Spausdinti
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Humusas


5 žvaigždės 4 žvaigždės 3 žvaigždės 2 žvaigždės 1 žvaigždė

Atsiliepimų nėra

  • Autorius: Nida Degutienė

Aprašymas

tradicinis užkandis, būtinas stalo elementas Artimuosiuose Rytuose


Ingredientai

 
  • 1.5 stiklinės džiovintų avinžirnių
  • 1/3 stiklinės sezamų pastos (tachini)
  • 68 česnako skiltelės
  • 1/4 stiklinės šviežių citrinų sulčių (arba daugiau, pagal skonį)
  • 1 valgomasis šaukštas tyro alyvuogių aliejaus
  • 3/4 arbat. šaukštelio malto kumino
  • 1/2 arbat. šaukštelio smulkios druskos (arba daugiau pagal skonį)
  • Žiupsnelis aitrių čili pipirų

Pateikimui

  • Šlakas tyro alyvuogių aliejaus
  • Saldžios paprikos
  • Kapotų petražolių
  • Čili pastos

Instrukcijos

  1. Avinžirnius nuplaukite ir pamerkite dideliame dubenyje šalto vandens. Palikite brinkti per naktį. Išbrinkusių avinžirnių tūris padvigubės, jų turėtų būti apie 3.5 stiklinės.
  2. Užkaiskite puodą vandens, įberkite žiupsnį druskos. Į verdantį vandenį suberkite išbrinkusius nusausintus avinžirnius, ir uždengę virkite juos ant mažos ugnies apie 60-90 minučių, arba kol avinžirniai taps labai minkšti. Nupilkite vandenį, bet pasilikite maždaug ¼ stiklinės skysčio, kuriame avinžirniai virė.
  3. Tam, kad išgauti labai vientisą humuso masę, reikia kiekvieną išvirtą avinžirnį nulupti: suspaudus švelniai tarp pirštų, jo odelė lengvai išsineria. Jei nuspręsite odelių nepupti, tai nepakenks humuso skoniui, tik jo konsistencija nebus tokia kremiška.
  4. Atidėkite saujelę sveikų avinžirnių dekoracijai (20-30 vnt.), o likusius suberkite į elektrinio smulkintuvo indą. Į tą patį indą supilkite sezamų pastą, sudėkite česnakų skilteles, įpilkite citrinų sultis ir aliejų, įberkite druskos, kumino, aitriųjų pipirų. Pradžioje masę smulkinkite pulsuojančiu rėžimu, o po minutės – tolygiu, kol gausite vientisą kreminės konsistencijos pastą. Paragaukite – galbūt trūksta druskos, citrinos sulčių arba česnakų. Jei humusas per tirštas, plakant įpilkite truputį skysčio, kuriame virė avinžirniai.
  5. Humusą pateikite gilioje lėkštėje. Viduryje šaukšto nugarėle padarykite įdubimą, ir į tą įdubimą įpilkite alyvuogių aliejaus. Papuoškite atidėtais avinžirniais, pabarstykite saldžios paprikos milteliais arba čili pasta ir kapotomis petražolėmis.