Ši savaitė skirta susidėlioti paskutiniams akcentams ir galutinai pasiruošti šventėms. Gerai sukrenta šiemet kalendoriaus dienos – laiko pasiruošimui bus sočiai, ne taip kaip keletą praeitų metų, kai taip ir nesupratau, kada čia tos šventės atėjo… Ir praėjo, beje:) 

Bent jau aš šventinį meniu pradedu planuoti nuo pagrindinio patiekalo. Kai jau žinau, kas bus stalo centre, imu dėlioti prie jo tinkančius priedus, pagardus, salotas ir padažus… Tada nusprendžiu kiek ir kokių reikės šaltų užkandžių, ir kaip jie padės paruošti skonio receptorius šventės apogėjui. Ir man, ir, žinau, kitoms šeimininkėms, neretai tenka galvą pasukti planuojant pagrindinį patiekalą „palydinčius” priedus, kitaip dar vadinamus side dish. Paprasčiausios orkaitėje keptos bulvės kiek pabodę, norisi kažko nekasdieniško. Todėl plonai pjaustytų bulvių spiralė gali būti visai gražus jūsų stalo potėpis. 

Ar kepsite antį arbba žąsį, ar kalakutą, ar avienos kumpį o gal kiaulienos mentę, nepamirškite, kad prie visų šių mėsiškų patiekalų labai tinka orkaitėje keptos morkos, pastrnokai ir petražolių šaknys. Kai noriu visai paprasto šakninių daržovių garnyro, tiesiog gerai apšlakstau daržoves alyvuogių aliejumi ir skrudinu orkaitėje, kol gražiai karamelizuojasi. Je norite šventiškesnio patiekimo – išbandykite keptus pastarnokus su klevų sirupu ir jūros druska

Tačiau jei šiemet esate pasiruošę išbandyti ką nors dar nebandyto, imkitės kepti Jorkšyro pudingus! Tai tradicinis britų kepinys, patiekiamas sekmadienio pietums, su orkaitėje keptu mėsos kepsniu (višta, kalakutu, veršiena, aviena…). Jorkšyro pudngai – tai minkštutės purios „pagalvės”, kurios būna labai gražiai išsipūtę kol karštos, ir paskui pamažu gražiai smenga, tačiau visiškai nepraranda savo sultingumo ir purumo. Jorkšyro pudingų tešla labai primena blynelių tešlą – jos pagrindiniai ingredientai yra kiaušiniai, miltai ir pienas! O yra tik viena vienintelė taisyklė, kurios būtina laikytis juos gaminant: riebalus (aliejų arba sviestą) reikia taip gerai įkaitinkti kepimo formelėse, kad jis net rūktų! Antraip, jei supilsite tešlą į nepakankamai karštus riebalus, rizikuojate patirti fiasko… 

Jorkšyro pudingai gali būti be jokių priedų, tiesiog gardūs minkšti „paplotėliai”, tačiau išmėginkite šiuos – su pastarnokų ir saldžių bulvių kepurėlėmis! Negana to, kad jie taps stalo puošmena, tokie pudingai tikrai nudžiugins jūsų vegetarus svečius, kuriems mėsos kalnas stalo viduryje nebūtinai kels džiugias emocijas:) 

Su tokiu garnyru tikrai nustebinsite savo svečius
Jorkšyro pudingai – tai minkštos pagalvėlės su traškia daržovių viršūnėle

Jorkšyro pudingai su pastarnokais ir saldžiomis bulvėmis

12 pudingų

  • 1 stiklinė (150g) miltų (naudojau speltų)
  • 4 kiaušiniai
  • 2 šaukšteliai jūros druskos (naudojau Maldon druskos dribsnius)
  • 1 šaukštelis grūstų juodųjų pipirų
  • 1 ir 1/3 stiklinės (330ml) pieno
  • 2 šaukšteliai čiobrelių lapelių (tiks ir džiovinti)
  • 1/2 stiklinės (60g) pastarnoko drožlių (skutant daržovių skutikliu)* 
  • 1 stiklinė (120g) saldžių bulvių drožlių (skutant daržovių skutikliu)*
  • 1/3 stiklinės (80ml) ghee (tirpinto sviesto), išlydyto

Įkaitinkite orkaitę iki 220C. Sudėkite miltus, kiaušinius, druską, pipirus, pieną ir čiobrelius į virtuvinio kombaino indą ir užmaišykite vientisą skystą purią tešlą. Leiskite tešlai pastovėti apie  20 min. 

Pastarnokų ir bulvių drožles sudėkite į dubenėlį ir sumaišykite. Atidėkite į šoną. 

Ghee padalinkite lygiomis dalimis į 12 keksiukų formos (125ml talpos) ertmių. Įdėkite šią formelę su sviestu į orkaitę ir kaitinkite apie 12-15 min., arba kol sviestas ims rūkti. Išimkite formelę iš orkaitės ir labai greitai išpilstykite tešlą į kiekvieną įkaitusią ertmę (maždaug po 1/4 stiklinės tešlos). Ant viršaus uždėkite po žiupsnį pastarnokų ir saldžių bulvių drožlių. Pašaukite kepti. 

Kepkite apie 20-25 minutes, kol pudingai išsipūs, pagels, pastarnkai ir bulvės taps traškūs. Patiekite iškart. 

*Šiam kiekiui jums prireiks vieno vidutinio dydžio pastarnoko ir vienos vidutinės saldžiosios bulvės. 

Komentarų apie "Jorkšyro pudingai su pastarnokais ir saldžiomis bulvėmis": 2

  1. Nida:

    Vita, o mane panikos priepuolis ištiko perskaičius šį komentarą… Na nejau, pagalvojau, parašiau kokią nors nesąmonę ar ne tą, kas turėjo išeiti į eterį?:)) Nusiraminau aš, nusiraminkit ir jūs, juk ta savaitė dar tik prasidėjo. Laiko dar yra:)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *