Kaip man keista Australijoje švęsti Užgavėnes:) Patys įsivaizduokite – turėtumėm dabar trepsėti kojom ir vyti žiemą iš kiemo, nors ta žiema kaip tik patyliukais sėlina mūsų link:)) Čia dar vasara nesibaigusi, pats derlius, baigia nokti vynuogės ir alyvuogės šviežiam aliejaus ir vyno derliui, lapai nė nemėgina geltsti, termometras kasdien rodo daugiau, nei +30C… Man ši situacija labai primena vieno pažįstamo litvako iš P. Afrikos pasakojimą, kai jis sinagogoje kartu su savo seneliu per pamaldas turėjo kartoti maldą, kad ateitų kuo daugiau lietaus, nors kaip tik tuo metu Johanesburge pylė kaip iš kibiro jau kelintą dieną ir viskas aplink tiesiog skendo… Vaikiškoms smegenims buvo sunku suprasti, kodėl to lietaus reikia maldauti Aukštybėse, jei čia, Žemėje, jo ir taip pernelyg daug:)) O juk malda buvo skirta Šventajai Žemei, kuri visai priešingame pusrutulyje, nei P. Afrika…

Na bet orai orais, sezonai sezonais (prie Kalėdų vidurvasarį jau beveik pripratau, beje :)), o blynų šventės aš nepralesčiau net jei išsikraustyčiau į Mėnulį 🙂 Jei yra gyvenime vienas vienintelis patiekalas, be kurio man būtų sunkiausia ištverti, tai tas patiekalas, žinoma, yra blynai!! Saldūs ir pikantiški, ploni lietiniai ir purūs stori mieliniai, blynų aš geidžiu visada 🙂 Todėl Užgavėnės yra mano pati pačiausia šventė (truputį gėda prisipažinti, bet būdama toli gražu nevaikiško amžiaus, tas „užgavėnes” aš sąžiningai “švenčiu” kiekvieną savaitgalį).

Neabejoju, kad ir jūsų namai kasmet Užgavėnių laikotarpiu kvepia blynais, juk šią dieną pridera taukams per barzdą varvėti, pilvą nuo riebių blynų skaudėti… Bet jei norėtumėte šiemet šiek tiek elegantiškesnio blynų patiekalo (gal labiau skirto suaugusiems gurnanams?), kviečiu pasigaminti štai šį itališką Crepselle apkepą – t.y. orkaitėje užkeptų lietinių su rikota, špinatais ir prociutto patiekalą. Visas sudedamąsias dalis galite pasiruošti iš anksto, kad ir iš vakaro – teliks greitai sulankstyti lietinius ir pašauti kepti į orkaitę 15 minučių. Užmaišytą lietinių tešlą ir šiaip pravartu palikti pabūti bent valandą (dar geriau – pernakt), kad miltai išbrinktų. Laikykite tešlą šaldytuve, o prieš kepant išmaišykite ir jei matote, kad tešla pernelyg tiršta, įpilkite truputį vandens. Rikotos įdarą taip pat drąsiai pasigaminkite iš anksto.

Itališkas lietinių blynų apkepas
Itališkas lietinių blynų apkepas visai šeimai
Krepas su rikota ir špinatais lėkštėje
Serviruoti šį apkepą labai lengva – vienam valgytojui vienas blynas 🙂
Crepselle: itališkas lietinių blynų apkepas su rikota, špinatais ir prociutto
Crepselle: itališkas lietinių blynų apkepas su rikota, špinatais ir prosciutto
Spausdinti
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Crepselle - itališkas lietinių apkepas su rikota, špinatais ir prociutto

Itališkas lietinių apkepas su rikota ir špinatais


5 žvaigždės 4 žvaigždės 3 žvaigždės 2 žvaigždės 1 žvaigždė

5 from 2 reviews

  • Autorius: Nida Degutienė
  • Užtruks: 45 min
  • Kiekis: 6 porc 1x

Aprašymas

Crepselle – itališkas lietinių apkepas su rikota, špinatais ir prosciutto.


Ingredientai

 

Lietinių blynų tešlai:

  • 2 kiaušiniai
  • 250ml pieno
  • 40g ištirpinto ir atvėsinto sviesto (arba aliejaus)
  • 150g miltų
  • Žiupsnis druskos

Įdarui:

  • 1 šaukštas aliejaus
  • 120g jaunų špinatų lapų
  • 500g rikotos
  • 4 šaukštai smulkiai sukapotų šviežių petražolių
  • 1 šaukštelis nutarkuotos citrinos žievelės
  • 1 kiaušinis
  • 4 šaukštai sutarkuoto parmezano sūrio
  • druskos, pipirų

Užkepti:

  • 4 šaukštai grietinėlės
  • 4 šaukštai tarkuoto parmezano
  • 2 saujos vyšninių pomidorų
  • 6 juostelės prosciutto
  • bazilikų lapų patiekti

Instrukcijos

Užmaišykite lietinių tešlą – visus ingredientus sudėkite į blenderį ir suplakite iki vientisos masės. Galite tešlą užmaišyti ir rankomis, tokiu atveju patariu pradėti sumaišant kiaušinius pieną ir sviestą dubenėlyje, tada šį skystį dalimis supilkite į dubenį su miltais, kaskart gerai išmaišant, kad neliktų jokių gumuliukų. Palikite pastovėti bent valandą (arba per naktį) šaldytuve.

Įkaitinkite nedidelėje keptuvėje šaukštą aliejaus ir sudėkite špinatų lapus. Kepinkite apie 1-2 min., kol suglebs. Išimkite iš keptuvės ant švarios pjaustymo lentos ir kai pravės, sukapokite peiliu. Sudėkite špinatus į dubenį ir įmaišykite visus likusius ingredientus, pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais. Atidėkite į šalį.

Kai būsite pasirengę valgyti, įkaitinkite orkaitę iki 220C. Kepimo skardelę išklokite kepimo popieriumi. Įkaitinkite didelę keptuvę (geriausia, jei turite nepridegančia danga), jei neramu, kad tešla lips prie dugno, patepkite trupučiu aliejaus. Pilkite po samtelį lietinių masės ir paskirstykite po visą keptuvę, kad pasidengtų plonu sluoksniu. Kepkite kol lietinis išdžius, apverskite trumpam kita puse ir atidėkite į šalį.

Kiekvieną lietinį ištepkite rikotos mase, palikdami apie 1cm kraštelį. Perlenkite blyną pusiau įdaru į vidų, tada dar pusiau. Dėkite taip pagamintą blynelį į kepimo skardą. Taip paruoškite visus blynelius ir sudėliokite vieną šalia kito skardelėje.

Viską pašlakstykite grietinėle, pabarstykite parmezano sūriu, sudėkite pomidorus, prosciutto juosteles ir pašaukite kepti apie 15 min., arba kol gražiai apskrus. Patiekite pabarstę bazilikų lapeliais.

  • Paruošimo laikas: 15 min
  • Gaminimo laikas: 30 min
  • Kategorija: Pagrindinis, Užkandžiai
  • Metodas: keptuvė, orkaitė
  • Virtuvė: Italijos

Komentarų apie "Itališkas lietinių apkepas su rikota, špinatais ir prosciutto": 6

  1. Violeta:

    Tikra tiesa, Nida, kad dar ir pateikimu visiems is karto sveciams sis patiekalas tobulas! Man nepavyksta, jei sveciu daugiau ne tik kad iskepti kiekvienam atskirai, bet po to dar lekstej kompozicija sudelioti ir visiems vienu metu karsta patiekala pateikti. Tuomet jauciu itampa ir skubu. Ir tas man labai nepatinka. O cia : istrauki is orkaites ir dar garuojanti ir kvepianti pateiki ant stalo. O kol siek tiek atves, sveciai turi galimybe pasigrozeti sio patiekalo tobulu vaizdu ( dar nezinodami kad jo skonis tobulumu nei kiek nenusileidzia)
    Patys blynai labai skanus. As jau kepiau vien tik blynus pagal sita Jusu recepta. Sviesto maziau dejau, bet vis tiek labai skanus gavosi.

  2. Nida Degutienė:

    Violeta, dėkoju už tokią išsamią jūsų nuomonę ir komplimentus:) Ir man šis patiekalas pačiai labai patiko, mielai dar jį gaminsiu, ypač kai prie stalo sėda daugiau žmonių ir visiems reikia vienu metu patiekti valgį (o blynus, visi žinoma, nėra paprasta visiems tuo pat laiku iškepti)

  3. Nida Degutienė:

    Labai ačiū, kad parašėt, pasidalinot įspūdžiais!!

  4. Sonata:

    išbandyta! Laaabai patiko, nuoširdžiai dėkoju už šį neiprastą Užgavėnių patiekalą su itališkais potėpiais 🙂

  5. Violeta:

    Siu uzgaveniu proga pasirinkom si Jusu pateikta recepta, Nida!
    Kadangi is anksto pasigaminti neturejau galimybes, tai gaminom dviese: as blynus, vyras idara ir orkaiteje priziurejom kartu.
    Patiekalas tikrai elegantiskas! Blyneliai puikaus skonio, pasidenge Parmesano traskia plutele. Idaras fantastiskai skanus: svelnus rikotos ir ypatingas petrazoliu deka. Mums labai patiko tas jauciamas petrazoles skonis idare. Ir labai tinka cia traskus Prosciutto!
    Dekoju Jums uz recepta. Gaminsiu/ gaminsim dar ne karta.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Recepto reitingas 5 žvaigždės 4 žvaigždės 3 žvaigždės 2 žvaigždės 1 žvaigždė