Nežinau kur tas sausis prašuoliavo, nedaug jo ir beliko. Juk žinot, kaip laikas greitai bėga vasarą – čia jos pradžia, o čia apsisuki, ir jau ji pasibaigusi. Ne tai, kad pas mus, Žemės rutulio apačioje, vasara jau ruošiasi pasibaigti, atvirkščiai, tik sausį, galima sakyti, ta vasara šiemet ir atėjo (nors visi jos laukė jau nuo spalio…). Mano rožės sužydėjo antrtą seriją – žiedų tokios pat kekės, net šakas lenkia, tik gal šiek tiek smulkesni, ir tikrai labiau kvepia! Einu per tą savo rožių alėją, svaiginuosi tuo kvapu, o alėjos pabaigoje rožių kvapas pereina į jazminų… kuris dar labiau svaigina… Kaskart pravėrusi vartelius lėtai žingsniuoju savo „rožių alėja” o tada mindžikuoju prie įėjimo durų ir neskubu jų atidaryti, norisi kuo ilgiau pasimaudyti toje vasariškų kvapų jūroje…





Bet, žinokit, nepaisant to, kad pas mus dabar vasara, aš nesvietiškai užsimaniau… obuolių pyrago. Užsimaniau tik todėl, kad perskaičiusi receptą kelias dienas neradau sau vietos, kol nepasiraitojau rankovių ir jo neiškepiau. Receptas iš Paola Bacchia knygos „Istria”, tik pačios knygos aš net nevarčiau, būtent šį receptą perspausdino vienas mano sekamų tinklapių čia, Australijoje. Tik paklausykit: į pyrago tešlą įmaišoma pusė stiklinės balto vyno, obuoliai pašlakstomi brendžiu ir pabarstomi amaretti sausainiais… Toliau galiu net netęsti, nes su tokiais ingredientais kepinys negali būti koks nors paprastas, pilkas ir neįsimenantis. Beje, jis, pasak autorės, atkeliavo iš senos užrašų knygutės, kurią jai nusišypsojo laimė vartyti. Užrašų knygutės autorė – signora Nita (beveik Nida, ane? 🙂 ), o pyragas – be proto itališkas…. Aš dar šio nesuvalgiau, o jau noriu jį kepti vėl 🙂 Įtariu, kad kai pas mus ruduo ateis balandį, kurį laiką vien ant šito kepinio ir pasėdėsiu 🙂
Primygtinai rekomenduoju išsikepti ir jums.
P.S. Žinau, kad visvien kažkas paklaus, tai atsakau iškart: vyno nepakeisite šiame kepinyje NIEKUO. Verčiau keiskit receptą ir kepkit kitą pyragą, bet būkit geri, neklauskit kuo keisti vyną. Jei baiminatės, kad pyragą valgys jaunimas, tai primenu, kad karštyje alkoholis išgaruoja ir laipsnių ten nelieka nė miligramo.
O štai amaretti sausainius pyrage galite pakeisti avižiniais sausainiais. Nes amaretti surasti Lietuvoje yra reikalų, esu kažkada nesėkmingai ieškojusi…




Pasiruošimas | 20 min |
Laikas | 75 min |
Porcijos |
porc
|
- 2 kiaušinio tryniai
- 50 g cukraus (originaliame recepte 80g)
- 30 g sviesto (ištirpinto ir atvėsinto)
- 200 g kvietinių miltų
- 2 šaukšteliai kepimo miltelių
- 150 ml pieno
- 125 ml balto vyno
- 1 citrinos nutarkuotos žievelės
- 1 šaukštelis vanilės ekstrakto
- žiupsnis druskos
- 4 obuoliai (nulupti, supjaustyti plonomis skiltelėmis, apie 6mm)
- 20 g sviesto (šalto, supjaustyto mažais gabaliukais)
- 2 šaukštai vyšnių džemo
- 1 šaukštas brendžio
- 30 g razinų (sultanas)
- 40 g amaretti sausainių (pakeiskit avižiniais sausainiais, jei neturit)
Ingredientai
Tešlai
Įdarui
|
![]() |
- Įkaitinkite orkaitę iki 170C. Apvalią (arba kvadratinę) pyrago formą (21-22cm skersmens) išklokite pergamentiniu popieriumi (patariu prieš išklojant formos dugną ir kraštus patepti šiek tiek sviesto).
- Iš visų nurodytų ingredientų sumaišykite tešlą. Eiga nėra labai svarbi, tiesiog sumaišykit iki vientisos konsistencijos. Geriausia naudoti virtuvinį kombainą su baltymams plakti skirta šluotele arba blenderį (koteilinę).
- Į paruoštą kepimo formą supilkite pusę kiekio tešlos. Ant jos sudėliokite pusę kiekio obuolių skiltelių, jas kur ne kur pabarstykite puse kiekio sviesto gabaliukų. ant viršaus išbarstykite razinas ir rankomis sutrinkite amaretti sausainius (visiškai OK, jei liks didesnių gabalėlių, nesistenkit sutrinti iki trupinių). Tada sudėliokite likusias obuolių skilteles, pakaišiokite į tarpus likusio sviesto gabalėlius. Mažame indelyje sumaišykite džemą su brendžiu ir šia mase ištepkite obuolių sluoksnį. Pabaigoje supilkite likusią tešlą. Kepkite pyragą žemesnėje orkaitės dalyje apie 1 val 15 min., arba kol gražiai parus ir tešla bus pilnai iškepusi. Atvėsinkite prieš išimant iš kepimo formos, pabarstykite cukraus pudra.
