Jau trečius metus pradedu ne speiguotą žiemą, o patį pačiausią vidurvasarį! Jei Kalėdos Pietų pusrutulyje spiginant saulei vis dar atrodo kaip pasišaipymas iš gražios šventės, tai Naujieji vasarą skamba puikiai! Ilgi šilti vakarai, pailsėję, saulės nugairinti žmonių veidai, susirinkę pasigrožėti dangų nušviečiančiu įspūdingu šviesų šou, kitą dieną – įšilusios jūros bangos ir visuotinės australų atostogos…
Kanbera yra keistas Australijos miestas, kuriame visus metus jautiesi, tarsi visi išvykę atostogauti, esi likęs tik tu ir dar vienas kitas pašalaitis… Sausį miestas išvis pasidaro tuštutėlis! Kavinės, kepyklos ir kai kurie restoranai užrakina duris iškart po Kalėdų ir mažiausiai trim savaitėm visi iki vieno išdumia ilsėtis. Australijoje nėra „loterijos”, kam teks plušėti vasarą, o kas laimingas tuo metu vartysis pliaže – teisė atostogauti vidurvasarį, anot australų, priklauso visiems.
Tas 2-3 pirmąsias sausio savaites reikia sugalvoti ką veikti… Keliauti tada, kai visa šalis keliauja – nėra mano pats mėgstamiausias užsiėmimas. Sėdėti tylutėlėje Kanberoje gal ir OK, bet gana nuobodu. Gerai, kai Australijoje turime bičiulių, kurie ima ir paorganizuoja kokį spontanišką ilgąjį savaitgalį kur nors ten, kur mes dar nebuvom. Štai kad ir praeitą penktadienį – sėdom į lėktuvą, nuskridom į Melburną, iš ten automobiliu pusantros valandos – į įstabaus grožio salą Phillip Island. Sala garsi visų pirma savo kraštovaizdžiu, puikiais paplūdimiais ir unikalia gyvūnija. Visų pirma ši vieta – serferių rojus! Nešini banglentėmis čia nuo ryto iki vakaro zuja į pašiltintus plaukikų kostiumus įsispraudę australai, kuriems nuo 5 iki … 105 metų. Salos vasarnamiai byloja, jog dėmesys čia kreipiamas į atostogas bangose, todėl mediniai namukai, senokai matę remontininko įrankį, ir kai kurie neasfaltuoti keliai, kuriais pravažiavus dar ilgai kabo dulkių debesis, nieko čia nei stebina, nei trikdo! Ilgutėliai pliažai ir bangas gaudantys poilsiautojai gryname ore praleidžia visą dieną, namuko reikia tik kaip pastogės pernakvoti.
Užtai vienadieniai turistai į salą dažniausiai atvyksta pažiūrėti garsiojo pingvinų parado! Net 35 tūkstančiai mažučių, vos 30cm siekiančių nykštukų sutemus iššoka iš vandenyno bangų, ir susibūrę į krūveles skuodžia per pliažą kopos link, kur jų smėlyje įtaisytuose lizdeliuose laukia išalkę mažyliai. Tie mamos ir tėčiai mini-pingvinai sugeba per dieną nuplaukti net 20-30 kilometrų, taip prižvejoja žuvies, o dienai baigiantis tiksliai žino, kur yra jų krantas, kur jų namai. Tiesa, savo lizdelio patamsy kartais ir nepamato, bet savų vaikų šauksmą kaip mat atpažįsta, tad suranda pagal garsą 🙂 Šio reginio pažiūrėti kas vakarą susirenka keli šimtai žmonių. Įsigiję bilietus apie 8 valandą vakaro jie įsitaiso specialiai pliažo prieigose įrengtose sėdėjimo vietose, tarsi kokiame didžiuliame amfiteatre, o dar po valandos, apie 9 vakaro prasideda tas juokingas pingvinų paradas 🙂 Pingvinai tokie baikštūs, jog jei beskuodžiant smėliu kuriam vienam susišviečia, jog iškilo pavojus, išsigąsta ir dar kokie 25 kartu bėgantys, tad visi apsisuka ir neria atgal į bangas, laukdami kito šanso perbėgti tą kelių metrų smėlio pliažo juostą 🙂 Fotografuoti ir filmuoti šių gyvūnėlių negalima, stengiantis šviesomis jų netrikdyti. Tad visi žiūrovai, užuot spoksoję į ekranus, prisiminimus fiksuoja savo smegenyse 🙂
Na o grįžusi po kelionės įstabioje Phillip saloje, kažkodėl nežmoniškai užsigeidžiau kažko indiško… Ir nepaisant už lango šiomis dienomis spiginančios +35C kaitros, ėmiausi indiškų vištienos kukuliukų, arba kitaip kofta korma. Tai tipiškas Kašmyro ir Pundžiabio regiono patiekalas, mažiau aitrus nei pietų Indijos valgiai, pagardintas grietinėle ir migdolų riešutais. Maltos mėsos kukuliukus indai dažniausiai kepa įkaitusioje krosnyje, tačiau šie – troškinti tirštame padaže, todėl švelnesni, minkštesni ir sultingesni. Pats padažas labai universalus, jei neturite maltos mėsos (tiks ne tik vištiena, bet ir kiauliena, kalakutiena), arba jei neturite laiko terliotis formuojant mažus kotletukus, tiesiog šiame padaže patroškinkite gabalėliais supjaustytų vištienos blauzdelių arba krūtinėlių mėsą. Vegetariškai versijai vietoj vištienos tiks bulvės, baklažanai ar avinžirniai.
