Numirčiau iš nuobodulio, jei man gyvenime tektų apsiriboti kurios nors vienos šalies virtuve…. Aš taip mėgstu šokinėti nuo Europos prie Azijos, nuo Lotynų Amerikos prie Skandinavijos, nuo Artimųjų Rytų prie Japonijos, kad viendą dieną praleidusi su vienokiais skoniais kitai jau planuoju visiškai priešingus. 

Kad ir kaip toli skoniais benukeliaučiau, kažkodėl visada be išimties mane traukia sugrįžti į Japoniją… Kadaise japoniški patiekalai man atrodė tokie egzotiški, tokie neįkandami, nepagaminami ir ragautini tik ypatingų švenčių proga. Bet pamažu įsitikinau, kad lietuviška virtuvė yra daaaaaaug sudėtingesnė, kompleksiškesnė, daugiau laiko, įgūdžių, technikos ir pastangų reikalaujanti nei japoniška…. Ir priešingai daugelio įsitikinimui, nereikia čia nei kokių nors ypatingų pagardų, kurių nerastumėte Lietuvos parduotuvėse, arba kurių nebūtų kuo pakeisti, nereikia nei prigimtinių gebėjimų ar kokio super reto virtuvės rakando, kokio pristigus savoje virtuvėje taip ir nesusitvarkytumėte su užduotimi. Dabar japoniškus patiekalus aš gaminu dažniausiai tada, kai tingiu ilgai terliotis ir skanaus, sveiko bei subalansuoto maisto noriu greitai. Todėl vasariškos dienos pietūs, kai patiekalą reikia pasigaminti per max 10-15 minučių, man būna pati geriausia proga nieko nedelsiant „iškeliauti“ į Tekančios saulės šalį 🙂 

Štai kad ir ši paprastutė japoniška lašiša su ryžiais, garintomis daržovėmis, trumpai marinuotais ridikėliais ir ponzu padažu. Kaip ir visi japonų patiekalai, ji subalansuota taip, kad patenkintų visus iki vieno skonio receptorius (sūru/saldu/rūgštu/kartu/umami), o po pietų žmogus jaustųsi sotus, bet neapsunkęs. Be to, viskas pagal japoniško maisto pateikimo taisyklę: labai svarbu vienoje lėkštėje išeksponuoti 4-5 skirtingas spalvas bei 4-5 skirtingas sudedamųjų dalių konsistencijas (kepta, virta, žalia, marinuota, minkšta, sultinga, trašku…). Receptas jums čia tik kaip idėja. Kviečiu būti kūrybingais- rinkitis daržoves tokias, kokias turite (ar kurios šiuo metu sezone), o lašišą laisvai galite pakeisti kitokiais baltymų šaltiniais – vištiena, tofu ar kitokia žuvimi. Tik jokiais būdais neatsisakykite ponzu padažo, nes sūriai rūgštus pagardas čia „suriša“ visus elementus į vieną tobulą skonių kombinaciją. 

Japanese salmon bowl with pickles and ponzu
Japoniški pietūs: kepta lašiša, ryžiai, garintos daržovės, marinuoti ridikėliai ir ponzu padažas
Japoniska lasisa su ryziais
Japoniškas maistas – visiška spalvų, skonių ir tekstūrų harmonija
Print Recipe
Japoniški pietūs: kepta lašiša su ryžiais, marinuotais ridikais ir ponzu padažu
Greitai paruošiamas maistingas japoniškas dubenėlis - daug spalvų, daug tekstūrų, daug skonio.
Course Main Dish
Virtuvė Japonijos
Raktažodis žuvis
Porcijos
porc
Ingredientai
Lašišai
Marinuotiems ridikėliams
Ponzu padažui
Course Main Dish
Virtuvė Japonijos
Raktažodis žuvis
Porcijos
porc
Ingredientai
Lašišai
Marinuotiems ridikėliams
Ponzu padažui
Procesas
  1. Pradėkite nuo marinuotų ridikėlių (galite juos pasiruošti iš vakaro ir laikyti šaldytuve). Supjaustytus ridikėlius sudėkite į nedidelį stiklinį (ar kitokį nemetalinį) indą, suberkite kalendrų sėklas. Cukrų ir actą užkaiskite, maišykite, kol cukrus ištirps. Kai skystis užvirs, verdančiu užpilkite ridikėlius ir palikite kol visiškai atauš.
  2. Lašišą patepkite aliejumi ir pabarstykite druska. Įkaitinkite keptuvę, klokite lašišos kepsnelius odele į apačią ir kepkite apie 2-3 minutes. Tada apverskite kita puse ir apkepkite apie 2 minutes. Galiausiai maždaug po 1 minutę apkepinkite kiekvieną šoną.
  3. Kol lašiša kepa, užkaiskite puodą vandens, įberkite druskos. Trumpai apvirkite daržoves (brokolius, sniegines ankštis) - apie 2 min., tik kol truputį suminkštės, bet išliks skaisčios spalvos. Ištraukite kiaurasamčiu iš puodo, sudėkite į dubenėlį ir pašlakstykite sezamų aliejumi.
  4. Pasigaminkite ponzu padažą: visus ingredientus sumaišykite mažame dubenėlyje.
  5. Patiekite lašišą su virtais ryžiais ir apvirintomis daržovėmis, su marinuotais ridikėliais, pabarstykite viską sezamais ir pašlakstykite ponzu padažu.
Pastabos
Receptas - Julia Busuttil Nishimura. Around the table

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.