Lietuvoje dabar – pats šakninių daržovių sezonas! Man šiek tiek keista buvo priprasti Australijoje, jog didžiąją metų dalį šakninių daržovių arba išvis nėra, arba jos brangios (atvežtinės). Nekalbu apie morkas – jų, kaip ir Lietuvoje, pilna kiaurus metus. Tačiau jei norėtumėt nusipirkti saliero šaknį ar pastarnoką australišką rudenį ir žiemą, tai greičiausiai sunkiai surastumėte… Užtai išmokau, kai jau atrandu – griebti ir kažką iš tų šakninių daržovių gaminti.
Šiandien dalinuosi su jumis dar vienos sriubos idėja. Saldūs pastarnokai, minkštutėliai kalafiorai, išvirti pieno ir daržovių sultinio mišinyje, virsta šildančia jaukia šilkinės konsistencijos sriuba. Kad efektas būtų dar geresnis, patiekiant paskrudinkite keletą plonų pastarnoko riekelių ir kalafioro lapelių aliejuje – tokie čipsai derės ne tik spalviškai, bet ir tekstūriškai. Na o jei turite trumų aliejaus, būtinai kelis lašus užlašinkite patiekdami, tikrai nepasigailėsite 🙂
Print Recipe
Trinta pastarnokų ir kalafiorų sriuba
Jauki tiršta maistinga ir aromatinga sriuba su pastarnokų traškučiais. Jei turite trumų aliejaus - būtinai paskaninkite prieš patiekiant, taip sriubą kilstelėsite į aukštesnį lygį
Dideliame puode ištirpinkite sviestą. Suberkite porus, česnakus, čiobrelius ir šalavijus, ir kepinkite ant mažos-vidutinės ugnies, kol porai visiškai suminkštės.
Kol porai kepa, daržovių skustuku nupjaukite nuo pastarnoko keletą plonų juostelių - iš jų pagaminsite čipsus patiekti. Likusius pastarnokus supjaustykite smulkiais gabalėliais.
Smulkiai supjaustykite kalafiorus, pasilikite keletą mažų jaunų kalafioro lapų (skrudinti, patiekimui).
Į puodą su apkepintais porais sudėkite pastarnokus, kalafiorus, supilkite pieną, sultinį ir vandenį, įberkite druskos ir pipirų. Užvirinkite, tada sumažinkite ugnį ir virkite sriubą apie 10-15 minučių, arba kol visos daržovės suminkštės.
Kol sriuba verda, pasigaminkite čipsus. Mažame puode įkaitinkite apie 2cm aliejaus. Dėkite po kelias pastarnoko juosteles ir apskrudinktie iš abiejų pusių, kol patamsės ir taps traškios. Nusausinkite popieriniu rankšluosčiu riebalų perteklių ir pabarstykite druska. Taip pat paskrudinkite ir jaunus kalafioro lapus, atidėkite į šalį.
Iš sriubos išimkite čiobrelių ir šalavijų šakeles, išmeskite. Sriubą sublenderiuokite įmerkiamu blenderiu iki tolygios tekstūros. Įmaišykite grietinę, patikrinkite ar netrūksta druskos, laikykite šiltai.
Patiekite sriubą dubenėliuose su pastarnokų čipsais ir apskrudintais kalafioro lapais, paskaninkite trumų aliejumi.