Jei reikėtų įvardinti patį pačiausią Australijos Velykų kulinarinį atributą, tai be konkurencijos pirmą vietą užimtų Hot Cross Buns (bandelės su kryžiumi). Tai aišku, kad jų receptas yra mano knygoje „Australijos skoniai”, nors tokias bandeles kepiau dar Lietuvoje ir dar ilgaaaaaai prieš tai, kada sužinojau, jžg kraustysiuosi į Australiją. Tiesiog tuo metu prenumeravau australišką spaudą ir šios šalies kulinariją pažinau turbūt labiau nei bet kurią kitą 🙂

Tos bandelės su kryžiumi (Hot Cross Buns) yra visiškas kultas čia, Australijoje. Vieni šaiposi, kiti gina iki pažaliavimo šių bandelių teisę parduotuvių ir kepyklų lentynose karaliauti kiaurus metus. Taip taip, vos tik nurenkamos Kalėdų dekoracijos, Australijoje pradedamos kepti Hot Cross bandelės 🙂

Kuo gi jos ypatingos ir kas jų viduje?

Visų pirma tobulas prieskonių mišinys: cinamonas, kvapieji pipirai, muškatas ir nutarkuota citrinos/apelsino žievelė. Nemanote, kad ši šildančių skonių kombinacija visada yra pergalinga, nesvarbu, ar kepate Velykų, ar Kalėdų gardėsius?… Tešla visuomet „pagerinama” pienu ir sviestu, tad čia jums tikrai ne bet kokia „duona”, o išties šventiškas kepinys! Na ir galiausia, bandelės privalomai aptepamos lipnia saldžia glazūra bei papuošiamos kryžiaus ženklu. Skaniausios jos, aišku, kol karštos, tačiau man turbūt dar skaniau, kai pasiskrudinu riekę tosteryje ir užsitepu sluoksnį sūdyto sviesto… Niam kaip skanu!

Tobulų bandelių su kryžiumi receptą esu publikavusi savo knygoje „Australijos skoniai: mano atradimai”. Jei šią knygą turite, primygtinai rekomenduoju Velykoms išsikepti šių bandelių. O tiems, kas knygos dar neturi, rekomenduoju pasinaudoti Velykų akcija ir griebti nė nedvejojant – ten net 300+ puslapių su nuostabiais, lengvai pagaminamais valgiais. Įkvėpimo užteks mažiausiai metams:) Knygą su akcija galima įsigyti ČIA.

Na o kadangi, kaip minėjau, australai pamišę dėl tų Hot Cross Buns ir visko, kas su šiuo kultiniu kepiniu susiję, tai kasmet atsiranda vis kas nors įdomaus, kas praplečia supratimą apie tuos kryžiumi paženklintus dalykėlius 🙂 Štai praeitais metais visi kraustėsi iš proto dėl pikantiškos tokių bandelių versijos, kur kryžiaus forma buvo suraityta iš paskrudintos kiaulienos šoninės. O šiemet užtikau trapių sausainių receptą. Hot Cross Biscuits, skamba tikrai gudriai! Ir ne tik skamba, skonis – nuostabus, patikėkit, ypač su rytinės espresso puodeliu.

Hot cross biscuits and tea
Velykiniai sausainiai
Spausdinti
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Sausainiai su kryžium

Hot Cross …. Sausainiai!


5 žvaigždės 4 žvaigždės 3 žvaigždės 2 žvaigždės 1 žvaigždė

Atsiliepimų nėra

  • Autorius: Nida Degutienė
  • Užtruks: 1 val 20 min
  • Kiekis: 80 vnt 1x

Aprašymas

Aromatingi Velykiniai sausainiai, įkvėpti garsiųjų Hot Cross Buns.


Ingredientai

 
  • 160g šalto sviesto, supjaustyto gabalėliais
  • 260g miltų
  • 1 šaukštelis kepimo miltelių
  • ½ šaukštelio druskos
  • 100g rudojo cukraus
  • 1/2 šaukštelio malto cinamono
  • 1/4 šaukštelio maltų kvapiųjų pipirų
  • 1/4 šaukštelio nutarkuoto muškato riešuto
  • 1 šaukštas labai šalto vandens

Kryžiui

  • 120g cukraus pudros
  • 1 šaukštas citrinų sulčių

Instrukcijos

Visus išvardintus sausainių tešlai skirtus ingredientus sudėkite į elektrinio smulkintuvo indą (su S formos peiliu) ir kapokite, kol masė pavirs šlapiais trupiniais (jei trupiniai net nemėgina lipdytis, įpilkite dar kelis lašus vandens, tik nepadauginkite). Išberkite viską ant darbastalio ir suminkykite vientisą tešlą, suplokite į diską, įsukite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą bent valandai (galite ir pernakt).

Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Dvi kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi.

Tešlą padalinkite pusiau (taip bus lengviau kočioti) ir iškočiokite ploną tešlos lakštą (3-5mm). Iš jo 5cm diametro formele išspauskite apvalius skrituliukus ir sudėkite į skardą, palikdami apie 2-3cm tarpus. Tešlos likučius vėl iš naujo iškočiokite kitiems sausainiams suformuoti.

Kepkite sausainius apie 10-12 minučių, arba kol išsausės ir lengvai apskrus. Išimkite iš orkaitės ir pilnai atvėsinkite ant grotelių.

Sumaišykite cukraus pudrą su citrinų sultimis, kol gausite tirštą baltą tyrelę (kiekius gali tekti priderinti, čia nurodyti apytiksliai). Ją supilkite į mažą konditerinį maišelį (jei turite, įtaisykite 2mm plonumo antgalį, jei ne – galite naudoti paprastą šaldymui skirtą maišelį, nukirpkite maišelio kamputį, kad gautumėte apie 2mm dydžio skylutę). Šia mase nupieškite ant kiekvieno atvėsusio sausainio po kryžių ir palikite sustingti.

Pastabos

Recepto šaltinis – žurnalas „Delicious” (Australija)

  • Paruošimo laikas: 10 min
  • Gaminimo laikas: 10 min
  • Kategorija: Skaniukai
  • Metodas: Orkaitė
  • Virtuvė: Australijos

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Recepto reitingas 5 žvaigždės 4 žvaigždės 3 žvaigždės 2 žvaigždės 1 žvaigždė