Galite mane kritikuoti, bet žodis “mėsainiai” man neskamba taip pat įtikinamai, kaip “hamburgeriai”. Ir išvis prie daugelio lietuviškų pavadinimų sunku priprasti: tokie kaip gargžgarsės, daugiaryžis ar dar kokie nors išrasti naujadarai man tikriausiai sunkiai prigis.
Ši diena buvo skirta naminių hamburgerių (na, gerai, ką labai nervina šis žodis – tebūnie mėsainių) gamybai. Sulaukėm svečių – dviejų jaunų vaikinų, kurių apetito lygis lenkia mūsų, senukų, dešimteriopai. Kai D. pasiūlė nupirkti 1.5 kg jautienos 4 žmonių vakarienei, purkštavau, kad visą ateinančią savaitę valgysim atšildytus hamburgerius. Bet turiu jums pasakyti, kad po šios vakarienės liko tik vienas. Manau, kad dėl jo jaunuoliai rytoj susipeš. Šis faktas patvirtina vieną iš dviejų dalykų: arba mes visi buvom žvėriškai alkani, arba hamburgeriai buvo iš tiesų skanūs (sufleruoju: antras variantasJ).
Daug tuščiažodžiauti čia nėra ko, tiesiog hamburgeriai – tai Amerikietiška klasika, vaikų džiaugsmas, dietologų siaubas, Mc Donaldo firminis patiekalas, „junk foodas“ (tiesa, tik tie pirktiniai, šaldyti, neaišku iš ko pagaminti), tipiškas gatvės maistas, ir visam pasaulyje populiarus patiekalas iškyloms. Labai nesudėtingas, bet skatinantis bendravimą – kol susidėlioji tą daržovių ir mėsos kalnėlį tarp dviejų purių ką tik iškeptų bandelių, kol pasikonsultuoji ką po ko dėti, tai užsimezga labai malonus pokalbis. Taip pat tai puikus patiekalas vaikų ir paauglių gimtadieniams, ir geras pasirinkimas, jei jūsų pasirinkimas – patiekalai iš mėsos faršo.
Namų gamybos hamburgeriai (4 labai alkaniems, arba 6-8 saikingam pasivaišinimui)
Mėsainiams:
1.5 kg jautienos sprandinės, sumaltos
2 nemaži svogūnai, susmulkitni
Pundas šviežių kalendrų (arba petražolių) sukapotų
3 šaukštai Dijon garstyčių
3 šaukštai aliejaus
3 kiaušinių tryniai
Druska ir šviežiai grūsti pipirai
Priedai:
Pundas salotų
4 pomidorai, supjaustyti riekelėmis
2 vidutiniai raudonieji svogūnai, supjaustyti žiedeliais
Stiklainėlis marinuotų agurkų, supjaustytų išilgai
Pomidorų padažas
Kepintoms bulvytėms:
4-5 vidutinės bulvės, supjaustytos stambiai šiaudeliais
Aliejaus
Druskos, pipirų
Bandelėms:
1 šaukštas sausų mielių
½ puodelio šilto vandens
½ puodelio pieno
1 kiaušinis
2 šaukštai aliejaus
2 šaukštai cukraus
1 šaukštelis druskos
3 puodeliai miltų
1 šaukštas lydyto sviesto
2 šaukštai sezamų sėklų
Pasigaminame hambuergerių bandeles: Mieles sumaišome su šiltu vandeniu ir cukrumi, paliekame kelioms minutėms cukrui ištirpti ir masei suputoti. Atskirame inde suplakame kiaušinį, sumaišome su druska, pienu, aliejumi. Visą šią masę supilame į mielių mišinį, gerai sumaišome. Suberiame miltus, minkome, kol gaunasi vientisa masė. Uždengiame rankšluosčiu, paliekame pastovėti šiltai, kol masė padvigubėja.
Visą tešlą padaliname į 8-10 dalių. Iš kiekvienos formuojame po rutuliuką, ir jį paspaudžiame, kad gautimėm bandelę. Dedame į kepimo skardą, išklotą pergamentu. Uždengiame ir laikome šiltai, kad tešla dar kartą pakiltų.
Orkaitę įkaitiname iki 180C. Kiekvieną bandelę patepame lydytu sviestu, pabarstome sezamo sėklomis. Kepame apie 15 minučių, arba kol bandelės gražiai paruduoja. Atvėsiname, tik tada perpjauname išilgai.
Gaminame mėsainius: Maltą jautieną sumaišome su kapotais svogūnais, garstyčiomis, aliejumi, kiaušinio tryniais, pagardiname druska ir pipirais. Šlapiomis rankomis formuojame paplotėlius.
Įkatiname grilį (anglinį arba dujinį). Groteles, kad mėsainiai neliptų, patepame per pusę perpjautu svogūnu, pavilgytu aliejuje. Dedame mėsainius ant grotelių, kepame apie 15 minučių, apversdami vieną kartą.
Gaminame bulves fri: orkaitę įkaitiname iki 180C. Šiaudeliais supjaustytas bulves perliejame šaltu vandeniu ir gerai nusausiname. Išberiame į kepimo skardą, pašlakstome aliejumi, pabarstome druska ir pipirais. Kepame apie 40 min., arba kol bulvių šiaudeliai taps traškūs.
Pateikiame su visais priedais ir keptomis bulvytėmis. Svogūnus, jei jie labai aitrūs, pamirkome šaltame vandenyje su pora šaukštų acto.
Nida Valdo.
Į sveikatą, Alma!!!
Savaitgalį išbandėm su kalakutiena – SUPER!!! Ačiū, kad dalinatės receptais 🙂
Gie – kaip pavadinsi, taip nesugadinsi. Tebūnie kotletai su bandele.
Čia kotletai su bandele, o ne mėsainiai, svogūnai ir kiaušinis į mėsą…
Labas, Eve. Hamburgerius orkaitėje tikrai galima drąsiai kepti: pašlakstykite alyvuogių aliejumi, įjunkite viršutinio kaitinimo funkciją su apipūtimu ir pašaukite link orkaitės viršaus. Jei matysite, kad viršus skrunda, kelioms minutėms apverskite ir dar pakepkite.
Sveiki, labai geras receptas, kaip patartumete issikepti mesos paplotelius orkaiteje? Aciu.
Ruta, puodelis (cup)- tai populiarus mato vienetas (ypac Amerikoje). Jo talpa – 250ml. Taciau patogiausia isigyti matuokli, kuriame suzymetos padalos 1 cup, 1/2 cup, 1/4 cup ir t.t.
o puodelis ar puse puodelio tai cia kiek?
viska paskaiciavus i „backa” galima islekt,tiek produktu…nusipirkau RIMI gatavu bandeliu, pasikepiau „kotletuku” salotu, surio, skaniausi hamburgeriai
Armi, tradiciniams HAMburgeriams reiktų naudoti jautieną, bet aš gaminu ir iš kalakutienos.
O butinai jautiena turi buti?
Anne, thanks a lot!!:) I wouldn’t compete with the fabulous pictures you make:) Anyway, the hamburgers were absolutely delicious. And buns? It’s peanuts to make them, trust me!
AMAZING!
The best photos ever!
And how delicious it all looks. You even made the rolls!
Nida – you are my hero!!!
Jonana, net įsivaizduoju kokia puota gaunasi, kai pilną stalą nukloji šviežiais mėsainiais ir jų priedais:) Vaikams tai – tikras džiaugsmas. Juk visiems tam tikrame amžiuje smagiausiai vieta – McDonnalds, ir ju „skanėstai”. O ir dėl vasaros pritariu – nieko nėra geriau už saulę, gamtą ir daug žalumynų lėkštėje kartu su didžiuliu mėsainiu 🙂
Jūrate, tikrai per aštru nebuvo! Bet jei gaminsi vaikų kompanijai, gali garstyčių kiekį pamažinti.
O norejau paklausti ar kai tiek daug garstyciu i mesa idedat nebuna per astru?
Laba diena, Nida,
Jus cia rasote apie mano seimos viena is megstamiausiu patiekalu 🙂 bet drisciau pasakyti vasarini, nes irgi visada kepame mesainius ant groteliu ir valgome lauke. visi stovi aplink stala, deliojasi savo variantus, trupina, drabstosi padazais.