Australijoje Velykos – oho kokia svarbi šventė! Jei kitur Europoje su tom religinėm šventėm kažkaip „korektiška” pasidarė garsiai jų neminėti, neva neįžeidžiant kitatikių, tai australams tokie ap(si)ribojimai tikrai nė motais. Šalis labai atvirai deklaruoja, jog yra krikščioniškosios pakraipos, ir nepaisant to, jog kas trečias gyventojas yra gimęs užsienyje, ne Australijoje, o ir pačią visuomenę didžiąja dalimi sudaro imigrantai iš pačių įvairiausių šalių (toli gražu ne visų, švenčiančių krikščioniškas šventes), oficialiai australai švenčia šventes tik pagal krikščioniškąjį kalendorių – Kalėdas, Velykas ir dar keletą kitų. Įdomu tai, jog nedarbo diena Australijoje yra Didysis Penktadienis, kaip, beje, ir kai kuriose Europos valstybėse. Tą dieną, skirtingai nei kitų švenčių metu, nedirba NIEKAS. Niekas ničniekas.

Kiaušinių australai nemargina, vaikai „medžioja” šokoladinius, kurių dabar pilnos parduotuvės. Tiesa, skirtumas nuo kelių pastarųjų metų toks, kad Australijoje vyksta stiprus judėjimas, skatinantis pirkti NE amerikietiškas prekes (matyt daugiausia tų šokoladinių kiaušinių ir zuikių atkeliaudavo iš ten? Niekada netikrinau, tai nežinau…), o rinktis išskirtinai australiškas.

Atskira tema – Velykų valgiai. Kulinariniai žurnalai šiuo laikotarpiu stipriai išstorėję, puslapių daugiau, receptų kalnai… Kulinarinės TV laidos – vien apie šventinius kepinius, patarimus, kaip greičiau paruošti stalą pulkui bičiulių, ką gaminti, kuo nustebinti, kaip pasipuošti namus, ką atsinešti lauktuvių. Visos etninės grupės Australijoje su didele aistra dalinasi savo mylimais tradiciniais receptais, žinoma, pirmauja graikai ir italai, mat šios bendruomenės Australijos (baltųjų) imigrantų tarpe – didžiausios.

Jei Kalėdoms aš mėgstu gaminti labai tradicinius, mūsų šeimos kasmet skanaujamus valgius, tai Velykoms aš linkusi šiek tiek paeksperimentuoti, pasileisti plaukus, susipažinti su kažkuo dar nepažįstamu 🙂 Todėl ėmiau ir iškepiau (pasirepetavimui) šią itališką Velykų pynę Treccia Dolce. Jetus kokio ji skanumo… Kvepia visi namai, mat pynė prigardinta medumi, cinamonais ir apelsinų žievelėmis. Prie kavos ir arbatos man nieko daugiau nereikia – tik riekelės šio saikingai saldaus „pyrago”, užtepto pasūdytu sviestu…

Šios pynės tešlą laisvai galite pasidaryti iš vakaro ir brandinti ją šaldytuve – taip pyragas bus tik skanesnis. O jūs nušausite du zuikius: minkymo darbą nudirbsite iš anksto, o ryte mėgausitės karšta, kątik iškepta pyne.

Itališka Velykų pynė
riekė saldžios itališkos pynės
Spausdinti
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Itališka Velykų pynė

Itališka Velykų pynutė


5 žvaigždės 4 žvaigždės 3 žvaigždės 2 žvaigždės 1 žvaigždė

Atsiliepimų nėra

  • Autorius: Nida Degutienė
  • Užtruks: 5 val
  • Kiekis: 1 vnt 1x

Aprašymas

Treccia Dolce – tai itališka saldi Velykų pynė, pagardinta cinamonais, medumi ir apelsinų žievelėmis


Ingredientai

 

Pynės tešlai:

  • 350g kvietinių miltų
  • ½ šaukštelio druskos
  • 1 apelsino nutarkuota žievelė
  • 2 šaukšteliai cinamono
  • 80g baltojo cukraus
  • 1 didelis kiaušinis, išplaktas su 2 šaukštais vandens
  • 60g sviesto, labai minkšto, supjaustyto kubeliais
  • Patepti prieš kepant – kiaušinis suplalktas su 1 šaukštu pieno

Fermentavimo mišiniui:

  • 1 pakelis sausų mielių (7g)
  • 150ml šilto pieno (40C)
  • 1 šaukštas medaus
  • 200g kvietinių miltų

Glazūrai:

  • 50ml pieno
  • 1 šaukštas rudojo cukraus
  • ½ šaukštelio cinamono

Instrukcijos

Pradėkite nuo fermentavimo mišinio: elektrinio kombaino inde sumaišykite sausas mieles, šiltą pieną ir medų. Palikite uždengę rankšluostėliu pastovėti apie 10-20 minučių, kol mielės pradės veikti. Suberkite miltus ir išsukite vientisą tešlą. Uždenkite indą su tešla virtuviniu rankšluosčiu ir palikite fermentuotis 1 valandą kambario temperatūroje.

Į indą su fermentacijos mišiniu suberkite miltus, druską, nutarkuotą apelsino žievelę, cinamoną, cukrų, kiaušinį, suplaktą su 2 šaukštais vandens, ir viską kablio įrankiu suminkykite, kol visi ingredientai susijungs (tešla bus kietoka, taip ir turi būti) – apie 4-5 minutes. Po gabaliuką dėkite sviestą ir toliau minkykite kablio įrankiu, kol visas sviestas įsimaišys ir tešla taps elastinga, minkšta (apie 8-10 minučių).

Šiame etape indą su tešla, uždengę maistine plėvele, galite statyti į šaldytuvą nakčiai (kai būsite pasiruošę kepti, išimkite iš šaldytuvo, palaukite, kol pasieks kambario temperatūrą, tada formuokite pynutę kaip aprašyta žemiau). Arba, jei pynutę kepsite tą pačią dieną, palikite uždengę pakilti apie 2 valandas kambario temperatūroje.

Pakilusią tešlą sumaigykite ir ištampykite į pailgą stačiakampį (15x40cm). Supjaustykite išilgai į tris dalis, kiekvieną susukite į vamzdelį ir supinkite pynutę. Pynutę perkelkite į skardą, išklotą kepimo popieriumi, uždenkite rankšluostėliu, ir palikite pakilti apie 1 valandą.

Įkaitinkite orkaitę iki 170C (su apipūtimu). Pynutę patepkite kiaušinio plakiniu. Kepkite apie 35 minutes, arba kol gražiai pagels.

Kol pynutė kepa, pasigaminktie glazūrą: sumaišykite visus ingredientus mažame puode, užkaiskite ir pakaitinkite, kol cukrus ištirps ir skystis truputėlį sutirštės.

Išimkite iškepusią pynutę iš orkaitės ir iškart, kol ji karšta, teptuku patepkite karšta glazūra (tepkite keliais sluoksniais, kai susigeria, tepkite ir vėl). Palikite atvėsti ant grotelių.

Pastabos

Recepto šaltinis – žurnalas „Delicious”

  • Paruošimo laikas: 20 min
  • Gaminimo laikas: 35 min
  • Kategorija: Skaniukai
  • Metodas: Orkaitė
  • Virtuvė: Italijos

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Recepto reitingas 5 žvaigždės 4 žvaigždės 3 žvaigždės 2 žvaigždės 1 žvaigždė