Kai imu kalbėti apie kinų maistą, visuomet stengiuosi negeneralizuoti, nepamiršti, kokio didumo yra ta milžiniška šalis, ir kiek joje egzistuoja kulinarinių pakraipų bei vėjų… Skiriasi Kinijos šiaurė ir pietūs, skiriasi prieskoniai, aštrumas, viename gale dominuoja ryžiai, kitame – kviečiai… O kur dar salos su savo tradicinėmis virtuvėmis – Honkongas, Taivanis, Makao… Vienas dalykas, kuris visgi vienija kinus jų virtuvėje – tai maisto gaminimo archaiškumas ir autentiškumas. Tai vienas mažiausiai civilizacijos įtakotų kraštų, kai kalba eina apie patiekalų gaminimą, o paprastučiai receptai tūkstantmečius keliauja iš kartos į kartą ir nėra niekaip keičiami.

Man labiausia patinka kantoniečių (Cantonese) virtuvė, o jei dar tiksliau, Honkongo regiono maistas. Jis ganėtinai švelnus, neperkrautas nei prieskoniais, nei aštrumu. Kaip ir daugelis dalykų Azijos virtuvėje, gaminant nereikia nei kažkokių ypatingų įgūdžių, nei kokios nors technikos. Jei namuose yra wok’as ir ugnis, pasigaminti galima praktiškai bet ką. Paprastai patiekalai pagaminami per kelias minutes, ilgiau nei pats gaminimas karštyje užtrunka ingredientų pjaustymas. 

Nemažai kinų patiekalų gaminama bambukiniame garų puode (steam’eryje), ir kol aš to bambukinio steamer’io neturėjau, maniau kad jis tikrai tik dar vienas vietą užimantis rakandas, kuris bus labai retai naudojamas. Bet dabar juo neatsidžiaugiu ir maistą garuose ėmiau gaminti daug dažniau nei bet kada anksčiau. Turiu ir metalinį garų puodą (pamenate, dar tais laikais, kai visi urmu pirkom brangiuosius Zepter puodus:)) Aš juos net išsimokėtinai pirkau, kas mėnesį iš vargano atlyginimo atskaičiuodavau po įmoką, kad metų pabaigoje pagaliau turėčiau komplektą puodų… Tai tame komplekte buvo ir garų puodas, kurį aš gal per visą gyvenimą kokius tris kartus esu panaudojusi… Garų puodas Zepter atstovių prezentacijose atrodė tarsi stebuklas, juk negali jo neturėti… O realybėje jis juk tokio mažumo, kad nelabai ką su juo yra veikti….). 

Bet grįžkime prie steamer’io. Suprantu, kad ne visi jį turi ar ketina turėti, užtai turiu jums patarimą kaip tokį „garų puodą“ pasidaryti patiems namuose 🙂 Geriausia, jei tam panaudosite patį plačiausią, kokį tik turite, virtuvinį puodą. Tiks, aišku, ir wok’as, bet apie jį vėliau. Jums prireiks ir lėkštės, kuri tilptų į tą platų puodą taip, kad ją galėtumėt pilnai įleisti į puodo ertmę, ir tarp puodo kraštų ir lėkštės dar liktų bent po 0,5cm (ar daugiau) laisvos vietos. Garų puodo esmė – kad maistas, kurį virsite garuose, nesiliestų su puode esančiu vandeniu, jis būtų veikiamas tik karštų verdančio vandens garų, o garai jūsų atveju judės per kraštelius, kurie liks tarp lėkštės kraštų ir puodo sienelių.

Taigi, jums reikės iš aliuminio folijos suglamžyti ir suspausti gana nemažus tris bumbulus ir juos įstatyti į to plataus puodo dugną. Į puodą reikės pripilti verdančio vandens, ant folijos bumbulų reikės padėti lėkštę su troškinamu maistu (lėkštė negali liestis su vandeniu, tik patogiai „gulėti“ ant aliuminio bumbulų), uždengti puodą dangčiu, ir voila – jūs turite pačių pasigamintą garų puodą!

Turint wok’ą reikalas dar paprastesnis: pripilkite į wok’ą verdančio vandens ir įstatykite į vandenį aukštesnį dubenėlį. Ant to dubenėlio galėsite patogiai uždėti lėkštę su gaminamu maistu, o wok’ui tik reikės surasti pakankamo dydžio dangtį (čia gali būti problema, nes wokai būna gana dideli ir platūs). 

Taigi, jei garpuodžio klausimą išsprendėm, galima pasigaminti ir ypač nesudėtingą kantoniečių stiliaus troškintą lašišą su imbierais ir svogūnų laiškais. Patiekite ją su virtais ryžiais.

Cantonese steamed salmon in a bamboo steamer
Garuose troškinta lašiša su imbierais ir žaliais svogūnais
Print Recipe
Kiniška garuose virta lašiša su imbierais ir svogūnų laiškais
Saikingai egzotiškas patiekalas, kurį pasigaminsite per 20 minučių!
Cantonese steamed salmon
Course Main Dish
Virtuvė Kinijos
Pasiruošimas 10 min
Laikas 15 min
Porcijos
porc
Ingredientai
Papuošimui
Course Main Dish
Virtuvė Kinijos
Pasiruošimas 10 min
Laikas 15 min
Porcijos
porc
Ingredientai
Papuošimui
Cantonese steamed salmon
Procesas
  1. Paruoškite steamer'į kaip aprašyta straipsnyje, arba pripilkite wok'ą vandens maždaug iki pusės, ir vandenį užvirinkite. Ant lėkštės (turi būti atspari karščiui ir tilpti į jūsų steamer'į! Na ir kad jame tilptų lašišos filė:)) dugno išdėliokite svogūno griežinėlius, ant jų klokite lašišą odele į apačią. Svarbiausia, kad lašišos odelė nesiliestų su lėkšte, o gulėtų ant svogūnų.
  2. Mažame dubenėlyje sumaišykite imbierus, česnakus, sojų padažą, sezamų aliejų ir pipirus, ir šiuo mišiniu aptepkite visą lašišos filė. Ant viršaus užtieskite gabalėlį kepimo popieriaus, kad uždengus lašišą jai besitroškinant, kuo daugiau skonių susigertų į žuvį. Kai vanduo jūsų steameryje stipriai virs, įdėkite lėkštę su paruošta lašiša ir uždenkite steamer'į dangčiu. Palikite lašišą troškintis 10 minučių. Kol lašiša verda, mažame puode įkaitinkite šaukštą augalinio aliejaus iki labai karštos temperatūros (aliejus turi imti rūkti). Praėjus 10 minučių atidenkite steamer'io dangtį (atsargiai, kad nenusidegintumėte karštais garais), pabarstykite ant lašišos svogūno laiškus ir iškart ant laiškų užpilkite verdantį aliejų, kad svogūnai paskleistų savo aromatą. Uždenkite vėl dangtį ir palikite žuvį troškintis dar 5 minutes (visas žuvies virimo laikas priklausys nuo jūsų filė storio. Paprastai standartinio dydžio lašišos filė išsitroškins per 15 minučių, tačiau sumažinkite arba padidinkite laiką, jei jūsiškė lašiša plonesnė ar storesnė). Patiekite lašišą karštą su virtais ryžiais.
Pastabos

Šiam receptui aš naudojau dar ir fermentuotas juodąsias pupeles. Jos parduodamos specializuotose Azijos produktų parduotuvėse, dažniausiai konservuotos. Tokias pupeles pirmiausiai reikia apie 15 minučių palaikyti dubenyje šalto vandens, kad pasišalintų dalis druskos. Tada nupilti vandenį, kuriame mirko, perskalauti, nusausinti, ir uždėti ant žuvies kartu su svogūnų laiškais, prieš užpilant karštą aliejų.

Recepto šaltinis - Suzie Lee, Simply Chinese

Komentarų apie "Honkongo virtuvė, troškinta lašiša ir kaip turėti garų puodą jo neturint": 7

  1. Nida:

    Lina – fermented black beans. Tik jos būna labai sūrios, ir prieš vartojant reikia išmirkyti vandenyje 🙂

  2. Lina:

    Aciu, Nida uz atsakyma. Ir dar klausimas – kaip vadinasi tos juodosios fermentuotos pupeles angliskai?

  3. Nida:

    Lina, nemanau, kad skonis galėtų skirtis priklausomai nuo to, ar garinate bambukiniame, ar metaliniame. Didžiausias klausimas, į kurį reikia atsakyti – kokio dydžio puodo jums pakanka? Jei pakanka to metalinio zepter (greičiausiai tokį pat turiu ir aš:)), tai jis man gerokai per mažas… Dim sumai arba bao bandelės ten tepla max 2-3… Bet vištienos krūtinėlei ar kokkiai daržovei jis – pats tas. O štai bambukinis man labiau pasiteisina dėl to, kad jame galiu visą žuvį ruošti, arba daug bao bandelių… Tai tik dėl to, manau, aš asmeniškai rinkčiausi bambukinį.

  4. Lina:

    Nida, klausimas del garintuvo. Turiu ir metalini garintuva (zepter), kuri labai daznai naudoju darzoviu ir net vistienos file garinimui (jau seniai), neseniai is labdaros parduotuves isigijau ir bambukini (jame reguliariai garinu kinietiskus dimsum, pirktus azijieciu parduotuveje). Nepasakyciau kad man dimsum skoniu skirtusi ar isgarinti bambukiniame ar metaliniame garintuve. Ar jus dabar daznai naudodama garintuva, matote kazkoki skirtuma rezultatuose? Klausiu, nes svarstau kad gal man vis del to pasilikti tiktai metalini, kadangi ji naudoju dazniau ir zymiai dididesniam produktu spektrui. Aciu

  5. Nida:

    Deimena, aš turiu du wok’us – vienas toks brangus, „nepridegantis“, su nuimama rankena, gal net špižinis, vos atkeliamas, ir…. jis niekam nevertas (nors kainavo labai daug tikrai, kiek pamenu):) Tai tą pirkau Lietuvoje kažkokioje geroje indų parduotuvėje. Kitas mano wok’as – iš plonyčio metalo, su medine rankena, lengvutis (ir pradžioj atrodė, kad sudrošiu jį per du pirmus kepimus), rūdijantis, jei gerai neiššluostau prieš padėdama į lentyną… Tai šį antrąjį pirkau kažkokioje gatvės parduotuvėlėje Izraelyje, kur buvo parduodami visokie Azijos virtuvės rakandai, nes prireikė čia ir dabar va būtent tokio, tai ėmiau pigiausią. Ir galiu visa širdimi rekomenduoti tą antrąjį, patį pigiausią ir paprasčiausią, nes jis super greitai įkaista ir atvėsta, tik jį ir naudoju… Tad kai pirksit wok’ą, ieškokit paties pigiausio, neišvaizdžiausio, metalinio – tik atkreipkit dėmesį į dydį, nes jų būna visokių 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.