Tas metų laikas, kai prasideda nesibaigianti pilkuma ir šlapdriba, susijęs su ypatingu  ryškiaspalvių ir ryškiakvapių (gerą žodį sugalvojau, tiesa?:)) patiekalų poreikiu. O kas gali būti dar ryškiau už indiškus aromatus?  Tie nepakartojami indiški aromatai, kurie švelniai įsigeria į namų kampelius, tiesiog sukurti  jaukumui ir šilumai, tiesa?

Mano anyta gyvena name, kuriame butą nuomojasi šeima iš Indijos. Kaskart kai einu pas ją į svečius, visa erdvi laiptinė (tam namui – daugiau nei 100 metų, tad galite įsivaizduoti erdves, kur kiekvienam aukštui nepagailėta visų 4 m aukščio sienų!!)  tiesiog persismelkusi indiškų patiekalų kvapais. Kol užlipu iki penkto aukšto, jau esu žvėriškai alkana! Mėginu tik įsivaizduoti, jei visi to namo gyventojai būtų indai, arba visi iki vieno imtų ir pagamintų po indišką patiekalą….

Kai indiškus patiekalus gaminu savo virtuvėje, paskui dar porą dienų viskas kvepia kariais… Ypač tai jaučiasi parėjus iš lauko. Bet man šis kvapas – nė kiek neerzinantis. Tai tarsi kokie nostalgiški lašeliai, nuo kurių atgyja visi kelionių į Aziją prisiminimai… Rudenį, kai iki atostogų – ilgi laukimo mėnesiai, tie prisiminimai  ypač malonūs.

Todėl jei norite, kad ir jūsų namai pakviptų Indija, paruoškite namiškiams šį maistingą vištienos karį.

Vistienos karis su migdolais-5_LR

 

Vistienos karis su moliugais

Indiškas vištienos karis su moliūgais
Porcijos 4
Komentuoti
Spausdinti
Ingredientai
  1. 200g natūralaus skonio jogurto
  2. 1/2 šaukštelio ciberžolės (kurkuma)
  3. 1 šaukštelis saldžios raudonosios paprikos miltelių
  4. 3 vištienos krūtinėlės, supjaustytos kąsnio dydžio gabaliukais
  5. 2 nedideli svogūnai, labai smulkiai supjaustyti
  6. 4 skiltelės česnako, susmulkintos
  7. 1 stiklinė sutarkuoto moliūgo
  8. 1 šaukštelis sutarkuotos imbiero šaknies
  9. 1 čili pipiras, supjaustytas juostelėmis
  10. 2 šaukštai kokosų aliejaus
  11. žiupsnelis malto kardamono
  12. 1/2 šaukštelio malto cinamono
  13. 1.5 šaukštelio malto kumino
  14. 1.5 šaukštelio maltos kalendros
  15. 1-2 laimo lapeliai
  16. 2-3 curry lapeliai
  17. 100ml  kokosų pieno
  18. Cukraus, druskos
  19. 2-4 šaukštai kokosų drožlių
Pateikimui
  1. 2 šaukštai skrudintų kapotų migdolų
  2. kapotų  saliero lapų
  3. Virtų basmati arba jasmin ryžių
Instrukcijos
  1. Jogurtą sumaišykite su ciberžole ir paprika, ir iš visų pusių šiuo mišiniu aptepkite vištienos gabalėlius. Palikite pasimarinuoti mažiausiai 4 valandoms kambario temperatūroje. Galima palikti marinuotis pernakt.
  2. Sumaišykite supjaustytus svogūnus su susmulkintais česnakais, sutarkuotu moliūgu, imbieru, čili pipirais. Pasidėkite šį mišinį atskirai.
  3. Sandariai užsidengiančiame troškintuve įkaitinkite aliejų arba kokosų aliejų ir suberikite visus prieskonius: kardamoną, cinamoną, kuminą ir kalendras, įmeskite laimo ir curry lapelius. Pakepinkite, kol prieskoniai paskleis kvapą. Tada supilkite svogūnų mišinį, ir toliau maišydami kepinkite. Pabaigoje į troškintuvą suverskite marinuotą vištieną kartu su visu marintau (jogurtu), ir kepinkite keletą minučių, kol padažas ims burbuliuoti. Supilkite kokosų pieną, įberkite cukraus (pradžiai šaukštelį), druskos (pradėkite nuo 1.5 šaukštelio rupios druskos), užvirinkite, sumažinkite ugnį, sandariai uždenkite ir palikite troškintis 45-60 min. Pabaigoje suberkite kokosų drožles,( berkite priklausomai nuo to, kokio tirštumo padažo pageidaujate).
  4. Pateikite karį pabarstę kepintais migdolais ir kapotais salierų lapeliais, su virtais ryžiais ir šviežiais čili pipirais tiems, kuriems nepakanka aštrumo:)
Nidos receptai https://nidosreceptai.lt/

  1. Nida:

    Kaip džiaugiuosi, Evelina… Išties tie indiški patiekalai yra magiški, ta skonių gausa ir harmonija yra kerinti. Labai faina, kad patiko.

  2. Evelina:

    Jau sudėjau viską troškinimui,paragauju.. na, atrodo,nieko čia ypatingo nebus..jau buvau nusiteikusi skeptiškai 🙁 bet kai išsitroškino, susijungė skoniai, tai wow… vyras sakė,jog vienas skaniausių patiekalų 😀

  3. Nida:

    Puiki mintis:) Indiški patiekalai yra visiškas gėris…. Man jie niekad neatsibosta.

  4. Gry:

    O jetus kiek daug indiškų patiekalų receptų. Aš žiūriu serijalą Balika vudhu, kaip skaniai jie valgo tuos karius su rotti duona. Na savaitgali būtinai gaminsiu 🙂

  5. Nida:

    Smagu girdėti, Rasa! Moliūgas apskritai tokia švelni daržovė, kad jai reikia stipresnių skonių „pasireikšti” 🙂

  6. Rasa:

    Esu maloniai nustebinta, kaip tinka moliūgas su kariu. Aš moliūgą mėgstu, kai jo pernelyg nesijaučia tai čia man kaip tik 🙂

  7. Nida:

    Jule, smagu girdėti! O salotų tai man prie visko norisi, tad pritariu tavo šeštiems jausmams:)

  8. Julė:

    Nida, nuostabiai skanus karis! Tiesa, man prie jo labai norėjosi kokių gaivių salotų – bet čia, matyt, tie ilgi vegetarizmo metai savo davė.
    Ačiū – atėjo žiema, pats metas kariams.

  9. Nida:

    Vilma, negaliu atsakyti į šį klausimą. Pvz. Lenkijoje curry lapų (šaldytų) galima nusipirkti laisviausiai…. Kaip gaila, kad iki mūsų ta paprasta egzotika taip ir neatvažiuoja…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *