Aprašymas
Trdicinės prieskoniais prigardintos bandelės, kepamos Didįjį Pentkadienį, prieš Velykas. Skaniausios dar šiltos, arba paskrudintos, su sviestu
Ingredientai
Bandelėms
- 1 šaukštas sausų mielių
- 75 g kokosų palmių cukraus ((½ stiklinės))
- 375 ml pieno (šilto (1+½ stiklinės))
- 300 g kvietinių miltų
- 300 g viso grūdo kvietinių miltų
- žiupsnelis druskos
- 2 šaukšteliai cinamono
- 60 ml Alyvuogių aliejaus ((¼ stiklinės))
- 1 kiaušinis
- 1+½ stiklinės džiovintų spanguolių
- 2 šaukštai nutarkuotos apelsino žievelės
Kryžiui
- ½ stiklinės miltų
- ½ stiklinės vandens
Glajui
- ½ stiklinės klevų sirupo ((125ml))
- ¼ stiklinės šviežiai spaustų apelsinų sulčių ((60 ml))
Instrukcijos
- Į dubenį suberkite mieles, 2 šaukštus cukraus ir užpilkite pašildytu (iki 40C) pienu. Išmaišykite ir palikite 5 minutes, kad masė suputotų, mielės pradėtų veikti.
- Sudėkite į didelį dubenį miltus, druską, cinamoną, įpilkite aliejų, įmuškite kiaušinį, suberkite likusį cukrų, sumaišykite. Dalimis supilkite mielių mišinį ir gerai viską suminkykite, kol gausite elastingą tešlą (6-8 minutes). Pabaigoje sudėkite apelsino žieveles ir džiovintas spanguoles ir dar kelias minutes viską išsukite.
- Dubenį su tešla uždenkite ir palikite šiltoje vietoje pakilti (apie 1 valandai, arba kol tešlos tūris padvigubės).
- Pasiruoškite kvardatinę kepimo skardą (22x22cm). Išklokite pergamentiniu popieriumi.
Padalinkite tešlą į 12 lygių dalių. Iš kiekvienos dalies suformuokite po kamuoliuką ir dėkite vieną šalia kito į paruoštą kepimo skardą. Uždenkite šveriu drėgnu rankšluostėliu ir palikite šiltai, kad pakiltų antrąkart (apie 40-60 min). - Įkaitinkite orkaitę iki 200C.
Pasiruoškite kryžiaus masę: sumaišykite miltus ir vandenį. Šią masę supilkite į konditerinį maišelį arba į paprastą celofaninį maišelį ir prakirpkite kampelį. Spausdami maišelį brėžkite tiesias linijas per bandelių centrą, nubrėždami kryžių.
Pašaukite kepti, kepkite apie 35-40 min. - Kol bandelės kepa, paruoškite glazūrą: į mažą puodą supilkite klevų sirupą ir apelsinų sultis, kaitinkite apie 5 minutes, arba kol masė sutirštės iki sirupo konsistencijos.
- Išimkite iškepusias bandeles iš orkaitės, ir kol karštos, patepkite sirupu. Palikite apdžiūti ir šiek tiek pravėsti.
Patiekite šitlas, su sviestu
Pastabos
Recepto šaltinis – Donna Hay
- Kategorija: Desertai, Užkandžiai
- Virtuvė: Australijos, Britų