Kaip gera žinoti, kad aš esu ne vienintelė, kuri kiekviena pasitaikiusia proga kaulija receptus 🙂 Mano draugė Suzette iš Pietų Afrikos, pasirodo, lygiai tokia pat 🙂 Matyt dėl to mudvi ir tapome tokiomis geromis draugėmis. Viskuo, ką iškaulijam, mudvi dalinamės tarpusavyje, o aš dar ir su jumis ta proga pasidalinu… Taip ir sklinda žodis per visą pasaulį – nuo P. Afrikos, Australijos iki pat Lietuvos….

Suzette augo Durbane – Pietų Afrikos mieste, kuris garsėja gausia indų bendruomene. Indai Durbane apsigyveno dar tais laikais, kai per šią šalį driekėsi “prieskonių kelias” iš Indonezijos ir Indijos į Europą. Sako, Durbano indai turi ir labai savitą kulinarinę kultūrą, kuri kitokia nei Indijoje ir kitur pasaulyje, o Durbano kariai garsėja savo ypatingai subalansuotais skoniais. Kiek man teko tų karių valgyti P. Afrikoje (ir Durbane), turiu pasakyt jie buvo nenusakomo gardumo…. O kai vienąkart Durbano turguje užsipirkau indiškų prieskonių ir juos susikroviau į savo lagaminą, tas lagaminas kariais kvepėjo gal penkerius metus, kad ir kaip jį vėdinau…  (ne tai, kad tas kvapas man nepatinka, bet kažkaip vis keista būdavo atsidarius po pusmečio nenaudojimo lagaminą užuosti tas skonių puokštes…)

Taigi kario receptą Suzette dar 2011 metais išsikaulijo iš Durbano Royal Hotel šefo Luke Nair, saugo jį atsispausdinusi kartu su visu emailu ir aprašymu. Tokį nuskanuotą komplektą paveldėjau ir aš:) Tiesa, originalioje versijoje šefas naudoja krevetes ir vištieną (tą versiją kada nors pagaminsiu ir aš), tačiau šiandien mano kario versija – vegetariška, su paniru (jį kuo puikiausiai pakeis baltas lietuviškas sūris). Iš šefo recepto pasiskolinau tik mintį, gaminimo eigą ir preliminarius produktų kiekius, o mano rezultatas (bent man pačiai) toli pranoko lūkesčius…. 

Vegetariškas karis su sūriu
Aromatingas ir šildantis vegetariškas patiekalas, kuriam tiks lietuviškas baltas sūris
Print Recipe
Indiškas karis su baltu sūriu
Šis aromatingas indiškas karis su paniru (kurį kuo puikiausiai pakeis lietuviškas baltas sūris) - yra šventė lėkštėje ir virtuvėje. Paprastas ir greitas.
Curry panir
Prep Time 10 min
Cook Time 20 min
Servings
porc
Ingredients
Prep Time 10 min
Cook Time 20 min
Servings
porc
Ingredients
Curry panir
Instructions
  1. Puode storesniu dugnu įkaitinkite aliejų kartu su sviestu, suberkite svogūnus ir kepinkite kol jie suminkštės, taps skaidrūs. Sudėkite česnakus ir imbierus ir toliau kepinkite, kol pasklis aromatas. Suberkite visus prieskonius, pusę minutės pakepinkite (masė truputį lips prie puodo dyžugno) ir supilkite pomidorų masę. Užvirinkite, sumažinkite ugnį ir virinkite apie 5-10 min., arba kol masė labai sutirštės. Supilkite grietinėlę, įberkite druskos ir cukraus, pakaitinkite dar apie 2-3 minutes.
  2. Jei norite, per tą laiką galite apkepinti panirą - keptuvėje įkaitinkite truputį sviesto ir iš visų pusių apkepinkite sūrio kubelius (paniras kepant neišsileidžia, tuo tarpu baltas sūris, jei liesesnis, gali imti lydytis, todėl jo kepti nepatarčiau). Tačiau apkepinti nebūtina ir paniro - jis gali toliau būti ruošiamas žalias. Sūrio gabalėlius (tiek apkeptus, tiek ir neapkeptus) sudėkite į karštą curry padažą, pakaitinkite kol sūris sušils. Patiekite pabarstę kalendromis, su virtais basmati ryžiais.

8 thoughts on “Indiškas karis su baltu sūriu

  1. Nida says:

    Julija, nenusivilsite šiuo curry, kad ir su kuo jį gaminsite:) O krevetes originaliame recepte šefas pagardina prieskoniaias (malti pankoliai, kuminai) ir pašlakstęs šaukštu tirpinto sviesto (arba ghee) kepa 160C orkaitėje 8 minutes. Pabaigoje įmaišo į paruoštą curry padažą ir pašildo.

  2. Julia says:

    Absoliučiai puikiai skamba. Nėra abėjonių, kad pagaminus bus super, nes esu jau kelis kartus gaminusi jūsų curry su avinžirniais (jis dieviškas). Klausimas: o jeigu dėti krevetes kaip darė Durban Royal Hotel šefas? Virtas ar kiek pakepintas? Ačiū.

  3. Nida says:

    Nepaprastai smagu girdėti, kad patiko. Su kmynais visai gerai skamba, aš kitąkart irgi pamėginsiu būtent tokį sūrį. Ačiū už idėją 🙂

  4. Irena says:

    Aš taip pat išbandžiau su LT kmynų sūriu- viskas super, gal man per daug grietinėlės- turėjau 30proc🙃- kiek per riebu( turbūt ir be grietinėlės būtų skanu…), bet ir šaltas patiekalas man tobulas. Ačiū Nida už skanias idėjas!😉

  5. Nida says:

    Julija, smagu girdėti (ir puikūs papildymai su moliūgu). Man prireikė nusikraustyt iki Australijos, paragauti indiško panyro, kad suprasčiau, jog jis nič niekuo nesiskiria nuo mūsiškio varškės sūrio:)) Tad į sveikatą, atvėsus orams šis receptas dar labiau pasitarnaus 🙂

  6. Julija says:

    Tik šiandien prisiruošiau išbandyti, bet jau galvoju apie kitą kartą:) Tobulas!!! Dariau su lietuvišku 22 proc riebumo varškės sūriu su kmynais (kaitinau apie 5-7 min, nieks neišsileido). Ir nors vietoj svogūnų ir česnakų dėjau smulkiai pjaustytą moliūgą, o pomidorus tik supjausčiau (netryniau), skonis tikrai nenukentėjo. Net vyras pasakė: na šitas tai ir man patinka. Ačiū už receptą!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *