Aprašymas
tradicinis užkandis, būtinas stalo elementas Artimuosiuose Rytuose
Ingredientai
- 1.5 stiklinės džiovintų avinžirnių
- 1/3 stiklinės sezamų pastos (tachini)
- 6–8 česnako skiltelės
- 1/4 stiklinės šviežių citrinų sulčių (arba daugiau, pagal skonį)
- 1 valgomasis šaukštas tyro alyvuogių aliejaus
- 3/4 arbat. šaukštelio malto kumino
- 1/2 arbat. šaukštelio smulkios druskos (arba daugiau pagal skonį)
- Žiupsnelis aitrių čili pipirų
Pateikimui
- Šlakas tyro alyvuogių aliejaus
- Saldžios paprikos
- Kapotų petražolių
- Čili pastos
Instrukcijos
- Avinžirnius nuplaukite ir pamerkite dideliame dubenyje šalto vandens. Palikite brinkti per naktį. Išbrinkusių avinžirnių tūris padvigubės, jų turėtų būti apie 3.5 stiklinės.
- Užkaiskite puodą vandens, įberkite žiupsnį druskos. Į verdantį vandenį suberkite išbrinkusius nusausintus avinžirnius, ir uždengę virkite juos ant mažos ugnies apie 60-90 minučių, arba kol avinžirniai taps labai minkšti. Nupilkite vandenį, bet pasilikite maždaug ¼ stiklinės skysčio, kuriame avinžirniai virė.
- Tam, kad išgauti labai vientisą humuso masę, reikia kiekvieną išvirtą avinžirnį nulupti: suspaudus švelniai tarp pirštų, jo odelė lengvai išsineria. Jei nuspręsite odelių nepupti, tai nepakenks humuso skoniui, tik jo konsistencija nebus tokia kremiška.
- Atidėkite saujelę sveikų avinžirnių dekoracijai (20-30 vnt.), o likusius suberkite į elektrinio smulkintuvo indą. Į tą patį indą supilkite sezamų pastą, sudėkite česnakų skilteles, įpilkite citrinų sultis ir aliejų, įberkite druskos, kumino, aitriųjų pipirų. Pradžioje masę smulkinkite pulsuojančiu rėžimu, o po minutės – tolygiu, kol gausite vientisą kreminės konsistencijos pastą. Paragaukite – galbūt trūksta druskos, citrinos sulčių arba česnakų. Jei humusas per tirštas, plakant įpilkite truputį skysčio, kuriame virė avinžirniai.
- Humusą pateikite gilioje lėkštėje. Viduryje šaukšto nugarėle padarykite įdubimą, ir į tą įdubimą įpilkite alyvuogių aliejaus. Papuoškite atidėtais avinžirniais, pabarstykite saldžios paprikos milteliais arba čili pasta ir kapotomis petražolėmis.