Į sveikatą, Aurėja, labai miela, kad parašėt 🙂
Šis pyragas visiškai pakeitė mano iki šiol keptų obuolių pyragų lygį. Labai turtingas skoniais ir nuostabios konsistencijos. Visiškau vau! Labai dėkinga už šį receptą.
Aiste, nu kaip miela girdėt:) Šis pyragas, panašu, užims lyderiaujančią poziciją, panašiai kaip visa Lietuva iki šiol kepa tą prancūzišką obuolinį:)) Aš ir pati nuo jo priklausoma, tiesa, dabar kepu pakaitomis tai tą tai tą.
Wow wow wow…. Mėgstu gaminti, ragauti, tačiau tokio skanaus pyrago dar nesu gyvenime valgiusi… Su šeima suvalgėm pusę, nunešiau kaimynei ir tą pačią dieną kepiau dar vieną vyrui į darbą. TOBULAS!
Violeta, kaip miela, kad parašėt, man, kaip ir visiems, taip pat labaaaaai patinka geri paprasti patikrinti receptai, kurie visada pavyksta:)
Nida, pamirsau pamineti, kad taip sugundet kuo greiciau atsiraitojus rankoves imtis kepimo, jog net neturedama kai kuriu tiksliu produktu, nelaukiau ir vakar kibau i darbus siek tiek savaip improvizuodama. Amaretti keiciau i avizinius sausainius, brendi i roma. Ir razinas emiau rome mirkytas ( sios mane visuomet labai maloniai svaigina). Rezultatu jau pasidziaugiau. Is tiesu nuostabus pyragas gavosi! Dabar nekantriai laukiu kito kepimo, kuriame nenukrypsiu nuo originalo. Bus labai idomu palyginti. Tikiu, kad originalas bus dar skanesnis! Ir dar man labai svarbu, kad tai tokio lygio pyragas, kad pateikti ji negeda „ auksciausio lygio“ sveciui! O gamyba viens- du ir turiu! Ir dar labai dziugina, kad gamyboje nera tokiu vietu, kur suabejotumei, kad gali nepavykti. Tai tikrai sedevras -recepto lengvumo, paprastumo ir skanumo!
Ir labai grazus jusiskis takelis i namus: rozemis klotas ir jazminais kvepiantis!
Ačiū, Jūrate!!
Nuostabu, Violeta, labai džiaugiuosi ir dėkoju, kad pasidalinot įspūdžiais 🙂
Pritariu. Tikrai labai skanus.
Dekoju uz nuostabu recepta! Pyragas nuostabaus skonio! Vyras labai graziai ivertino: nu cia jau toks rimtas pyragas! Paklausiau, ka turi minty „ rimtas“? Skonis geras labai ir nesugriuves, neistyzes, bet tuo paciu slapias, – atsake. As irgi ji dabar planuoju kepti ir kepti. Tikrai nebuvau dar ragavusi tokio skanaus obuoliu pyrago. Dekoju dar karta!
Sveiki! O jei vynas raudonas??:)
Jūrate, žinoma tiktų!!! Bet kokie traškesni kietesni sausainiai čia tiktų. O jei visai atvirai, net jei ir nieko nedėsite, tai pyragas irgi bus labai skanus 🙂
Nida, paskaičiau, kad amaretti sausainiai kepami iš migdolų miltų, tad gal labiau nei avižiniai sausainiai tiktų paprasti migdoliniai sausainiai?.. Ačiū
Margarita, kaaaaaip faina!!! Kažkas kažkada turbūt ir jūsų užrašų knygutę skaitys, keps ir mėgausis…. Ačiū, kad parašėt!
Ne anonimas aš😳
Toks ‘skanus’ atrodė receptas, kad šiandien išbandžiau. Seniai taip medituodama ir produktus matuodama smagiai kepiau obuolių pyragą. Recepto ‘skanumas’ pasiteisino 10000 proc. net persirašiau receptą į savo beveik 40 metų senumo knygutę. Ačiū Jums 😋❤️
Į sveikatą, Rimut:)
O čia tai bomba!!!!🤩
Kepiau vakar obuolių pyragą, reiks sekmadienį kepti šitą, nes skamba na jau labai itališkai, neatsilaikysiu!😎 Gràci, Nida😘
Jūrate, sėkmės, pasidalinkit įspūdžiais 🙂
Margarita, tiks bet koks sausas baltas vynas. Man asmeniškai maiste patinka Chardonai, jis toks gana išraiškingas (alko visvien išgaruoja, tad skonis svarbu). Pilkit to, kurio turit ar kurio negaila 🙂
Aurelija, žinoma, kad galima valgyti vaikams! Juk Italijoje beveik visi pastos padažai su alkoholiu gaminami ir vaikai juos valgo nuo tada, kai išmoksta praryti. Mes kažkaip jautriai žiūrim į alkoholį maiste, kuris termiškai veikiamas visiškai išgaruoja….
Pyrago receptas skamba svaiginančiai 🙂 Lb skaniai atrodo. Ačiū vėl už naują fantastinį kepinį,- kepsiu
Ačiū, kaip tik kelintas savaitgalis labai noriu obuolių pyrago, būtinai kepsiu <3 Gal turite kokią rekomendaciją, koks baltas vynas geriau tiktų: Sauvignon Blanc, Chardonnay, Riesling etc.
Vaikams galima valgyti :)?