Pasiruošimas | 30 min |
Porcijos |
porc
|
- 3 šaukštai ghee
- 1 šaukštelis juodųjų garstyčių grūdelių
- 1 svogūnas (didleis), smulkiai supjaustytas
- ½ šaukštelio Čili dribsnių (arba pagal skonį)
- 1 šaukštas sutarkuotos imbiero šaknies
- 1 šaukštas česnakų (sutarkuotų arba labai susmulkintų)
- 1 šaukštelis maltų ciberžolių
- 1 šaukštelis maltų kalendrų
- 3 šaukštai graikiško jogurto
- 125 ml grietinėlės 10%
- 1 stiklinė vandnens
- 1 šaukštelis druskos (arba pagal skonį)
- 2 šaukštai maltų migdolų
- 1 šaukštas migdolų plokštelių (paskrudintų)
- 600 g maltos vištienos (geriausia blauzdelių mėsos)
- 1 svogūnas (sutarkuotas smulkia tarka, sultis kuo geriau nuspauskite ir išpilkite)
- 1 šaukštas sutarkuotos imbiero šaknies
- 1 šaukštas česnakų (sutarkuotų arba labai susmulkintų)
- 125 g džiūvėsėlių
- 2 kiaušiniai (lengvai suplakti)
- 1 šaukštelis druskos (arba pagal skonį)
- 1 šaukštelis grūstų juodųjų pipirų (arba pagal skonį)
- 1 šaukštelis maltų kalendrų
- ½ šaukštelio maltų kardamonų
- ¼ šaukštelio nutarkuoto muškato riešuto
- 1 šaukštas kalendrų lapelių (susmulkintų)
- 1 šaukštas susmulkintų šviežių mėtų
Ingredientai
Padažui
Kukuliukams
|
|
- Pirmiausia pasigaminkite kukuliukus (juos galite pasiruošti iš anksto ir laikyti šaldytuve, uždengę plėvele) - sumaišykite visus išvardintus ingredientus gana intensyviai. Šlapiomis rankomis suformuokite nedidelius (apie 1 šaukšto tūrio) rutuliukus, sudėkite juos į skardelę, išklotą pergamentiniu popieriumi ir padėkite į šaldytuvą kol prireiks.
- Didesniame puode (pvz ketaus troškintuve) įkaitinkite ghee, suberkite garstyčių grūdelis ir kepinkite kol grūdeliai ims spragsėti. Sudėkite susmulkintus svogūnus ir maišydami kepinkite apie 3-4 minutes, arba kol suminkštės. Suberkite čili dribsnius ir toliau kepinkite svogūnus maišydami, kol pradės ruduoti. Sudėkite tarkuotus imbierus ir česnakus, pakepinkite dar trumpai, kol pasklis aromatas, tada suberkite ciberžoles ir kalendras, supilkite jogurtą. Vėl maišydami kelias minutes pakepinkite. Supilkite grietinėlę, vandenį, įberkite druskos, užvirinkite. Sumažinkite kaitrą ir virkite padažą atidengtame puode 10 minučių. Suberkite migdolų miltus, išmaišykite ir pakaitinkite apie 2-3 minutes, kol padažas sutirštės. Jei padažas pernelyg tirštas, įpilkite dar šlakelį vandens (tačiau nepadauginkite)
- Atsargiai įdėkite į padažą kukuliukus, stenkitės, kad jie visi panirtų į tirštą padažą. Uždenkite puodo dangtį ir troškinkite apie 15 minučių. Praėjus pusei laiko kukuliukus apverskite, tuos, kurie išorėje, panardinkite į padažą, kad visi tolygiai išsitroškintų. Patiekite pabrastę skrudintais migdolais, su ryžiais (ir/ar indiška duona) ir mėgstamais čatniais.