rimtose kepyklose visi iki vieno tortai yra šaldomi ir atšildomi tik prieš parduodant (tiesa, kepyklose yra profesionalūs shock freezer’iai, kur šaldymas įvyksta akimirksniu). Nežinau ką ir patart, kai pati nesu mėginusi šaldyti viso torto… Man labiau patiktų mintis iš anksto išsikepti pagrindą (tą tai tikrai galite užšaldyti, nors ir šiandien galit išsikepti), o likus dienai pasidaryt musą ir pabaigt visą tortą. Tada tai tikrai 100 proc dėl rezultato garantuoju 🙂

  2. Milda:

    Nida, ketinu šį tortą gaminti Kalėdoms. O jei jį pagaminčiau pora dienų prieš ir be gailesčio užšakdyčiau šaldiklyje ir išimčiau tik Kalėdų rytą? Būtų pjaustomas?

  3. Nida:

    Son – ta rizika teoriškai visuomet egzistiuoja. Todėl tokių desertų (kurių sudėtyje yra žalių kiaušinių) paprastai nerekomenduojama valgyti nėščiosioms ir mažiems vaikams. Manau pravartu laikytis visų priemonių, bent minimaliai sumažinančių salmonelės riziką, pvz., nuplaunant žalius kiaušinius verdančiu vandeniu prieš naudojimą.

  4. Nida:

    Ne, nenusivyliau! Žinoma, peilius reikia galąsti, stebuklų nebūna. Bet kažkaip pasigalanda puikiai, o dar po kurio laiko reikės gal ir profams nunešti. Kiek pameni, aš pirkau prancūziškus Sabatier, vienintelis kuris man mažiau „limpa” – tai dantytas mažiukas peilis. Man jo geležtė gal per stora, arba dantukai per maži. O jau pats mažiausias, paring knife,- tai išvis iš rankų nepaleidžiamas. Kaip ir didysis šefo, beje. Žodžiu, jokių nusiskundimų!:)

  5. odeta:

    Visiškai ne į temą:) Prisiminiau kaip Tu rinkaisi ir pirkai peilius. AR nenusivylei pirkiniu? KAip jie dabar po naudojimo, galandinimo ir t.t.?

  6. Nida:

    Gintare, kai paragavau šio torto, neturėjau abejonių, kad jis bus populiarus blog’o skaitytojų tarpe, o taip pat ir mano pačios būsimuose meniu:)

  7. Gintarė:

    Pasakiškai atrodo! Artimiausiam gimtadieniui būtinai gaminsiu!

  8. Nida:

    Lina, neįmanoma saldaus nenorėti:) Kavos tik pasidarai, ir jau pačios rankos į spinteles lenda, ko nors skanaus ieškodamos:)

  9. Nida:

    Indre, nors šis tortas toks labai labai šokoladinis, bet jau jo tekstūra – lengva kaip pūkas. Biskvite – vien baltymai su šokoladu ir migdolais, tai jis toks a la macarons konsistencijos, o musas – irgi purus ir lengvas. Retai tortus kepu, bet šitas – pasisekęs projektas, ypač kai kompanija mėgsta šokoladą:)

  10. Indrė:

    Niam kaip gardu. Vis žadu sau kremiškesnius, lengvesnius tortus kept, bet dažniausiai lieku prie dviejų biskvitų ir paprastos jogurto kremo…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *