Prieš išvykdama trumpų vasaros atostogų (kurių metu tikriausiai neteks nieko gaminti, tai nebus ką ir rašyti į blog’ą), skubu pasidalinti receptu deserto, kuris išgelbės jus nuo vasaros karščių. Tai – ledų tortas su tiršta karamele, oriniu baltymų ir skrudintų lazdyno riešutų biskvitu, kvepiantis kokosais ir graikišku jogurtu. Ir teneišgazdina jūsų iš pirmo žvilgsnio sudėtingas darbo procesas – jis tikrai nėra sunkus ar reikalaujantis kokių ypatingų priemonių. Be to, čia nereikia baimintis, ar biskvitas pakankamai iškils, ar kremas bus pakankamai standus ir šilkinis… Sušąlusi masė bus ir graži, ir skani:)

Ledu tortas su karamele

Šiame recepte naudojama daug graikiško jogurto – tačiau tam, kad jis įgautų standaus kremo konsistenciją, reikia palikti pernakt sietelyje, kad visos išrūgos išlašėtų. Aš turiu prisipažint, kad niekad nebūčiau pagalvojusi, jog graikiškame jogurte, kuris juk ir taip yra labai tirštas, yra tiek daug „vandens”!!:) O kada tas „vanduo” išlaša, jogurtas įgauna tepamojo sūrio konsistenciją. Pradžioje, kai tik sudėsite jogurtą į sietelį, išklotą keliagubu marlės sluoksniu, laiks nuo laiko pamaišykite, kad geriau varvėtų.

Ledu tortas-3_LR

Svarbiausia – gerai susiplanuoti laiką, kadangi tortą gamindami užtruksite dvi dienas, ir anksčiausiai jį galėsite valgyti tik trečią dieną. Bet gera naujiena – ta, kad jums nebūtina ledų gaminimo mašina, viską pagaminsite ir be jos! Be to, tortą pagaminti galite gerokai iš anksto: tai, kad jis kelias dienas pastovės šaldiklyje, jam nieko neatsitiks.

Ledu tortas-4_LR

 

Ledu tortas-9_LR

Jogurtinių ledų tortas su karamele
Porcijos 16
Desertas, puikiai tinkantis karštą vakarą pavaišinti minią žmonių
Komentuoti
Spausdinti
Ledų masei
  1. 2 kg graikiško natūralaus skonio jogurto
  2. 300ml plakimui skirtos grietinėlės (35%)
  3. 400ml kokosų pieno
  4. 9 kiašinių tryniai
  5. 250g cukraus
Morenginiam riešutiniam biskvitui
  1. 150g lazdynų riešutų (susmulkintų elektriniu smulkintuvu ir truputį apkepintų)
  2. 80g cukraus pudros
  3. 20g miltų
  4. 4 kiaušinių baltymai (kambario temeratūros)
  5. 50g cukraus
Karamelės padažui
  1. 200g cukraus
  2. 200g riebios grietinėlės
Paruoškite graikišką jogurtą ledų masei
  1. į kiauraindį įtieskite dvigubą marlės sluoksnį. Tą kiauraindį įstatykite į gilų dubenį, kad apačia nesiektų dugno. Į taip paruoštą kiauraindį sudėkite visą graikišką jogurtą ir palikite šaldytuve mažiausiai per naktį, kad nuvarvėtų visas skystis, liktų tik labai tiršta jogurto masė.
Pasigaminkite ledų masę
  1. kitą dieną, kai jau jogurtas nusivarvėjo, imikitės ledų gamybos. Dideliame puode užvirkite grietinėlę ir kokoso pieną. Atskirai kitame dubenyje (arba mikserio inde) labai gerai iki baltumo išplakite kiaušinius su cukrumi. Plakite tol, kol cukrus pilnai ištirps. Tada samteliu pasemkite karštos grietinėlės masę ir plakdami trynius pamažu supilkite į trynių masę, kad ši sušiltų. Taip po samtelį supilkite maždaug pusę karštos grietinėlės masės. Nuolat plakdami į puodą su likusia karšta grietinėle supilkite kiaušinių masę ir užkaiskite ant nedidelės ugnies. Nuolat maišykite ir neleiskite užvirti, antraip gausit kiaušinienę. Maždaug po 3-4 minučių masė bus jau sutirštėjusi, tad ją nuimkite nuo ugnies ir iškart statykite į ledų vonią, kad nustotų virusi. Šiek tiek pravėsinkite ir sumaišykite su graikiško jogurto mase. Kai atauš visiškai dėkite į šaldytuvą ir laikykite šaltai kelias valandas (arba pernakt).
  2. Dėkite dubenį su ledų mase į šaldiklį ir 3-4 valandas stingstančią masę gerai kaskart išmaišykite, geriausia kas 30 minučių. Taip gausite purią ledų konsistenciją. Po 3 valandų ji dar nebus sušalusi į kietą masę, bus minkšta ir plastiška.
Karamelės padažas
  1. suberkite į puodą cukrų ir užkaiskite, nustatydami vidutinę kaitrą. Kaitinkite puodą su cukrumi, kol šis pradės tirpti, ir kai kraštai ims tamsėti, pradėkite maišyti. Būkite atsargūs, nes karamelė labai greitai sudega ir ji labai karšta! Kai spalva taps tamsiai ruda, atsargiai supilkite grietinėlę (atsargiai, ji spjaudysis ir šaudys!) ir viską labai gerai išmaišykite. Palikite atvėsti.
Pasigaminkite morenginį riešutinį biskvitą
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Atidėkite šaukštą pakepintų riešutų torto papuošimui. Likusius riešutus sumaišykite su cukraus pudra ir miltais. Atidėkite į šalį.
  2. Baltymus plakite mikseriu, o kai jie pradės putoti, pamažu berkite cukrų. Plakite tol, kol jis ištirps, o baltymai taps standūs ir žvilgantys (apie 7 min). Tada dar paplakite apie 2 min ir atsargiai šaukštu įmaišykite riešutus. Visą masė sudėkite į paruoštą skardą ir kepkite apie 10 min, kol viršus bus rudas. Pilnai atvėsinkite.
Sutepkite tortą
  1. Pusę ledų masės dėkite ant biskvio, tada palaistykite puse kiekio karamelės. Sudėkite likusią masę ir papuoškite karamele ir pabarstykite riešutais. Laikykite šaldiklyje, o prieš patiekiant palaikykite šaldytuve apie 10 min., kad lengviau pjaustytųsi.
Adapted from Kwestia smaku
Adapted from Kwestia smaku
Nidos receptai https://nidosreceptai.lt/

Vienas komentaras apie straipsnį "Jogurtinių ledų tortas su karamele"

  1. Nida:

    Inga, senokai gaminau šį tortą, bet pamėginsiu patarti… Biskvitus neabejotinai galite pasigaminti iš anksto! Jiems nuo stovėjimo nieko nenutiks, kaip ir visi morengai – sveika bus padžiūti. Kita vertus, ir baltymus šaldytuve galite laikyti nors ir savaitę. Tik plakasi baltymai lengviau kai pasiekia kambario temperatūrą (susiplaks ir iškart iš šaldytuvo, tik kažkodėl literatūroj pataria pasiekti kambario temperatūrą).

  2. Inga:

    Kada būtu geriau kepti biskvita? Iškart pagaminus ledu masę (t.y. atskyrus baltymus nuo tryniu) ir po to dziovinti para kol šala ledu masė ar kepti biskvita torto surinkimo diena? Jeigu kepti torto surinkimo diena, kur iki to laiko laikyti baltymus? Saldytuve ir po to atsildyti iki kambario temperaturos ar visa laika laikyti kambario temperaturoje (t.y. brandinti, kaip pvz, Kijevo torto lakštams? Ir ar tikrai užtenka 10 minučiu juos kepti?

  3. Nida:

    Paulina, super džiaugiuosi! Kaip faina, kad visi atranda kažką savo mėgstamiausio:)

  4. Paulina:

    Nuostabus tortas! Darėm Velykų proga, o dabar darau sūnaus 2 metų gimtadienio šventei:) Ačiū labai už receptą!

  5. Nida:

    Jurga, nors seniai gaminau šį tortą, bet kiek pamenu, naudojau didelę (apie 23cm skersmens) formą nusegamais kraštais. Būtinai dėkite į šaldiklį su visa forma, o tepti niekuo nerekia. Ledai aptirps kraštuose ir lengvai išimsite.

  6. jurga:

    Sveiki. Kokio dydžio kepimo formą naudojate? ir ar dedat su forma į šaldiklį? reikia kažkuo patepti jei su formele? ačiū! ☺

  7. Nida:

    Grita, ta gresme reali:) As paprastai ne is tu, megstanciu laizyti puodus, bet gamindama ledu mase laiziau;) dekui uz palinkejimus!;)

  8. Grita:

    O,mano vasaros stovyklai puikiai tiks,tik,kad neislaizytu kol gaminsiu.Ramiu tau atostogu.

  9. Ausra:

    vesiu ant sauso ledo (jeigu turesiu); jeigu ne – bus pavlova; o zmoniu bus virs 20, taip kad tokio dydzio tortas butu pats tas;

  10. Nida:

    Puiku, Ausra. Tik kad nesant neistirptu!:) O siaip kiekis tai jo didelis. Po nemaza gabaliuka tikrai uzteks 15-17 zmoniu!

  11. Ausra:

    Oh My!! kita savaitgali turesiu nestis kazkoki kepini i rengini; planavau daryti pavlova, bet pamaciau sita irasa ir persigalvojau – gaminsiu sita torta!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *