Sausio pabaiga Australijoje reiškia trumpėti pradėjusias dienas, pasibaigusias atostogas ir į vėžes pamažu sugrįžtantį darbų ritmą. Sausio 26d. atšventę Australijos dieną, visi grįžta į ofisus, mokiniams prasideda nauji mokslo metai, mus, diplomatus, vėl įsuka renginių ir susitikimų maratonas.
Pastarosios mano dienos buvo pilnos bendravimo su… Indija. Jau netrukus praskleisiu užuolaidas, ką aš su ta Indija taip bendravau 🙂 Tačiau po kiekvieno pasimatymo Zoom’e, po kiekvieno užbaigto darbų etapo ir aptarimo, aš vis pagaudavau save svajojančią apie gerą tirštą aromatingą indišką troškinį. Geriausia – lęšių, mat jo pasigaminus daugiau ir pasišildžius rytojaus dieną, troškinys tampa tik gardesnis…
Ne paslaptis, kad indiški patiekalai greitai nepasigamina, nereikia turėti iliuzijų. Kai kuriuos mano bičiulius atbaido ilgokas ingredientų sąrašas patiekalo aprašyme. Tačiau daugumoje atvejų tą sąrašą sudaro tipiniai prieskoniai ir pagardai, kurių rasite kiekvienoje šiek tiek geriau nei „viengungiškoji” aprūpintoje virtuvėje (nesinori suabsoliutinti, sakydama „viengungiškoji”, omeny turiu tuos, kurie virtuve naudojasi nebent kiaušiniui išsivirti ar mikrobangėje pasišildyti pristatyto maisto porciją). Juk dažnas iš mūsų turime gabalėlį imbiero šaknies, česnakų, svogūnų, pomidorų koncentrato… Na o tokio prieskonių mišinio, kaip garam masala, pravartu turėti, nes jis ilgai nesensta ir panaudojamas gana plačiai.
Atskiras žodis – apie lęšius. Indų virtuvėje lęšiai užima tokią svarbią vietą, kad jų rūšis suskaičiuoti ir išvardinti būtų sudėtinga. Gal ir ne visi namuose turim keletos rūšių lęšių, pastebėjau, kad ir pati dažniau perku tuos, kurie išverda gana greitai – skaldytus raudonuosius. Tačiau Indijoje populiarųjį dhal (arba daal) paprastai verda ne iš tų greitai suverdančių lęšių, o kaip tik iš tų ankštinių produktų, kuriems suminkštėti reikia keletos valandų… Daal naudojami juodieji arba žalieji lęšiai, spindulinės pupuolės (mung beans), labai dažnai ir kelių rūšių mišinys. Lęšiai, kaip žinia,- tobulas ingredientas sveikai ir subalansuotai besimaitinantiems, juose gausu baltymų ir nedaug kalorijų.
Kad prie puodų nereiktų budėti pusę paros (kai kurie lęšių troškiniai Indijoje lėtai troškinami net 24 valandas!), labai rekomenduoju lęšius pamerkti iš vakaro, ir pamerkiant nepagailėti vandens, mat patys nustebsite, kiek jo daug sugers ištroškę žirniukai. Dar viena rekomendacija – pasigaminkite troškinio kur kas daugiau, nei jums reikia… mat puodas kunkuliuos kelias valandas, tad verčiau tegul jame verda daugiau gėrio! Beje, lęšių troškiniai labai tinkami užšaldyti.
Aš savo troškinį viriau iš mung beans, tačiau receptas identiškas, jei naudosite juoduosius ar kitokios rūšies neskaldytus lęšius ar kitus ankštinius produktus.



Indiškas lęšių troškinys
- Užtruks: 4 val
- Kiekis: 8 porc 1x
- Dieta: Vegetariškas
Aprašymas
Sotus, aromatingas, maistingas, subalansuotas vegetariškas indiškas troškinys
Ingredientai
- 300g spindulinių pupuolių (mung beans) arba juodųjų lęšių
- Augalinio aliejaus
- 1 svogūnas
- 4 skiltelės česnako, susmulkintos
- 2cm dydžio imbiero šaknies, susmulkintos
- 3 kardamono pumpurai
- žiupsnis čili pipirų
- 1 šaukštelis garam masala prieskonių
- 3 šaukštai pomidorų pastos (koncentrato)
- 1 šaukštelis cukraus
- Druskos
- Grietinėlės
Instrukcijos
Spindulines pupuoles arba lęšius pamerkite iš vakaro ir palikite išbrinkti.
Rytojaus dieną užkaiskite apie 4 litrus vandens (be druskos) ir virkite pupeles (arba lęšius) apie 1-3 valandas, arba kol jie visiškai suminkštės, sukris (paragaukite, tekstūra turi būti sviestinė). Nupilkite vandenį, kuriame virė lęšiai.
Puode storu dugnu arba troškintuve įkaitinkite šlaką aliejaus. Suberkite svogūnus, pabarstykite 1 šaukšteliu druskos ir kepinkite maišydami, kol svogūnai karamelizuosis. Jei svogūnai ima svilti, įpilkite kelis šaukštus vandens. Suberkite česnakus ir imbierus, dar pakepinkite porą minučių, kol pasklis aromatas. Suberkite visus prieskonius, pakepinkite. Galiausiai sudėkite pomidorų pastą ir cukrų ir dar pakepinkite, kol masė pradės kibti prie dugno. Įpilkite apie 1 litrą vandens, mediniu šauktšu pagramdykite puodo dugną. Sudėkite apvirtus lęšius ir pripilkite vandens tiek, kad apsemtų apie 4cm.
Užvirinkite ir virkite atidengę ant vidutinės (ir stipresnės ugnies), vis pamaišydami. Tada dalinai uždenkite puodą ir troškinkite apie 1,5 valandos, arba kol masė taps tiršta (tiršta ji turi tapti nuo lęšių ar pupelių). Kaskart vis pamaišykite, o jei pernelyg mažėja puode vandens, įpilkite papildomai. Pabaigoje įpilkite grietinėlės ir pakaitinkite.
Paragaukite, ar netrūksta druskos, rūgšties. Troškinys turėtų būti sūresnis, nei įprastai, mat jis patiekiamas su indiška duona (chapati arba naan), kuri turi saldumo.
Rytojaus dieną šildydami lęšių troškinį įpilkite šiek tiek grietinėlės ir vandens, taip suskystindami masę.
- Paruošimo laikas: 15 min
- Gaminimo laikas: 4 val
- Kategorija: Pagrindinis, Užkandžiai
- Metodas: Troškinta
- Virtuvė: Indijos