Sveiki atvykę į 2024-uosius! Tegul visos viltys virsta tikrove, tegul visi palinkėjimai pildosi, tenepritrūksta užsispyrimo prisiimtiems įsipareigojimams vykdyti, bet užvis svarbiausia- tegul dangus virš Lietuvos būna taikus ir nepristinga sveikatos. 

Yra žmonių, kurie, didžiosioms metų šventėms pasibaigus, sausį skelbia vegetarišku (ar net veganišku!) mėnesiu (veganuary). Mintis tikrai puiki, ypač gyvenant šiltesnio klimato kraštuose, kur šviežių daržovių pasirinkimo netrūksta, kur nestingdo šaltis ir kur lengvesnę mitybą diktuoja oro sąlygos. Aš pati, turiu prisipažinti, nepraktikuoju tokių projektų, nors vis pagalvoju, jog būtų įdomu pamėginti. Didžiausias kliuvinys man – šeima (su kuria būtų sudėtinga susitarti dėl vegetariško mėnesio 🙂 aš pati vegetariškai išgyvenčiau nors ir metus), o ir suplanuoti renginiai bei vakarienės, kurias turėsiu ruošti jau pakviestiems svečiams… 

Tačiau ką jau ką, o vegetariškus patiekalus aš mėgstu visada – ar tai sausis, ar liepa. Ypatingai indiškus, kuriuose dominuoja lęšiai (baltymų šaltinis) ir kalnas aromatingų šildančių prieskonių. Tai indiška virtuvė yra toji, kurios labiausiai pasiilgstu, kai kur nors ilgai keliauju, kai grįžusi svajoju, kad mano namai pakviptų apetitą žadinančiu kariu… 

Dal, arba Dhal yra vienas pagrindinių indiškos virtuvės ingredientų. Į kitas kalbas dal dažniausiai verčiamas „lęšiai”, tačiau, tiesą pasakius, dal apima ne vien lęšius, bet ir kitas ankštines kultūras – pupas ir pupeles, žirnius ir kt. O bet koks šių ankštinių kultūrų troškinys vadinamas… irgi Dal. Indai savo virtuvėse visoms ankštinėms kultūroms virti dažniausiai naudoja greitpuodžius, tokius turi net labiausiai nepasiturinčios šeimos, mat ne visada įmanoma prisiminti, jog pupas reikia pamerkti iš vakaro, kad jos suminkštėtų, antraip puodus tektų daboti kelias valandas, kol it akmenys kietos pupos suminkštės… Indijoje gyvenant didžiausiam vegetarų skaičiui visame pasaulyje, kur geriau nei šios šalies virtuvėje ieškoti labiausiai maistingų ir skaniausių vegetariškų valgių!

Dhal konsistencija gali būti nuo skystos sriubos iki tirštos košės, tad viskas kas yra šioje skystumo/tirštumo skalėje, skaitosi dhal. Tai nebrangus valgis, kurį paruošti nesudėtinga, o patiekti dhal galima su ryžiais ar indiška duona. Tai valgis, kurio didžiausius puodus šeimininkės prigamina vestuvių ir kitų didelių švenčių svečiams ir net šventyklų lankytojams (taip taip, pavyzdžiui, sikhų šventyklose visuomet kiekvienas apsilankęs gauna dubenėlį gardaus indiško maisto, nepaisant kokios religijos tas atklydėlis būtų!). Lęšiai gali lentynoje stovėti mėnesius (jei ne metus), todėl pasigaminti maistingą troškinį galima bet kada, o kitą dieną pašildytas toks troškinys būna dar skanesnis. Tad nepatingėkite ir pasigaminkite dvigubą jo porciją (dalį visada galima užšaldyti).

Šiandien dalinuosi su jumis žaliųjų lęšių troškinio (mung dal) su kalafiorais receptu. Kalafiorų čia prireiks labai nedaug (galite juos išvis praleisti, jei tikrai negalite rasti ne sezono metu), jums tikrai patiks puikiai derančios skirtingos kremiško lęšių troškinio ir pakepintų kalafiorų konsistencijos. Beje, toks lęšių troškinys tiks ir kaip garnyras su žuvies ar mėsos patiekalais.

Cauliflower dhal
Indiškas lęšių ir kalafiorų troškinys
lesiu ir kalafioru troskinys
Maistingas vegetariškas indiškas patiekalas, kurs tiks ir kaip garnyras
Print Recipe
Indiškas dhal su kalafiorais
Maistingas, aromatingas žaliųjų lęšių troškinys su pakepintais kalafiorais
Course Main Dish
Virtuvė Indijos
Raktažodis kalafioras, lęšiai
Pasiruošimas 20 min
Laikas 50 min
Pasyvus laikas 30 min
Porcijos
porc
Ingredientai
Lęšių troškiniui
Kalafiorams
Course Main Dish
Virtuvė Indijos
Raktažodis kalafioras, lęšiai
Pasiruošimas 20 min
Laikas 50 min
Pasyvus laikas 30 min
Porcijos
porc
Ingredientai
Lęšių troškiniui
Kalafiorams
Procesas
  1. Užkaiskite puode 2 litrus vandens. Kai užvirs, suberkite išmirkytus lęšius. Virkite 2 minutes (nugriebkit nuo viršaus visus nešvarumus ir putas, jei tokių pamatytumėt). Nukoškite ir atidėkite į šalį.
  2. Į mažą blenderio indą sudėkite imbierus, čili ir pomidorus, ir suplakite viską iki vientisos masės. Tame pačiame puode, kuriame virėt lęšius, ištirpinkite ghee ir apkepinite svogūnus kartu su česnakais (apie 3 min, arba kol pradės švelniai tamsėti). Suberkite garstyčių sėklas ir ciberžoles, maišydami pakepinkite dar minutę. Supilkite pomidorų ir čili tyrę, maišydami pakepinkite dar apie 1-2 minutes, tada suberkite lęšius, sumažinkite ugnį ir troškinkite ant silpnos ugnies apie 40-50 min., arba kol lęšiai taps visiškai minkšti, kartkartėmis pamaišydami. Jei matote, kad masė pernelyg sausa, įpilkite verdančio vandens. Pabaigoje įberkite druskos, įspauskite truputį šviežių citrinų sulčių, tirštumą pareguliuokite verdančiu vandeniu.
  3. Kol lęšiai troškinasi, paruoškite kalafiorus: keptuvėje ištirpinkite ghee, suberkite garstyčių sėklas ir pakepinkite apie 30s, arba kol sėklos ims spragsėti. Suberkite svogūnus, česnakus ir čili, pakepinkite porą minučių kol suminkštės. Suberkite kalafioro žiedus ir kepinkite maišydami apie 8 min., arba kol apskrus. Pabarstykite druska, kalendrų sėklomis, masala prieskoniais pagal skonį.
  4. Patiekite dhal gilesnėse lėkštėse - ant dugno sudėkite lęšių troškinį, ant viršaus - kalafiorus, pabarstykite apkepintais kario lapeliais ir/arba kalendromis. Patiekite šiltą arba kambario temperatūros, su indiška duona, arba ryžiais arba kaip garnyrą prie mėsiškų/žuvies patiekalų.
Pastabos
Recepto šaltinis - Christine Manfield's Indian Cooking Class

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *